Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ξέχασε» τα δίδακτρα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρο, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) «χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργείου Παιδείας και στις προσπάθειες της Διοίκησης και του προσωπικού του ιδρύματος, προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές υπηρεσίες στους φοιτητές (...) αυτό επιτάσσει η προσπάθεια της Κυβέρνησης για μία ποιοτική ανώτατη εκπαίδευση που θα δίνει ισότιμες ευκαιρίες πρόσβασης και προόδου σε όλους».

Ανάμεσα στα ωραία λόγια του ο υφυπουργός «ξέχασε» να σημειώσει ότι το ΕΑΠ είναι το πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο με δίδακτρα και μάλιστα πολύ υψηλά. Κάθε εξάμηνο οι φοιτητές του καλούνται να πληρώσουν δίδακτρα 700 ευρώ για κάθε διδακτική ενότητα (8.400 ευρώ συνολικά για το πτυχίο), χώρια τα έξοδα για συγγράμματα, πληροφοριακό υλικό που διανέμει το πανεπιστήμιο και τα έξοδα επικοινωνίας του συμβούλου - καθηγητή προς το φοιτητή!

Οι «ευκαιρίες» που προσφέρει η κυβέρνηση, δηλαδή, είναι «ισότιμες» μόνο για όσους αντέχει το πορτοφόλι τους.

Προκλητική επίθεση

Σε προκλητική επίθεση στο ΚΚΕ, χωρίς να απαντήσει στην ουσία των καταγγελιών, κατέφυγε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Γιάννης Βαρδακαστάνης, σε σύσκεψη που διοργάνωσε η ΕΣΑμεΑ την περασμένη Τρίτη το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με αφορμή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τον εκδημοκρατισμό των οργανώσεων των αναπήρων.

Τόλμησε να μιλήσει για επέμβαση στα συνδικαλιστικά πράγματα των αναπήρων και να επιτεθεί στο ΚΚΕ αυτός που πρωτοστάτησε στο να γίνει η ΕΣΑμεΑ μηχανισμός χειραγώγησης των ΑμεΑ, στήριγμα των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ χτες. Οταν οι ανάπηροι οδηγούνται στην εξαθλίωση, την αμορφωσιά, το περιθώριο, όταν τα προβλήματα των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους οξύνονται καθημερινά σαν αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών σε Υγεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση.

Ηρθε η ώρα οι αγωνιστές ανάπηροι και οι οικογένειές τους να τους γυρίσουν την πλάτη, να συσπειρωθούν γύρω από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Να δώσουν μια πρώτη απάντηση συμμετέχοντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που γίνεται αύριο Σάββατο στις 8.30 π.μ. έξω από το ξενοδοχείο ΙΜΠΕΡΙΑΛ, ενάντια στο νέο πραξικόπημα της ΕΣΑμεΑ μέσω του καταστατικού της συνεδρίου.

Ανελέητη κερδοσκοπία στα λιπάσματα

Οι αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων έχουν φτάσει σε εξωφρενικά επίπεδα. Οι εμποροβιομήχανοι που λυμαίνονται το χώρο έχουν επιβάλει υπερβολικά υψηλές τιμές και κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα σε βάρος των αγροτών.

Ως δικαιολογία τίθεται η αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Ομως αυτό ελάχιστη σχέση έχει στην πραγματικότητα με το κόστος παραγωγής των λιπασμάτων. Αυτό που φαίνεται είναι πως οι λιπασματάδες βρήκαν την ευκαιρία με αφορμή τη συγκυριακή αύξηση των τιμών στα δημητριακά - πρόκειται για καλλιέργειες όπου χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων - να ανεβάσουν τις τιμές στα ύψη και να οικονομήσουν όσο γίνεται περισσότερα. Αν βέβαια πέσουν οι τιμές στα δημητριακά, οι τιμές στα λιπάσματα δε θα πέσουν. Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι τιμές μέσα σε ένα χρόνο ανέβηκαν μέχρι και 118%! Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι ο τύπος του λιπάσματος (0.20.0) που η τιμή αγοράς του την 1/1/2007 ήταν 0,132 ευρώ/κιλό και την 1/1/2008 0,288 ευρώ/κιλό. Τούτο είναι άλλο ένα καλό παράδειγμα για το τι εστί ελεύθερη αγορά ...και πώς προστατεύονται τα συμφέροντα των αγροτών.

