Κυριακή 3 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η σλοβενική προεδρία της ΕΕ

Το οικοδόμημα που λέγεται ΕΕ τραβά ολοταχώς στην αντίδραση και γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο για τους λαούς. Γι' αυτό ο αγώνας ενάντιά του πρέπει να είναι συνεχής, επίμονος και συντονισμένος
Το οικοδόμημα που λέγεται ΕΕ τραβά ολοταχώς στην αντίδραση και γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο για τους λαούς. Γι' αυτό ο αγώνας ενάντιά του πρέπει να είναι συνεχής, επίμονος και συντονισμένος
Από την 1η του Γενάρη και για το πρώτο 6μηνο του 2008 την προεδρία της ΕΕ έχει η Σλοβενία. Η Σλοβενία είναι μία μικρή χώρα (2 εκατομμυρίων κατοίκων περίπου) που έγινε μέλος της ΕΕ τελευταία με την ομάδα των 10 χωρών. Η ένταξή τους μάλιστα έγινε με ακόμη πιο ανισότιμους όρους απ' ό,τι ίσχυε με άλλες χώρες, αφού στην πλειοψηφία τους οι χώρες αυτές είχαν δομές από τη σοσιαλιστική περίοδο και αυτό δε διευκόλυνε τη διείσδυση και εκμετάλλευσή τους από το δυτικοευρωπαϊκό κεφάλαιο. Συνεπώς οι απαιτήσεις καταστροφής παραγωγικών δυνάμεων και εγκαθίδρυσης του δικαίου του ευρωμονοπωλιακού κεφαλαίου ήταν μεγαλύτερες.

Προβάλλουν, λοιπόν, ότι η δημοκρατία και η ισονομία ισχύουν στην ΕΕ αφού προεδρεύει μία μικρή χώρα που πρόσφατα έγινε μέλος. Προσπαθούν να κρύψουν πίσω από προπαγανδιστικά τερτίπια την ανισότητα, ανισοτιμία και ανισόμετρη ανάπτυξη που είναι σύμφυτα με το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα. Θέλουν ουσιαστικά να κρύψουν την κυριαρχία της δικτατορίας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Κάθε χώρα που έχει την προεδρία της ΕΕ την έχει για ένα 6μηνο. Ωστόσο, το τι θα πράξει έχει σχεδιαστεί από μία από τις ισχυρές χώρες της ΕΕ. Και στην προκειμένη περίπτωση, για τη Σλοβενία, ο σχεδιασμός έχει γίνει από τη Γερμανία, που είχε την προεδρία στο 1ο εξάμηνο του 2007, για 18 μήνες, δηλαδή, τρεις προεδρίες (γερμανική - πορτογαλική - σλοβενική), οι οποίες πιστά και ελεγχόμενα ακολούθησαν τις υποδείξεις. Για το επόμενο 18μηνο σχεδιάζεται από τη Γαλλία, αφού στο δεύτερο εξάμηνο του 2008 αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ. Συνεπώς δεν έχει σχέση ποια χώρα έχει την προεδρία, αφού αυτός που αποφασίζει είναι οι ισχυρότερες χώρες με τη σύμφωνη γνώμη των αρχηγών των κρατών - μελών της ΕΕ.

Σε αυτά τα πλαίσια η σλοβενική προεδρία έδωσε το πρόγραμμά της για την περίοδο της θητείας της, δηλαδή του 1ου εξαμήνου του 2008.

