Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αθωράκιστη η χώρα

Η αποκάλυψη του Κυριακάτικου «Ρ» ότι δύο παιδικοί σταθμοί στην Αθήνα πρέπει άμεσα να εκκενωθούν - ο ένας λόγω σεισμικής τρωτότητας - και πως άλλοι τρεις χρειάζονται επείγουσες επισκευές, σε συνδυασμό με την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών (Λεωνίδιο 6,5 Ρίχτερ και Αίγινα 5 Ρίχτερ), έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Πόσο μάλλον όταν - σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ από το 1999 - σε ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού δεν υπάρχει διέξοδος διαφυγής για τους κατοίκους της Αθήνας, ιδιαίτερα των λεγόμενων υποβαθμισμένων συνοικιών. Παράλληλα, ανέδειξαν την ανάγκη - που εδώ και χρόνια έχει επισημάνει το ΚΚΕ - άμεσου ελέγχου όλων τουλάχιστον των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων, αλλά και όλων των κτιρίων όπου συγκεντρώνεται μαζικά κόσμος, εργοστάσια, άλλοι τόποι δουλειάς κλπ.

Από την άλλη, αν και δεν είναι λίγοι οι σεισμοί που κατά καιρούς έχουν «ταρακουνήσει» τη χώρα, το αυτί των κυβερνήσεων, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ πριν, δεν ...ιδρώνει. Η πολιτική που διαχρονικά ακολουθούν είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που απαιτείται. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως - αναφορικά με τους ελέγχους των δημόσιων κτιρίων - σε ένα σύνολο περίπου 80.000 κτιρίων, έχουν ελεγχθεί μόλις 5.200, εκ των οποίων, μόνο οι 4.000 έλεγχοι είναι έγκυροι, ενώ δεν έχει γίνει σχεδόν κανένα έργο ενίσχυσής τους...

Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, κινούμενες στο ίδιο πολιτικό μοτίβο, αρνήθηκαν τη λήψη κάποιων απαραίτητων μέτρων. Ενδεικτική είναι η απόφαση για τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές, μετά το σεισμό του '99. Σύμφωνα με αυτήν, τα κτίρια αυτά πρέπει να επανέλθουν στην προτέρα του σεισμού κατάσταση (σ.σ.: δηλαδή, με την επισκευή τους, τα κτίρια να έρθουν στην ίδια κατάσταση με αυτή που ήταν πριν το σεισμό του '99, όταν και έπαθαν τις ζημιές!) και όχι να θωρακιστούν για ενδεχόμενο νέο σεισμό.

Νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, χώροι εργασίας, χώροι όπου φοιτά και διασκεδάζει η νεολαία (εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, χώροι διασκέδασης, φροντιστήρια), θέατρα, κινηματογράφοι, αθλητικοί χώροι κλπ., παραμένουν χωρίς έλεγχο στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Επιπλέον, πάμπολλες είναι οι περιπτώσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπου όλα εναπόκεινται στην ...καλή διάθεση του εκάστοτε επιχειρηματία - ιδιώτη να τηρήσει τον πολεοδομικό και αντισεισμικό κανονισμό. Τούτο, όμως, είναι πέρα για πέρα διάτρητο, αφού, ως γνωστόν, ο επιχειρηματίας θα κοιτάξει περισσότερο το κέρδος παρά την ασφάλεια του κοινού.

Αυτή η διαμορφωμένη κατάσταση αναδεικνύει από όλες τις πλευρές την ανάγκη μιας άλλης πολιτικής, που θα αντιμετωπίζει τα έργα αντισεισμικής θωράκισης ως έργα υποδομής για την προστασία της ζωής του λαού. Που δε μετριέται με κόστος. Το κόστος των έργων αντισεισμικής θωράκισης λόγω του οποίου οι κυβερνήσεις δεν τα προχωρούν. Και, παράλληλα, φανερώνει, όχι κάποια αδυναμία των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά τη συνειδητή πολιτική τους θέση να μην υλοποιούν έργα προς όφελος των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είναι ανάγκη να διεκδικήσουν, να απαιτήσουν την προστασία της ζωής τους και της ποιότητας της εργασίας τους, για την οποία αδιαφορεί το αστικό πολιτικό σύστημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