Δεν πείθουν...

«

Σκληρή» επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ και συγκεκριμένα στην εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική της, προσπαθεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ, μέσω της Επερώτησης που κατέθεσαν πρόσφατα 47 βουλευτές του, ανάμεσα σε αυτούς και ο πρώην υφυπουργός Γεωργίας του ΠΑΣΟΚ, Β. Αργύρης - ο οποίος μαζί με τον τότε υπουργό Γ. Δρυ, προσυπέγραψαν την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ. Στο κείμενο της Ερώτησης καταγγέλλεται η ραγδαία «αύξηση του κόστους παραγωγής» για τους αγρότες, η σφοδρή «μείωση του αγροτικού εισοδήματος», ο «αφανισμός παραδοσιακών κλάδων» της ελληνικής γεωργίας και άλλα πολλά δεινά που έχει προκαλέσει η διακυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται πραγματικά για μια ...φιλότιμη προσπάθεια από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ να προσεγγίσει και πάλι τον αγροτικό κόσμο της χώρας, μόνο που δεν ...πείθει. Και δεν πείθει, διότι όλο και περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες συνειδητοποιούν μέρα με τη μέρα πως η - καταστροφική γι' αυτούς - αγροτική πολιτική της ΝΔ, είναι συνέχεια και «καρμπόν» της αγροτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και ότι όλα όσα καταγγέλλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν ξεκίνησαν να ισχύουν ξαφνικά τη μέρα που ανέλαβε την κυβέρνηση η ΝΔ. Γιατί, απλούστατα, η ΝΔ βρήκε στρωμένο το έδαφος από αυτούς που έστελναν τα ΜΑΤ ενάντια στους αγρότες, έστηναν τα «αγροτοδικεία», έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να προετοιμάσουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις - ξερίζωμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ανάδειξη των νεοτσιφλικάδων - και στον τομέα της γεωργίας. Γι' αυτό ξαναλέμε, καλή η προσπάθεια, μόνο που δεν ...πείθει.

Εύλογη δυσθυμία

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώνεται η αγορανομική διάταξη που ορίζει ανώτατες τιμές πώλησης για καφέδες, αναψυκτικά, εμφιαλωμένα νερά και άλλα παρόμοια είδη, σε χώρους συγκέντρωσης πολλών επισκεπτών (αεροδρόμια, μουσεία, γήπεδα κλπ). Είναι μια αγορανομική διάταξη, που επιχειρούσε να απαντήσει στην αντίδραση που προκαλούσαν οι προκλητικά υψηλές τιμές και - κυρίως - να διασκεδάσει την αγανάκτηση των εργαζομένων για τη συνεχή και ανεξέλεγκτη ανοδική πορεία των τιμών. Οχι, δηλαδή, ότι επρόκειτο για κάποια ρύθμιση που στοχεύει στην ουσιαστική προστασία της αγοραστικής δύναμης του λαϊκού εισοδήματος, απλά επιχειρούσε να βάλει φρένο σε κάποιους, κυριολεκτικά, λωποδύτες, που πούλαγαν το μισό λίτρο νερού με 2 και 3 ευρώ και καθόριζαν τις τιμές των καφέδων σε 4 - 5 ευρώ και πάνω.

Το σκεπτικό της «τυφλής» Δικαιοσύνης είναι εντυπωσιακό. Αφού, λέει, με βάση το Σύνταγμα της χώρας, υιοθετείται το δικαίωμα στην ελεύθερη συμμετοχή στην οικονομική ζωή, κοντολογίς, αφού προστατεύεται το δικαίωμα του «επιχειρείν», η τιμή πώλησης των εμπορευμάτων «όχι μόνο δεν μπορεί να είναι κατώτερη του κόστους παραγωγής (...) αλλά πρέπει να περιλαμβάνει και εύλογο (...) ποσοστό κέρδους». Με βάση, λοιπόν, αυτό το σκεπτικό, το Συμβούλιο υιοθέτησε την προσφυγή δύο εταιρειών, που ζητούσαν την κατάργηση της διάταξης.

Οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι: Το ΣτΕ, υιοθετεί απόλυτα τη λογική του ...εύλογου ποσοστού κέρδους, παραβλέπει όμως την εύλογη ανάγκη να σβήσει κάποιος τη δίψα του με εύλογο αντίτιμο αγοράς του νερού, ή να απολαύσει έναν καφέ χωρίς να τον γδύσουν οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Προτάσσει ασπίδα προστασίας για τα κέρδη, αλλά αδιαφορεί μπροστά στο «πάγωμα» του μεροκάματου σε επίπεδα πολύ κατώτερα από το κόστος διαβίωσης και δέχεται συντάξεις των 300 και 400 ευρώ, με τις οποίες, ευλόγως, ουδείς μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς. Ενδιαφέρεται για το δικαίωμα των πολυεθνικών στο κέρδος, αλλά: Αδιαφορεί για το - επίσης συνταγματικό - δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία, που κόβεται και ράβεται στα μέτρα των επιχειρηματικών κερδών. Απουσιάζει για τη φαλκίδευση του δικαιώματος για δημόσια και δωρεάν μόρφωση και υπηρεσίες Υγείας, που τις χρυσοπληρώνουμε χάριν του κέρδους. Δεν εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος που το καταστρέφουν μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι, το δικαίωμα στην αντισεισμική θωράκιση των πόλεων και πάει λέγοντας...

Η απόφαση προκαλεί πρόσθετη δυσθυμία, αφού η μία από τις επιχειρήσεις, που προσέφυγαν κατά της αγορανομικής διάταξης, είναι η γνωστή «OLYMPIC CATERING». Μια πρώην δημόσια επιχείρηση, η οποία όλα τα χρόνια φιγουράρει ανάμεσα στις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας. Το 2006 τα κέρδη της παρουσίασαν το ...μη εύλογο ποσοστό αύξησης 1.829%, ενώ σημαντική είναι η θέση που κατέχει με βάση το δείκτη «κέρδη ανά εργαζόμενο», αφού για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί, εξασφαλίζει κέρδος 8.913 ευρώ!

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εταιρεία δεν κάνει πωλήσεις με τιμές κατώτερες του κόστους παραγωγής, η επιλογή της, όμως, να προσφύγει κατά της αγορανομικής διάταξης, αποδεικνύει ότι η επιδίωξη της συνεχούς αύξησης της κερδοφορίας -που ευνοείται από τη συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ - ούτε κινείται σε εύλογα πλαίσια, ούτε μπορεί να γίνει ανεκτή από όλους όσοι πληρώνουν τη νύφη...


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Στη φύση του καπιταλισμού η διαφθορά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ της Βουλής και παράλληλη έρευνα της Δικαιοσύνης δεν μπορούν να συνυπάρχουν. Αυτό αποτελεί ...κυβερνητικό δόγμα.

Εμείς πάλι λέμε ότι όσες εξεταστικές και όσες δικαστικές έρευνες κι αν γίνουν για τα σκάνδαλα, την αλήθεια δε θα τη μάθουμε.

Ενα μικρό μέρος της αλήθειας, κάποια υπονοούμενα, κάποια δείγματα και «αποχρώσες ενδείξεις», μπορεί.

Αυτό δεν αποτελεί «δόγμα» αλλά ασφαλές συμπέρασμα. Τα τελευταία 30 χρόνια μας έχουν προκύψει δεκάδες σκάνδαλα χωρίς ποτέ κάποιος να μας δικαιολογήσει γιατί συμβαίνουν.

Οχι γιατί δεν ξέρουν, αλλά γιατί δε θέλουν να δουν τις πραγματικές αιτίες. Πόσο μάλλον να τις παραδεχτούν με πολιτικό τρόπο.

