Κυριακή 3 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αποδυναμωθεί τώρα ο δικομματισμός - Λαϊκή παρέμβαση κατά των αντιλαϊκών σεναρίων - Αλλαγή συσχετισμού υπέρ του λαού

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, αφού συζήτησε την πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη 2007, κατέληξε στις παρακάτω εκτιμήσεις:

1. Η μετεκλογική κατάσταση επιβεβαιώνει τις προβλέψεις και προειδοποιήσεις του ΚΚΕ πριν από τις εκλογές:

  • Θα έρθουν χειρότερα μέτρα σε βάρος του λαού, είτε γίνει κυβέρνηση η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ.
  • Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι κόμματα που εκφράζουν και υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων. Δεν αλλάζουν. Είναι ανάγκη να αλλάξει επιλογή ο λαός, ενισχύοντας τη δική του δύναμη, το ΚΚΕ, και την πρότασή του για άλλο δρόμο ανάπτυξης υπέρ των συμφερόντων της πλειοψηφίας του λαού και όχι της κερδοφορίας των καπιταλιστών.
  • Οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον και πρέπει να επιδιώκουν να είναι όσο γίνεται πιο αδύναμες η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση. Εχουν συμφέρον να αντιπαλεύουν και να ακυρώνουν με τον αγώνα τους αντιλαϊκά μέτρα και επιλογές, να ενώνουν τη δύναμη και να χτίζουν τη συμμαχία τους, μέχρι να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις, για να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική.
  • Καμιά θετική αλλαγή για το λαό δεν πρόκειται να υπάρξει, όσο δεν ενισχύεται αποφασιστικά ο αγώνας κατά των καπιταλιστών σε κάθε κλάδο και πανελλαδικά, ο αγώνας για την αφαίρεση της δύναμης των μονοπωλίων.

Δικαιώνεται επίσης το ΚΚΕ, που έγκαιρα υποστήριξε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχεδιασμοί της αστικής τάξης να αναμορφωθεί το πολιτικό σύστημα. Να δημιουργηθούν διπολικά σχήματα, αν ο δικομματισμός πάψει να προσφέρεται ως πιο κατάλληλο μέσο για τη χειραγώγηση των λαϊκών δυνάμεων, για την αναχαίτιση ριζοσπαστικών διεργασιών που αναπτύσσονται στην εργατική τάξη και σε λαϊκά στρώματα.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί ιδιαίτερα τις νέες γενιές της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της μικρομεσαίας αγροτιάς, τους νέους και τις νέες, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, να αναλάβουν το δικό τους ρόλο στο πλευρό της εργατικής τάξης, όλων των λαϊκών δυνάμεων, για την επιβολή μιας άλλης πορείας, αντίστοιχης με την κοινωνική προσφορά τους ως παραγωγών όλου του πλούτου που παράγεται. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία έχουν να περιμένουν μόνο χειροτέρευση της ζωής τους, όσο συνεχίζεται η σημερινή κατάσταση, με την ίδια ή άλλη μορφή.

Η απάντηση που πρέπει να δοθεί στην πλουτοκρατία και στα κόμματά της, σε κάθε επίδοξο «αναμορφωτή» του πολιτικού συστήματος, είναι: Αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων υπέρ του ΚΚΕ, συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, πάλη για τη Λαϊκή Εξουσία. Αυτήν την προοπτική σαλπίζει το ΚΚΕ.

2. Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές, το δυνάμωμα της εργατικής αντίστασης, με την ουσιαστική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στους εργασιακούς χώρους, είναι οι κύριοι παράγοντες που δημιουργούν σήμερα εμπόδια στην υλοποίηση των αντιδραστικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στο Ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στην Παιδεία κ.α.

Η ανησυχία των ηγεσιών του δικομματισμού και του κεφαλαίου μεγαλώνει, γιατί συναντούν δυσκολίες να προωθήσουν ταχύρυθμα τις συνδυασμένες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και γιατί διαπιστώνεται αδυναμία να εγκλωβίσουν την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια. Οι δυσκολίες και τα διλήμματά τους αυξάνονται, καθώς στις επιλογές και στις λύσεις, που επιδιώκουν, ασκούν σοβαρή επίδραση και οι ανταγωνισμοί των διεθνών επιχειρηματικών ομίλων και, γενικότερα, των ξένων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκτιμά ότι η σημερινή κατάσταση δίνει τη δυνατότητα στους μισθωτούς εργαζόμενους, να παρέμβουν αποφασιστικά στις πολιτικές εξελίξεις, να τις καθορίσουν με βάση τα δικά τους άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα.

