Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Φλεβάρη 2008 - αριθ. φύλλου: 9993

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
«Επιχείρηση» προσαρμογής στην αγορά

«Εθνική Λυρική Σκηνή: Οργανωτική κουλτούρα προσανατολισμένη στην αγορά», τιτλοφορείται το τρίπτυχο ερωτηματολόγιο, που απέστειλε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΣ, μεγαλοβιομήχανος Οδυσσέας Κυριακόπουλος, στους εργαζόμενους της Λυρικής, ζητώντας τους να καταθέσουν τη γνώμη τους για το τι συμβαίνει σήμερα στο μοναδικό λυρικό μας θέατρο. Ενα ρεσιτάλ αγοραίας αντίληψης, αποκαλυπτικό του πώς εννοεί την ανασυγκρότηση και λειτουργία του πολιτιστικού φορέα. Μια εύγλωττη απόδειξη του πώς το κεφάλαιο «υπηρετεί» την τέχνη: με γνώμονα τους κανόνες της αγοράς, αλλοιώνοντας το χαρακτήρα και τις λειτουργίες της. Ενα ντοκουμέντο τεχνοκρατικού κυνισμού, που στη θέση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της παράστασης, βάζει τη λέξη προϊόν και στη θέση των θεατών, ακροατών, φίλων της λυρικής τέχνης, τους πελάτες και την αγορά. Κι όλα αυτά, προετοιμάζοντας το «έδαφος» για μετάβαση στη «νέα εποχή»: στην εκχώρηση, ουσιαστικά, με το πρόσχημα της κατασκευής του νέου κτιρίου, της Λυρικής στο Ιδρυμα Νιάρχου.


ΣΕΛ.  4  -  5

ΚΑΘ' ΟΔΟΝ
Στην Αλγερινή Σαχάρα


ΙΣΤΟΡΙΑ
Στην εξορία

Τρίκερι, Χίος, Μακρόνησος: Οι τόποι των εξόριστων γυναικών. Μακρόνησος: Ενα ειδικό στρατόπεδο με αμερικάνικες προδιαγραφές.


ΣΕΛ.  11  -  14
ΡΩΣΙΑ
Οι βιβλιοθήκες «στηρίζονται» στα μανιτάρια...

Στο Αμούρ της ρωσικής Απω Ανατολής, οι βιβλιοθηκάριοι πουλάνε μανιτάρια, πατάτες και γάλα στις αποβάθρες των σιδηροδρομικών σταθμών για να καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα με το μισθό των 57 ευρώ. Στα χωριά που απλώνονται κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Βαϊκάλη - Αμούρ, τα χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας της πρώην σοσιαλιστικής πολιτιστικής υποδομής καταρρέουν.


ΣΕΛ.  3
ΘΕΑΤΡΟ
«Στο Βυθό»

Το πάντα επίκαιρο έργο του Μαξίμ Γκόργκι στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.


ΣΕΛ.  6
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τοξικοί λαμπτήρες

Καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και διαρκούν περισσότερο. Αυτό βοηθάει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά δεν είναι όλη η αλήθεια για την επίδραση των συνεπτυγμένων λαμπτήρων φθορισμού στο περιβάλλον.


ΣΕΛ.  7
ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΠΑΤΡΑ
Ενα απέραντο νεκροταφείο...

ΣΕΛ.  24


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org