Γιατί τα σκάνδαλα (μίζες, χρηματισμοί, εκβιασμοί κι ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε) είναι «δεμένα» με την «ελεύθερη αγορά». Πάνε πακέτο...

Και μην πει κανείς για «ιδιαιτερότητες» της ελληνικής «ελεύθερης αγοράς». Η «Ζήμενς» δε δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μόνο, ούτε είναι ελληνική.

ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ σοβαρό και «υπεύθυνο» ύφος ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης όταν κάνουν δηλώσεις, αυτά που συμβαίνουν στην κοινοβουλευτική τους ομάδα είναι τουλάχιστον αστεία.

Αγωνιούν για το αν θα τους «σκάσει» και δεύτερος βουλευτής εμπλεκόμενος στη «Ζαχοπουλειάδα».

Περιμένουν στο μεταξύ - όπως γράφεται - και μια απόφαση του εκλογοδικείου στη Β΄ Αθήνας, για να βρουν ποιοι τελικά θα είναι οι 152 βουλευτές τους.

Κι όσο όλα αυτά εκκρεμούν ρίχνουν «μπηχτές» ο ένας στον άλλον για τους χειρισμούς στην όλη διαδικασία...

Το χειρότερο είναι πως όσο περισσότερο μπερδεύεται το «σκανδαλο-κοινοβουλευτικό» τους κουβάρι, τόσο περισσότερο πρέπει να προσποιούνται ότι ...δεν τρέχει τίποτε και να δείχνουν «άνετοι».


Γρηγοριάδης Κώστας

Ιδιωτικοποιημένοι ... πιλότοι!

Γρηγοριάδης Κώστας

Οταν λέει ιδιωτικοποίηση των πάντων η κυβέρνηση το εννοεί. Μόνος φραγμός είναι η επιθυμία των μονοπωλίων να αγοράσουν. Επιθυμία που υπαγορεύεται αποκλειστικά από το ποσοστό κέρδους. Φαίνεται ότι τα υπερκέρδη είναι εξασφαλισμένα στην περίπτωση ...της εκπαίδευσης των πιλότων των στρατιωτικών ελικοπτέρων, που ανατέθηκε και αυτή στους ιδιώτες. Μεταξύ των δέκα νέων έργων με ΣΔΙΤ που ενέκρινε προχτές η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση των χειριστών των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού.

Το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 77 εκατ. ευρώ, προβλέπει, όπως διαβάζουμε στην «Καθημερινή», ότι ο ιδιώτης θα αναλάβει την κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση ενός Πρότυπου Κέντρου Εξομοιωτών Πτήσης, καθώς και την εκπαίδευση πιλότων της Αεροπορίας Στρατού, μέσω εξομοιωτών για διάστημα 22 ετών! Επίσης, ο ιδιώτης που θα αναλάβει το έργο θα έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει εξομοιωτές κι άλλων τύπων αεροσκαφών, στρατιωτικών και πολιτικών, στους οποίους θα παρέχει εκπαίδευση και σε άλλους φορείς, ιδιωτικούς ή δημόσιους. Στη σύμβαση θα προβλέπεται μάλιστα ειδική τιμολογιακή πολιτική για την εκπαίδευση χειριστών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας... Αντε και στην ιδιωτικοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων...

Αρνούνται το αυτονόητο...

