Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Το κομμουνιστικό μέλλον είναι ζωντανό

Μεγάλη εκδήλωση για τα 90 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι εδώ - είμαστε όλοι εδώ. Η γενιά της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, η γενιά του 114, η γενιά του Πολυτεχνείου και της μεταπολίτευσης. Οι νεότεροι σύντροφοι, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες. Αυτή η παρουσία, αυτό το συναπάντημα των γενεών είναι απόδειξη ότι το κομμουνιστικό μέλλον είναι ζωντανό. Αυτό ακριβώς είναι που τρομάζει την αντίδραση. Υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να μεγαλώσουμε τον τρόμο τους».

Μ' αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη μεγάλη εκδήλωση για τα 90 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ, τίμησαν με την παρουσία τους ο Α. Μάνθος, Πρύτανης του ΑΠΘ, Σ. Πανάς, αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Π. Καρακολτσίδης, αντιπρόεδρος του ΤΕΙ - Θ. Ανάμεσα στους παραβρισκόμενους, διακρίναμε επίσης τους πανεπιστημιακούς δασκάλους του ΑΠΘ, Ν. Μουσιόπουλο, Κ. Τσουκαλά, Σ. Δεληβογιατζή, Α. Δάγκα, Γ. Τσιλιγκιρίδη, Γ. Τσακλίδη, και τους καθηγητές του ΤΕΙ - Θ Ρ. Τιληκίδου και Σ. Κορομπίλη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε βίντεο που καταγράφει σημαντικές στιγμές της πορείας από την επαναστατική θεωρία στην επαναστατική πράξη. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η Ανθή Τατσιούλη και το συγκρότημα της ΚΝΕ ερμήνευσαν τα τραγούδια «Σμέλα Νταβάρισι», «Πανταλίνα», «Βόλγκα - Βόλγκα», «Ναρόγκιε», «Οι Γερανοί», «Νύχτες της Μόσχας», «Κατιούσα», «Πολιούσκα», «Βαρσοβιάνα». Οι ηθοποιοί Κώστας Χαλκιάς, Αννα Σιταρίδου και Θανάσης Παπαδημητρίου απήγγειλαν Μπρεχτ (το «Εγκώμιο στον Κομμουνισμό»), Μαγιακόφσκι («ΛΕΝΙΝ» και «Για το Κόμμα»), Χικμέτ («Ο μεγάλος Οχτώβρης») και Ρίτσο («Οι γειτονιές του κόσμου»).


Motion Team

Στο φουαγιέ του κτιρίου λειτουργούσε έκθεση φωτογραφίας και αφίσας από τις μεγάλες στιγμές της Σοσιαλιστικής Οικοδόμησης, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ιδιαίτερα των νέων.

Επαναστατική θεωρία και πράξη

«Το Κόμμα μας μελετά και διδάσκεται από την ιστορία του κινήματος. Μελετά με ταξική προσήλωση και επαναστατική τόλμη, την ιστορία του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος και τη δική του ιστορία», σημείωσε ο Θ. Κωνσταντινίδης. Αναφέρθηκε στην 9η Διεθνή Συνάντηση στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου εκπρόσωποι από 72 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από 55 χώρες του κόσμου διακήρυξαν ότι: «Η Οχτωβριανή Επανάσταση που πραγματοποιήθηκε από τους εργαζόμενους της Ρωσίας, κάτω από την καθοδήγηση των μπολσεβίκων με επικεφαλής τον Β.Ι. Λένιν αποτέλεσε το μεγαλύτερο γεγονός στον 20ό αιώνα. Εγκαινίασε μια νέα ιστορική εποχή: την εποχή του περάσματος στο Σοσιαλισμό». Και σημείωσε: «Για τους Ελληνες κομμουνιστές, για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, αυτή η διαπίστωση για το χαρακτήρα της εποχής μας αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης που μαζί με τις ιδέες του μεγάλου Οχτώβρη παραμένουν ζωντανές και επίκαιρες».