  • Παρουσιάζει, λοιπόν, ως πρώτη φροντίδα της την επικύρωση της μεταρρυθμιστικής συνθήκης ή Συνθήκης της Λισαβόνας (που προώθησε η γερμανική προεδρία), από τα εθνικά Κοινοβούλια μέσα στο 2008 και πριν από τις ευρωεκλογές του 2009. Μάλιστα, για να δώσει το παράδειγμα, όπως λέει, η ίδια θα το επικυρώσει από την αρχή του 2008. Το ίδιο έχει δηλώσει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Η πλουτοκρατία κάθε χώρας έχει προγραμματίσει να περάσει από τα εθνικά Κοινοβούλια την επικύρωση της νέας συνθήκης και να μην επιτρέψει να εκφραστεί και να αποφασίσει ο λαός μέσα από δημοψήφισμα. Για το περιεχόμενο βέβαια της νέας συνθήκης ούτε λόγος γίνεται, για να μην ενημερωθούν οι λαοί για την παραπέρα στρατιωτικοποίηση, καταστολή και αντεργατική επίθεση που ετοιμάζονται, ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες.
  • Η εαρινή σύνοδος στις 13 και 14 του Μάρτη 2008 θα είναι από τα σημαντικότερα. Εχουν δώσει ως κύριο θέμα τη στρατηγική στην ανάπτυξη και απασχόληση. Θα γίνει από τους αρχηγούς των κρατών - μελών απολογισμός της αντεργατικής στρατηγικής της Λισαβόνας και προγραμματισμός για την επόμενη τριετία (2008- 2010), οπότε νέα αντεργατική επίθεση προγραμματίζεται σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων και δικαιωμάτων, προκειμένου το ευρωπαϊκό κεφάλαιο να γίνει ανταγωνιστικότερο.

Εξάλλου, στο πρόσφατο ΕΚΟΦΙΝ του Γενάρη 2008, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, συμφωνήθηκε ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της αναθεωρημένης στρατηγικής της Λισαβόνας» και ότι «μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει το Μάρτιο, μπαίνουμε σε ένα νέο τριετή κύκλο μεταρρυθμίσεων - κλείνει ο πρώτος κύκλος μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε το 2005».

Ομως, τα πρώτα δείγματα τα έδωσε η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, που κρίνει παράνομες τις απεργίες των Σουηδών οικοδόμων και των Φινλανδών ναυτεργατών, επειδή παραβιάζουν τη θεμελιώδη ελευθερία που κατοχυρώνουν οι Συνθήκες της ΕΕ, την ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου. Η απόφαση αυτή του ευρωδικαστηρίου επικυρώνει με τον πιο επίσημο τρόπο το στόχο να συντρίψουν τις όποιες κατακτήσεις έχουν διατηρήσει σήμερα η εργατική τάξη και το εργατικό κίνημα σε κάποια κράτη - μέλη, επιβάλλοντας σε ολόκληρη την ΕΕ τους όρους και τις συνθήκες της πιο στυγνής και άγριας εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Αφού έτσι το ευρωδικαστήριο θα έχει τη γενική εποπτεία καταστολής των ταξικών αγώνων της εργατικής τάξης, αν οι μηχανισμοί καταστολής σε κάποιο κράτος - μέλος της ΕΕ δε λειτουργούν αποτελεσματικά.

  • Η προώθηση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, που θα πυροδοτήσει ντόμινο αλλαγής συνόρων και πολεμικών συρράξεων χρησιμοποιώντας τους λαούς της περιοχής και όχι μόνο, είναι στις προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας της ΕΕ. Υποστηρίζει μάλιστα ότι δεν μπορεί να παραμείνει σε εκκρεμότητα και καλωσορίζει την αποστολή στρατιωτικής δύναμης της ΕΕ και δισεκατομμυρίων ευρώ οικονομικής ενίσχυσης. Ωστόσο, την παρουσιάζει ως ενέργεια για την ενδυνάμωση της σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Οι ανταγωνισμοί είναι εντονότατοι, όχι μόνο μεταξύ ΕΕ, ΗΠΑ αλλά και Ρωσίας, που έχει ζωτικά ενεργειακά συμφέροντα στην περιοχή. Η Σλοβενία, ανταγωνιζόμενη την ελληνική πλουτοκρατία συνολικά, υποστηρίζει την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, στη βάση της «Ατζέντας της Θεσσαλονίκης» που προώθησε η ελληνική προεδρία με τον Κ. Σημίτη το 2003.
  • Το 2008 έχει κηρυχτεί Ευρω-Μεσογειακό έτος διαπολιτισμικού διαλόγου από την ΕΕ. Η σλοβενική προεδρία θα το ανοίξει, αλλά τις πολιτικές προτάσεις θα προωθήσει η γαλλική προεδρία (2ο εξάμηνο 2008), αφού επενδύει στα ιδιαίτερα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου.
  • Στις 23 του Γενάρη ήδη παρουσίασε τις προτάσεις της ΕΕ για τις κλιματικές αλλαγές και την αναγκαία μείωση των εκπομπών αερίων. Ηταν «κομμένη και ραμμένη» στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, στον οξυμένο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό του για μοίρασμα των αγορών.