Ενα διαφορετικό από τα συνηθισμένα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ αντιμετώπισε τις προάλλες, που επισκέφτηκε το Ηράκλειο Κρήτης και περιόδευσε στις εγκαταστάσεις της «ΚΡΗΤΗ ΤV», ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Πολλοί δημοσιογράφοι του καναλιού και της εφημερίδας μένουν έξω από την ΕΣΗΕΠΗΝ, την περιφερειακή δημοσιογραφική Ενωση, γιατί, παρόλο που έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, η διοίκηση της Ενωσης αρνείται να τους εγγράψει ως μέλη της. Η διοίκηση, δηλαδή, αρνείται το αυτονόητο δικαίωμα να γίνεται κάποιος εργαζόμενος μέλος στο επαγγελματικό του σωματείο, κάτι εντελώς απαράδεκτο. Κι όμως, πιστεύαμε ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τέτοιες πρακτικές αποκλεισμών. Αλλά αν κάποτε κυριαρχούσε το συντεχνιακό και οι αντιδραστικές πλειοψηφίες στις διοικήσεις φρόντιζαν για την «καθαρότητα» του σωματείου από τα ...μιάσματα, σήμερα ποιες σκοπιμότητες υπηρετούνται με τον αποκλεισμό συναδέλφων από τις Ενώσεις τους; Επιτέλους πρέπει ν' ανοίξουν οι πόρτες των συνδικαλιστικών μας Ενώσεων στους νέους συναδέλφους, να μπει οξυγόνο. Εκτός των άλλων, δεν περιποιεί τιμήν στον κλάδο να χρειάζεται δικαστική παρέμβαση για να εγγραφούν οι συνάδελφοι στην Ενωσή τους. Ελεος πια.

Πρωτομάστορες στις ανατροπές

Το «καλό παράδειγμα» στους μεγαλοβιομήχανους στην περιοχή της Ελευσίνας δείχνει η υποστηριζόμενη από ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ δημοτική αρχή της πόλης, η οποία αποφάσισε σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο να προσλάβει περίπου 30 εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης (συμβάσεις ορισμένου χρόνου - 4ωρη απασχόληση). Η δημοτική αρχή πρωτοστατεί στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αφού, αντί να απαιτήσει προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό, καλύπτει τις ανάγκες του δήμου με συμβασιούχους, εργολάβους, ημιαπασχολούμενους και κάθε άλλου είδους «μαύρη» εργασιακή σχέση. Η πλειοψηφία εφαρμόζει κατά γράμμα κάθε αντεργατικό νόμο που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όσο κι αν συνδικαλιστές και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και κυρίως του ΣΥΝ προσπαθούν να θολώσουν τα νερά, «βραχνιάζοντας» στα τηλεπαράθυρα από τις αγωνιστικές δήθεν κορόνες.

Αν ... κληρώσει θα πάει στο υπόγειο

Το νηπιαγωγείο γίνεται υποχρεωτικό, αλλά όχι απαραίτητα ...δημόσιο. Φέτος, για πρώτη φορά εφαρμόστηκε η ενός χρόνου υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, χωρίς, όμως, να εξασφαλίσει η κυβέρνηση ότι θα υπάρχουν δημόσια νηπιαγωγεία με επαρκείς υποδομές για να καλύψουν τις ανάγκες. Ετσι, φέτος 35.000 προνήπια γράφτηκαν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, από 4.500 πέρσι!

Μόνο στη Νομαρχία Πειραιά 1.500 παιδιά πήγαν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Στο 5ο Διαμέρισμα Πειραιά, περίπου 55 - 60 προνήπια μετά από κλήρωση τέθηκαν εκτός Προσχολικής Αγωγής, το ίδιο και στο Πόρτο Ράφτη με άλλα 35 προνήπια να μένουν εκτός. Δηλαδή, αν ...κληρώσει, τότε το τετράχρονο θα σταθεί «τυχερό» και θα έχει μια θέση στα υπόγεια, στις αποθήκες και τα κοντέινερ, όπου γίνεται σήμερα η προσχολική αγωγή!