Ειδική αναφορά έκανε ο Θ. Κωνσταντινίδης στη συμβολή της Εργατικής Τάξης της Θεσσαλονίκης στην πορεία για την ίδρυση του ΚΚΕ, που όπως και πολλά άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα ήταν γέννημα του Μεγάλου Οχτώβρη. «Από τον Ιούλη (23/7) ακόμη του 1909 χιλιάδες εργάτες μετά από πρόσκληση του Εργατικού Συνδέσμου αλλά και του Σοσιαλιστικού Κέντρου διαδήλωσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Την επόμενη της διαδήλωσης, ο Εργατικός Σύνδεσμος και το Σοσιαλιστικό Κέντρο αποφάσισαν την ένωσή τους, δημιουργώντας το θεσσαλονικιώτικο τμήμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.


Motion Team

Ετσι ιδρύθηκε η γνωστή σε όλους μας "ΦΕΝΤΕΡΑΣΙΟΝ", η οποία κατέλαβε ξεχωριστή θέση στην ιστορία του Ελληνικού Σοσιαλιστικού και Εργατικού κινήματος και αποτέλεσε αργότερα τη μαζικότερη οργάνωση που πήρε μέρος στην ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας, του ΣΕΚΕ, του κατοπινού Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας», είπε.

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα του Σοσιαλισμού, σημείωσε ότι «προκύπτει ως άμεση ανάγκη για την Εργατική Τάξη και τα λαϊκά στρώματα, αναδύεται από τις ίδιες τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος, από την ίδια την κοινωνική εξέλιξη.

Ο καπιταλισμός στην ιμπεριαλιστική του φάση, παρά τα τεράστια πλούτη που συγκεντρώνει στα χέρια της πλουτοκρατίας, δεν μπορεί να λύσει ούτε ένα από τα προβλήματα που απασχολούν τους λαούς. Αντίθετα, τα πολλαπλασιάζει και τα οξύνει.

Μόνο ο Σοσιαλισμός μπορεί να εξαλείψει τους πολέμους, την ανεργία, την πείνα, τη δυστυχία, την αβεβαιότητα για το αύριο, την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Μόνο ο Σοσιαλισμός που στηρίζεται στη θεωρία του Επιστημονικού Κομμουνισμού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την κοινωνική ανάπτυξη που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Μόνο ο Σοσιαλισμός θέτει τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης στην υπηρεσία της ανθρωπότητας», τόνισε.

Τέλος, αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη προσφορά της ΕΣΣΔ, παιδί του Οχτώβρη, την αποφασιστική, καταλυτική συμβολή στη συντριβή του ναζισμού - φασισμού. «Σ' αυτό τον πόλεμο - είπε - αναμετρήθηκαν στην ουσία τα δύο κοινωνικο - οικονομικά συστήματα και αποδείχτηκε η υπεροχή της σχεδιασμένης οικονομίας στηριγμένη στα πεντάχρονα πλάνα της ΣΕ απέναντι στην εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία.

Οσα ψέματα και να πούνε οι σύγχρονοι ιστορικοί της γνωστής αναθεωρητικής σχολής της "μικροϊστορίας" και της δικής μας των Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η πραγματικότητα είναι μία: Η Σοβιετική Ενωση του Στάλιν νίκησε τον εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ. Οχι η φιλελεύθερη Γαλλία, ούτε η αυτοκρατορική Μεγάλη Βρετανία.

Η ιστορική αλήθεια είναι μία και αυτή διδάσκει ότι οι σιδηρόφρακτες μεραρχίες του ναζιστικού στρατού γονάτισαν στο Στάλινγκραντ και τσακίστηκαν στην τιτανομαχία του Κουρσκ. Στις 9 του Μάη του 1945 στο κατεστραμμένο Ράιχσταγκ κυμάτιζε η Κόκκινη Σημαία», σημείωσε ο ομιλητής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