Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κηδεύτηκε χτες ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

Eurokinissi

Στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, έγινε χτες, με τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους, η ταφή του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τάφηκε δίπλα στον προκάτοχο του αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ.

Η εξόδιος ακολουθία ξεκίνησε στις 10 το πρωί στη μητρόπολη Αθηνών με την είσοδο του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Παρέστησαν ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των κομμάτων, πρέσβεις ξένων χωρών. Παρόντες ήταν και Ιεράρχες ορθόδοξων και ετερόδοξων δογμάτων καθώς και αλλόθρησκων. Ανάμεσά τους ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο Ρουμανίας Δανιήλ, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Κύπρου Χρυσόστομος, ο Αλβανίας Αναστάσιος, ο Κρήτης Ειρηναίος. Ο μητροπολίτης Μινσκ Φιλάρετος ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας, ο Μουφτής Ξάνθης, ο εκπρόσωπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, καθώς και αντιπροσωπείες απ' όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες της Ευρώπης. Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Βατικανού.

Επικήδειους εκφώνησαν ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος από την Εκκλησίας της Ελλάδος, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ε. Στυλιανίδης, ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας και ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης. Στη συνέχεια ξεκίνησε η πομπή από τη μητρόπολη Αθηνών με κατεύθυνση το Α' Νεκροταφείο.

Διεργασίες για τη διαδοχή

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της Ιεραρχίας ενόψει της εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου στις 7 Φλεβάρη. Από σήμερα και μέχρι την ημέρα της εκλογής αναμένεται να τοποθετηθούν με κάποιο τρόπο επίσημα οι υποψήφιοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να υπάρξουν και λιγότερες υποψηφιότητες από αυτές που έχουν δει μέχρι σήμερα τη δημοσιότητα (σ.σ. υποψήφιοι φέρονται οι μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιος, Θηβών Ιερώνυμος, Θεσσαλονίκης Ανθιμος, Δημητριάδος Ιγνάτιος και Σύρου Δωρόθεος).

Πάντως, ενδεικτικό του τρόπου που θα γίνουν γνωστές οι υποψηφιότητες είναι η πρόσφατη τοποθέτηση του μητροπολίτη Νικοπόλεως Μελέτιου, στην κηδεία του μητροπολίτη Λευκάδος Νικηφόρου που τάχτηκε υπέρ του Σπάρτης. Υπέρ του μητροπολίτη Σπάρτης τάχτηκε χτες βγαίνοντας από το γεύμα που παρέθεσε η Εκκλησία της Ελλάδος, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων.

Αργά χτες το βράδυ στη ΝΕΤ, ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος δήλωσε ότι θα διεκδικήσει τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