Το ΚΚΕ τήρησε και τηρεί με συνέπεια τη διαβεβαίωση που έδωσε αμέσως μετά τις εκλογές, ότι θα πρωτοστατήσει με νέα δύναμη για εξελίξεις προς όφελος των εργαζομένων. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, δίνει κουράγιο και αισιοδοξία, αναδείχνει τη δύναμη που έχει ο λαός.

3. Μετά τις εκλογές, τα πιο ισχυρά τμήματα του κεφαλαίου παρεμβαίνουν άμεσα με τους μηχανισμούς και ειδικά με τα ΜΜΕ που διαθέτουν. Οι διαφορές και οι ανταγωνισμοί τους, που αφορούν στην κατάκτηση μεγαλύτερων μεριδίων στην οικονομική πίτα, καθώς και στην πολιτική επιρροή, δεν τους διαφοροποιούν στο γενικό στόχο: Στήριξη της εξουσίας και του πολιτικού συσχετισμού υπέρ των στρατηγικών επιλογών τους, του λεγόμενου «ευρωμονόδρομου». Σε αυτό συντονίζονται απόλυτα.

Στρέφεται εναντίον του λαού η δρομολόγηση και διαμόρφωση κεντροαριστερών σεναρίων. Αποδείχτηκαν οδυνηρές για τους λαούς της Ιταλίας, της Γαλλίας, χρήσιμες, όμως, για το κεφάλαιο, οι δήθεν εναλλακτικές κυβερνητικές λύσεις.

Οι «αριστερές συμμαχίες», που προβάλλει υποκριτικά ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούν αποδεδειγμένα στην ενσωμάτωση και την υποταγή του λαϊκού κινήματος, στον εξωραϊσμό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Στην πολιτική του δεν υπάρχει κανένα μέτρο που να θίγει το κύριο, τη δύναμη και την εξουσία του κεφαλαίου. Συγκαλύπτει την ουσία της πολιτικής του και υποστηρίζει ότι υπάρχουν λύσεις που εξυπηρετούν και τους μεγαλοεπιχειρηματίες και την εργατική τάξη, το λαό.

Ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα αφερέγγυο. Καιρό τώρα υποκλίνεται στο «μονόδρομο» του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και της κεντροαριστεράς. Συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ σε δήμους, σε νομαρχίες, στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τώρα, χρησιμοποιεί αριστερή φρασεολογία για να κρύψει την ουσία των στόχων του. Καλλιεργεί αυταπάτες ότι ο συσχετισμός των δυνάμεων μπορεί να αλλάξει από «πάνω» υπέρ του λαού. Αντιτίθεται στο ισχυρό λαϊκό κίνημα, στην κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα, στην οργάνωση του λαού.

Μέρος των διπολικών σεναρίων, από άλλη αφετηρία, είναι και ο ΛΑ.Ο.Σ., που επανειλημμένα έχει εκφράσει την επιδίωξή του να στηρίξει αστική κυβέρνηση συνεργασίας. Ενώ υποστηρίζει την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, δημαγωγεί ασύστολα με ψευδεπίγραφα «αντιιμπεριαλιστικά» συνθήματα, ανάμεικτα με εθνικισμό και ρατσισμό. Παράλληλα, επιδίδεται σε συνεχείς προβοκάτσιες κατά του ΚΚΕ.

Τον πραγματικό ταξικό της αντίπαλο η πλουτοκρατία τον βλέπει στην πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, στη μαχητική δράση που συγκρούεται επί της ουσίας με την πολιτική του κεφαλαίου. Στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ η πλουτοκρατία βλέπει τον κίνδυνο να ναυαγήσουν τα αντιλαϊκά σενάρια που επιχειρεί να διαμορφώσει.

Στην ίδια κατεύθυνση των αντιλαϊκών σεναρίων αξιοποιούνται και τα διάφορα σκάνδαλα και το νοσηρό κλίμα που διαμορφώθηκε με την παρέμβαση και των αστικών ΜΜΕ.

