Κυριακή 3 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κοροϊδία στους πρόσφυγες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τέσσερα διαμερίσματα - όλα κι όλα - ενοικιάζονται στην Αθήνα για τη φιλοξενία των αιτούντων ασύλου προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική! Συγκεκριμένα (σύμφωνα με δημοσιεύματα), με κονδύλι ύψους 100.000 ευρώ του προγράμματος «Στέγη Α», που εφαρμόζεται από τη ΜΚΟ Praksis και χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και κατά 25% από το υπουργείο Υγείας, πρόσφυγες μπορούν να διαμείνουν εκεί για 9 μήνες.

Από τη μια, εδώ και βδομάδες παρακολουθούμε ένα ανελέητο κυνηγητό των Αφγανών, Ιρανών και Ιρακινών προσφύγων στην Πάτρα, τους καταυλισμούς της ντροπής και την απάνθρωπη συμπεριφορά προς ανθρώπους διωγμένους από τα ιμπεριαλιστικά πυρά, και από την άλλη «ενημερωνόμαστε» για την ύπαρξη 4 διαμερισμάτων, που φιλοδοξία του προγράμματος είναι να γίνουν 5 και 7!

Βέβαια, το παραπάνω πρόγραμμα της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης συμπορεύεται με την πολιτική χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα, αφού το 2005 από τις 9.050 αιτήσεις αναγνωρίστηκε προσφυγικό καθεστώς σε μόλις 39 άτομα, το 2006 από τις 12.267 αιτήσεις σε 64 ανθρώπους και μέχρι τον Ιούνη του 2007 από τις 14.559 αιτήσεις σε μόλις 4 άτομα...

Ο εξοπλισμός των πυροσβεστών

Μόνο ως τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει τους εποχικούς πυροσβέστες στη μοίρα τους, από πλευράς εξοπλισμού και να τους στείλει στη φωτιά, το επόμενο καλοκαίρι, σαν πρόβατα ...επί σφαγή, όπως αποκάλυψε ο «Ρ». Οπως τυχαία δεν μπορεί να είναι η επιλογή να αφήσει το Πυροσβεστικό Σώμα με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα και να προχωρήσει σε προσλήψεις που ούτε καν μπορούν να καλύψουν τις θέσεις όσων συνταξιοδοτηθούν.

Στόχος και πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι η ασφάλεια των εργαζομένων στην Πυροσβεστική, είτε μόνιμων είτε εποχικών. Πώς θα μπορούσε να είναι, όταν οι μόνιμοι καλούνται να... διπλασιαστούν για να κάνουν τη δουλειά τους. ΄Η όταν οι εποχικοί θα παλέψουν και αυτό το καλοκαίρι χωρίς ειδικές στολές, χωρίς γάντια και χωρίς μάσκες.

Πρόθεσή της είναι μόνο η καταστολή και η αστυνομοκρατία. Γι' αυτό και στελέχωνε, την περίοδο των πυρκαγιών, τη Νέα Αγροφυλακή. Γι' αυτό και εξόπλισε τους άνδρες των δυνάμεων καταστολής της ΕΛ.ΑΣ. (βλέπε ΜΑΤ) με πλήρως πυρίμαχες στολές προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις...

Δυσλειτουργίες στους σιδηροδρόμους

Η πολιτική απαξίωσης των ελληνικών σιδηροδρόμων, που ακολούθησαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχει οδηγήσει σήμερα τον ΟΣΕ σε οριακή λειτουργία, με κατάργηση και συμπύκνωση βασικών δρομολογίων, πολύωρες καθυστερήσεις στα δρομολόγια, αλλά και συχνά ατυχήματα, που πλήττουν την αξιοπιστία του πιο ασφαλούς μέσου μεταφοράς.

Οι διαμαρτυρίες και οι εκρήξεις οργής εκ μέρους των επιβατών είναι συχνό φαινόμενο πλέον στην καθημερινή λειτουργία του ΟΣΕ, με αποκορύφωμα την πρόσφατη άρνηση επιβατών, αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Χαλκίδα - Αθήνα, να πληρώσουν εισιτήριο, εκφράζοντας μ' αυτό τον τρόπο την αγανάκτησή τους για τις συχνές καθυστερήσεις. Εκατοντάδες άλλοι επιβάτες, στην πλειοψηφία εργαζόμενοι, φοιτητές και κάτοικοι πολλών περιοχών από τη Χαλκίδα μέχρι και την Οινόη, έχουν συγκεντρώσει υπογραφές και με έγγραφη διαμαρτυρία - καταγγελία προς την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΟΣΕ ζητούν όχι μόνο να επαναρχίσουν τα δρομολόγια που έχουν καταργηθεί σε ώρες αιχμής, αλλά να πυκνώσουν κιόλας, ώστε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τη μετάβασή τους προς και από τον τόπο δουλιάς τους.

Σημειώνεται ότι παρά το μεγαλόπνοο πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών που βρίσκεται σε εξέλιξη, ελέω της πλήρους απελευθέρωσης των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών από το 2013 (ιδιωτικοποίηση), η λειτουργία του ΟΣΕ πάει από το κακό στο χειρότερο. Οι αρμόδιοι του ΟΣΕ κάνουν λόγο για «ελλείψεις σε τροχαίο υλικό που επηρεάζουν την ομαλή διεξαγωγή των δρομολογίων». Κι όμως, εδώ και χρόνια 25 ηλεκτροκινούμενες αμαξοστοιχίες παραμένουν ακινητοποιημένες και σαπίζουν στο αμαξοστάσιο της Θεσσαλονίκης, επειδή δεν υπάρχει ηλεκτροκίνηση στο δίκτυο! Τα σχόλια περιττεύουν...