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν προχτές, κατά τη διάρκεια κοινής σύσκεψης των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας, Πειραιά και Ανατ. Αττικής. Οι γονείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και δηλώνουν αποφασισμένοι να ορθώσουν εμπόδια στην παράδοση της δημόσιας Προσχολικής Αγωγής και σιγά σιγά ολόκληρης της εκπαίδευσης στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αθωράκιστη η χώρα

Η αποκάλυψη του Κυριακάτικου «Ρ» ότι δύο παιδικοί σταθμοί στην Αθήνα πρέπει άμεσα να εκκενωθούν - ο ένας λόγω σεισμικής τρωτότητας - και πως άλλοι τρεις χρειάζονται επείγουσες επισκευές, σε συνδυασμό με την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών (Λεωνίδιο 6,5 Ρίχτερ και Αίγινα 5 Ρίχτερ), έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Πόσο μάλλον όταν - σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ από το 1999 - σε ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού δεν υπάρχει διέξοδος διαφυγής για τους κατοίκους της Αθήνας, ιδιαίτερα των λεγόμενων υποβαθμισμένων συνοικιών. Παράλληλα, ανέδειξαν την ανάγκη - που εδώ και χρόνια έχει επισημάνει το ΚΚΕ - άμεσου ελέγχου όλων τουλάχιστον των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων, αλλά και όλων των κτιρίων όπου συγκεντρώνεται μαζικά κόσμος, εργοστάσια, άλλοι τόποι δουλειάς κλπ.

Από την άλλη, αν και δεν είναι λίγοι οι σεισμοί που κατά καιρούς έχουν «ταρακουνήσει» τη χώρα, το αυτί των κυβερνήσεων, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ πριν, δεν ...ιδρώνει. Η πολιτική που διαχρονικά ακολουθούν είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που απαιτείται. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως - αναφορικά με τους ελέγχους των δημόσιων κτιρίων - σε ένα σύνολο περίπου 80.000 κτιρίων, έχουν ελεγχθεί μόλις 5.200, εκ των οποίων, μόνο οι 4.000 έλεγχοι είναι έγκυροι, ενώ δεν έχει γίνει σχεδόν κανένα έργο ενίσχυσής τους...

Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, κινούμενες στο ίδιο πολιτικό μοτίβο, αρνήθηκαν τη λήψη κάποιων απαραίτητων μέτρων. Ενδεικτική είναι η απόφαση για τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές, μετά το σεισμό του '99. Σύμφωνα με αυτήν, τα κτίρια αυτά πρέπει να επανέλθουν στην προτέρα του σεισμού κατάσταση (σ.σ.: δηλαδή, με την επισκευή τους, τα κτίρια να έρθουν στην ίδια κατάσταση με αυτή που ήταν πριν το σεισμό του '99, όταν και έπαθαν τις ζημιές!) και όχι να θωρακιστούν για ενδεχόμενο νέο σεισμό.

Νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, χώροι εργασίας, χώροι όπου φοιτά και διασκεδάζει η νεολαία (εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, χώροι διασκέδασης, φροντιστήρια), θέατρα, κινηματογράφοι, αθλητικοί χώροι κλπ., παραμένουν χωρίς έλεγχο στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Επιπλέον, πάμπολλες είναι οι περιπτώσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπου όλα εναπόκεινται στην ...καλή διάθεση του εκάστοτε επιχειρηματία - ιδιώτη να τηρήσει τον πολεοδομικό και αντισεισμικό κανονισμό. Τούτο, όμως, είναι πέρα για πέρα διάτρητο, αφού, ως γνωστόν, ο επιχειρηματίας θα κοιτάξει περισσότερο το κέρδος παρά την ασφάλεια του κοινού.

Αυτή η διαμορφωμένη κατάσταση αναδεικνύει από όλες τις πλευρές την ανάγκη μιας άλλης πολιτικής, που θα αντιμετωπίζει τα έργα αντισεισμικής θωράκισης ως έργα υποδομής για την προστασία της ζωής του λαού. Που δε μετριέται με κόστος. Το κόστος των έργων αντισεισμικής θωράκισης λόγω του οποίου οι κυβερνήσεις δεν τα προχωρούν. Και, παράλληλα, φανερώνει, όχι κάποια αδυναμία των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά τη συνειδητή πολιτική τους θέση να μην υλοποιούν έργα προς όφελος των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είναι ανάγκη να διεκδικήσουν, να απαιτήσουν την προστασία της ζωής τους και της ποιότητας της εργασίας τους, για την οποία αδιαφορεί το αστικό πολιτικό σύστημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