Αφού το κεφάλαιο, προκειμένου να κερδοφορήσει, έχει προκαλέσει καταστροφές σε βάρος της φύσης και των λαϊκών αναγκών, εμπορευματοποιώντας τη γη, τον αέρα, την ενέργεια, το νερό κ.ά., καλείται σε ενεργό ρόλο για να λύσει προβλήματα, ουσιαστικά να αντλήσει νέα κέρδη. Καλλιεργώντας και εκμεταλλευόμενοι την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, πάνε να περάσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Το συνδέουν με την ενέργεια αλλά στην ουσία ιδιωτικοποιούν όχι μόνο τον ενεργειακό τομέα αλλά μια σειρά από λαϊκές ανάγκες.

  • Το τρομοκρατικό πακέτο θα το συνεχίσουν με εντονότερους ρυθμούς, ντύνοντάς το με την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου. Η δίωξη ακόμη και της ριζοσπαστικοποίησης της σκέψης είναι στις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ που πρέπει να συνεχίσει η σλοβενική προεδρία. Ετσι θα χτυπήσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα, τους αγώνες του, προκειμένου να θωρακίσουν την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία.

Εξάλλου, η ανακήρυξη του 2008 ως έτους διαπολιτισμικού διαλόγου γίνεται σε μια προσπάθεια αφομοίωσης του μουσουλμανικού στοιχείου στην ΕΕ αλλά και χρησιμοποίησής του για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στα Δυτικά Βαλκάνια.

  • Εχει ήδη δοθεί και συζητείται η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ με τον τίτλο «έλεγχος υγείας» της ΚΑΠ. Στην ουσία είναι μείωση των άμεσων ενισχύσεων για τους αγρότες και ενίσχυση των επιχειρηματιών μέσα από τον 2ο πυλώνα. Οι συνέπειες στους μικρομεσαίους αγρότες που έχουν απομείνει θα είναι δραματικές.

Η συζήτηση για τη σλοβενική προεδρία έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο στις 16.1.2008. Κυριάρχησε μία εμετική αντικομμουνιστική προπαγάνδα με άλλοθι το παρελθόν της Σλοβενίας, τόσο από τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Janez Jansa, όσο και από τους περισσότερους προέδρους πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου. Εκρυψαν τη βαρβαρότητα των αντιλαϊκών, αντιδραστικών και μιλιταριστικών πολιτικών τους που προωθούν ενάντια στους λαούς, με το καλωσόρισμα της Σλοβενίας, η οποία «στέναζε υπό τον κομμουνιστικό ζυγό» και το «σιδηρούν παραπέτασμα» και τώρα ήρθε από «τον μεσαίωνα του κομμουνισμού στον κόσμο του φωτός», στην οικονομία της αγοράς, με τους υψηλούς μισθούς(!) και τις ευκαιρίες στη γνώση και απασχόληση, για «να κερδίσει τις καρδιές» στην Ευρώπη!

Να γιατί δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ολα τα παραπάνω αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά ότι το οικοδόμημα που λέγεται ΕΕ τραβά ολοταχώς στην αντίδραση, γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο για τους λαούς. Γι' αυτό και ο αγώνας ενάντιά του πρέπει να είναι συνεχής και επίμονος και συντονισμένος από τους λαούς. Συνεχής και επίμονος με στόχο την αποδέσμευση σε συνδυασμό με τον αγώνα κατά της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων κάθε κράτους - μέλους ως την ανατροπή αυτής της εξουσίας. Αυτός ο αγώνας όταν φέρει το λαό στην εξουσία, θα αδυνατίζει την ιμπεριαλιστική Ενωση και θα ανοίξει το δρόμο μέχρι τη διάλυσή της.


Της
Διαμάντως ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