Δεν τους σώζουν οι εισαγωγές

Απατηλά αποδεικνύονται τα επιχειρήματα της ΕΕ ότι με την κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές δημητριακών θα πέσουν οι τιμές και έτσι οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να αγοράζουν πιο φτηνά τις ζωοτροφές.

Οπως έγινε γνωστό από την Κομισιόν, από τον περασμένο Ιούνη μέχρι τώρα έχουν εισαχθεί στην ΕΕ από τρίτες χώρες περισσότεροι από 8,5 εκατομμύρια τόνοι καλαμποκιού. Επίσης αναφέρεται σχετικά πως οι εισαγωγές καλαμποκιού που έγιναν κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο αποτελούν ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ομως οι μαζικές εισαγωγές καλαμποκιού δεν επέφεραν κανένα θετικό αποτέλεσμα στις τιμές των ζωοτροφών. Η τιμή στο καλαμπόκι έχει διαμορφωθεί στο διπλάσιο από την προηγούμενη εμπορική περίοδο. Από 18 λεπτά/κιλό που ήταν κινείται γύρω στα 40 λεπτά/κιλό. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους της χώρας, οι οποίοι βλέπουν τις τιμές στις ζωοτροφές να έχουν διπλασιαστεί, ενώ από την άλλη οι τιμές που εισπράττουν για το γάλα και το κρέας που παράγουν τα ζώα τους συνεχίζουν να είναι χαμηλές και σε πολλές περιπτώσεις μικρότερες και από τις προηγούμενες χρονιές.

ΒΙΒΛΙΟ
Ανθρωπος αυτός ο γίγας

Ενα έργο που γράφτηκε τη δεκαετία του 1940 στη Σοβιετική Ενωση ως σχολικό βιβλίο, και στη συνέχεια εκδόθηκε σε πολλές γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Ως «παιδικό» βιβλίο ακολουθεί μια όμορφη μυθιστορηματική αφήγηση. Ομως μόνο ως προς τη μορφή είναι ένα συναρπαστικό παραμύθι, γιατί το περιεχόμενο του βασίζεται στην υλιστική αντίληψη για την εξέλιξη του ανθρώπου. Ετσι με το διάβασμά του γνωρίζουμε αυτή την εξελικτική πορεία από την εποχή που ο άνθρωπος ζούσε στα δέντρα μέχρι την πρώτη δουλοκτητική κοινωνία. Μέσα απ' όλο το βιβλίο αναδεικνύεται ότι η ανθρώπινη κοινωνία εξελίσσεται και ότι αυτή η εξέλιξη είναι μια απόλυτα υλική διαδικασία που οφείλεται στην εργασία του ανθρώπου. Με καταπληκτικό τρόπο περιγράφεται το βασικό χαρακτηριστικό που έκανε τον άνθρωπο να επιβιώσει και να κυριαρχήσει σε ένα απόλυτα εχθρικό περιβάλλον, δηλαδή το γεγονός ότι ο άνθρωπος δούλευε ομαδικά - συλλογικά. Μια διαδικασία κατά την οποία ο άνθρωπος επιδρούσε πάντα στη φύση με την εργασία του και ταυτόχρονα εξελισσόταν ο ίδιος απ' αυτή τη διαδικασία. Αν και το βιβλίο απευθύνεται σε νεότερες ηλικίες, ο τρόπος που είναι γραμμένο, το πρωτότυπο ύφος του το έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλές αλλά και χρήσιμο ανάγνωσμα και για ενήλικους. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Φράνκο Μαρίνι

Στον πρόεδρο της Γερουσίας Φράνκο Μαρίνι ανατέθηκε από τον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο η προσπάθεια ανεύρεσης λύσης στην πολιτική κρίση που ανέκυψε στην Ιταλία μετά την αποτυχία να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία ο λεγόμενος «κεντροαριστερός» συνασπισμός του Ρομάνο Πρόντι, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε παραίτηση. Αφορμή της συγκεκριμένης εξέλιξης ήταν η αποχώρηση μικρού κόμματος - συνεταίρου από τον «κεντροαριστερό» συνασπισμό.

Το ζήτημα δεν είναι αν και πότε τελικά η Ιταλία θα προχωρήσει στη διενέργεια πρόωρων εκλογών - όπως εξάλλου απαιτεί μεταξύ άλλων και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξαιτίας του προβαδίσματος που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις - ή θα συνεχιστεί η διακυβέρνηση της χώρας με μια μεταβατική κυβέρνηση για να τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος.

Οι δοξασίες και οι πανηγυρισμοί που είχαν εκφραστεί το 2006 με την ανάληψη της εξουσίας από την ...κεντροαριστερά - στο οποίο συμμετείχε και η Κομμουνιστική Επανίδρυση - για το «ενιαίο μέτωπο» ενάντια στη ...δεξιά του Μπερλουσκόνι φαίνεται να πέφτουν στο κενό. Και αυτό επειδή στην ουσία αποτελούσε την άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος της πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, μιας πολιτικής «υπέρ της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», μιας αντιλαϊκής πολιτικής σε βάρος των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων.


Κ. Χ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org