Οι λαϊκές δυνάμεις δεν πρέπει να έχουν καμία εμπιστοσύνη στις διακηρύξεις υπέρ της διαφάνειας και της κάθαρσης, που ακούγονται από την πλουτοκρατία, τα κόμματά της και τα ΜΜΕ. Αυτές οι δυνάμεις δεν μπορούν, ούτε θέλουν να αντιμετωπίσουν τη σήψη. Εντελώς υποκριτικά επιχειρούν να εμφανιστούν ως δυνάμεις εξυγίανσης. Η διαφθορά και η σήψη μεγαλώνουν όσο αυξάνεται η συγκέντρωση του πλούτου. Ο παρασιτισμός δημιουργείται από το μονοπωλιακό κεφάλαιο που κυριαρχεί σε όλους τους τομείς. Τα υπερκέρδη απαιτούν αντιδραστικές αναπροσαρμογές παντού, μίζες, εξαγορά, απάτες, εγκλήματα.

Ο λαϊκός παράγοντας μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τη συσσωρευμένη εμπειρία από την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την εμπειρία από τη διαφθορά και τη σήψη που αναδύεται από τις βάσεις του κοινωνικοοικονομικού συστήματος, για να διευρύνει το ρήγμα στο δικομματισμό.

4. Επιδεινώνεται η θέση της εργατικής και λαϊκής οικογένειας, ειδικά των παιδιών της, σε όλους τους τομείς, γιατί τώρα αποδίδουν τα μέτρα που πάρθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τα μέτρα από την υλοποίηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η προστασία της ζωής του λαού και της νεολαίας, από το νέο κύμα επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, απαιτεί να υψωθεί ισχυρό μέτωπο αντίστασης και λαϊκής αντεπίθεσης. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια από κοινού με φίλους και οπαδούς, σε συντονισμό με την ΚΝΕ, δράση με συνεργαζόμενους, για να γίνει δυνατό το ρεύμα προς τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης. Χρειάζεται πλατιά συσπείρωση με την πολιτική πρόταση και τη δράση του ΚΚΕ, πολιτικοποίηση της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

5. Ο δρόμος, για να κατακτήσει ο λαός πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, είναι να συνδέει τους αγώνες του για την αποτροπή των αντιδραστικών μέτρων και την απόσπαση κατακτήσεων, όπου αυτή γίνεται, με το στόχο της ριζικής αλλαγής στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας.

Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με φιλανθρωπίες και παροχές πτωχοκομείου τα λαϊκά προβλήματα (εργασιακά, μεροκάματο και μισθοί, ακρίβεια, ελεύθερος χρόνος, Ασφαλιστικό, Παιδεία, Υγεία, ψυχαγωγία, Πολιτισμός, μέσα μαζικής μεταφοράς, Ενέργεια, υποδομές για την αντισεισμική - αντιπλημμυρική - αντιπυρική προστασία, καθαρό νερό, ελεύθερες ακτές, προστασία δασών, λαϊκή κατοικία). Δεν υπάρχουν λύσεις, χωρίς να θιγούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Δεν υπάρχουν λύσεις χωρίς τον κεντρικό σχεδιασμό, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας του κοινωνικού πλούτου, της εργατικής συμμετοχής και του ελέγχου.

Επιβεβαιώθηκε ότι η Κοινωνική Ασφάλιση με δικαιώματα για τους εργαζόμενους δε συμβιβάζεται με την ύπαρξη ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Το ίδιο και η δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, με την ύπαρξη της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης, τα καπιταλιστικά κέρδη και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με το αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, με φθηνά προϊόντα και υπηρεσίες για το λαό. Γενικά, ο καπιταλισμός είναι ασυμβίβαστος με τα λαϊκά συμφέροντα.

6. Η ΚΕ του ΚΚΕ επαναλαμβάνει, για άλλη μια φορά, ότι το πολιτικό σκηνικό χρειάζεται ανατροπή και όχι αναμόρφωση. Ο λαός πρέπει να εγκαταλείψει τώρα, μαζικά και οριστικά, τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου».

ΑΘΗΝΑ 26 /01/2008

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org