Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Πρωταγωνιστικός ρόλος» σε επεμβάσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είμαστε υπέρ της παραμονής των ελληνικών δυνάμεων στο Κόσσοβο. Η Ελλάδα δεν πρέπει να τις αποσύρει. Εχουμε δικό μας μερίδιο ευθύνης, γιατί έχουμε και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή». Η απάντηση αυτή της Ντ. Μπακογιάννη στην ερώτηση (του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής») «αν αποκλείει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει η Ελλάδα ανεξάρτητο Κόσσοβο», δείχνει πεντακάθαρα ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προκάτοχοί της του ΠΑΣΟΚ, έχουν απεμπολήσει ήδη από το 1990 την αρχή της μη αλλαγής των συνόρων, παρά τις καταστροφικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν, και συμμετέχουν με όλες τις δυνάμεις τους στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις διεκδικώντας κομμάτι από τη λεία των πολέμων και «πρωταγωνιστικό ρόλο» στη διαμάχη για το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών οργάνωσε πριν λίγες μέρες επισκέψεις Ελλήνων επιχειρηματιών στο Κόσσοβο, με στόχο την «αναγνώριση εδάφους» για «επενδύσεις»... Η κίνηση αυτή έχει τεράστια πολιτική σημασία αφού όχι μόνο προεξοφλεί τη στάση της κυβέρνησης στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, αλλά επιχειρεί να πείσει και όσες κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ακόμα «επιφυλάξεις»...

«Γενική Συνέλευση» ... 30 δευτερολέπτων!

Στην Καλαμάτα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου (ΝΔ - ΣΥΝ) προσπαθεί από τον περασμένο Μάρτη με διάφορες μεθοδεύσεις να αποκλείσει από το επικείμενο συνέδριο πέντε από τους οχτώ αντιπροσώπους του ταξικού συνδικάτου των Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ όλοι αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών του Σωματείου το καλοκαίρι του 2006 - έλαβαν κανονικά μέρος στο 34ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας τους - από το Μάρτη του 2007 τα στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΝ στη διοίκηση του ΕΚΚ επιχειρούν με λαθροχειρίες τον αποκλεισμό πέντε αντιπροσώπων. Στόχος τους είναι να εμφανίσουν μειωμένες τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ενόψει της εκλογής της νέας διοίκησης του ΕΚΚ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Αποκορύφωμα αυτής της μεθόδευσης ήταν, στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο που «έγινε» προχτές Κυριακή, ΝΔ και ΣΥΝ να προχωρήσουν ουσιαστικά σε εκλογές νοθείας. Στη συνέλευση - παρωδία δεν έγινε κανενός είδους απολογισμός, ούτε διοικητικός ούτε οικονομικός. Δε συζητήθηκαν τα μέτρα που θα παρθούν για την επιτυχία της μεγάλης απεργίας στις 12 Δεκέμβρη, δε δόθηκε η δυνατότητα να μπουν υποψηφιότητες μέσα από τη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων ούτε να τοποθετηθούν επί της διαδικασίας. Η Γενική Συνέλευση, με αυτά και αυτά, κράτησε 30 ολόκληρα δευτερόλεπτα, για να προχωρήσουν στη διαδικασία εκλογής εφορευτικής επιτροπής!

Είναι οι ίδιοι που κρατούν «τα μπόσικα» στους επιχειρηματίες της περιοχής, βάζοντας πλάτη στις αντεργατικές μεθοδεύσεις τους. Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη. Ξεκινώντας από αύριο, με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Καλαμάτα.

Ανέξοδες κυβερνητικές ρητορείες

«Ενα μήνυμα - παρότρυνση για την προσφορά βιβλίων στα παιδιά στέλνει σήμερα (σ.σ. χτες) ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης με αφορμή την αυριανή (σ.σ. σημερινή) Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού»!

Ετσι ξεκινά το δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟ με το «μήνυμα» του υπουργού, στο οποίο, μεταξύ άλλων, σημειώνεται (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας): «(...) Η εξωσχολική λογοτεχνία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μόρφωσης των παιδιών και του πολιτισμού μας (..) Το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει έμπρακτα το Ελληνικό παιδικό βιβλίο. Στις αρχές Φεβρουαρίου διοργανώνουμε την πρώτη έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου στην Αθήνα, ενώ στην Παιδική Γωνιά της έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης στα τέλη Μαΐου θα υπάρχει ένα ειδικό αφιέρωμα στα δικαιώματα του παιδιού. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα "Συγγραφείς και Εικονογράφοι στα Σχολεία" από το ΕΚΕΒΙ, που φέτος η επιτυχία του έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Εχουν προβλεφτεί 400 επισκέψεις Ελλήνων δημιουργών σε σχολεία, ενισχύοντας ένα δημιουργικό διάλογο με τα παιδιά για το βιβλίο και τη λογοτεχνία».

Προφανώς, η κυβέρνηση νομίζει ότι έτσι «ξεμπέρδεψε» με τη μόρφωση των παιδιών. Δεν την απασχολεί διόλου το γεγονός ότι τα σχολειά της χώρας δεν έχουν ακόμα βιβλιοθήκες (ναι, για την Ελλάδα του «σκληρού πυρήνα» της ΕΕ μιλάμε) και ότι ακόμη και όσες υπάρχουν είναι κλειστές ή υπολειτουργούν (σ.σ. κι ας μην προτρέξει το ΥΠΠΟ να «αμυνθεί» λέγοντας ότι οι σχολικές βιβλιοθήκες είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας διότι περί άλλου ο λόγος). Ας ασχοληθεί η κυβέρνηση με την ουσιαστική εσω-σχολική μόρφωση, ας δημιουργήσει αναγνώστες από τις τρυφερές ηλικίες, ας δημιουργήσει βιβλιοθήκες στα σχολεία και ας αφήσει τις ανέξοδες επετειακές ρητορείες για τις «μη κυβερνητικές οργανώσεις»...

Αποτυχημένες συνταγές

Η κυβερνητική επίθεση εφ' όλης της ύλης των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Κοινωνική Ασφάλιση, «Ολυμπιακή», αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ανατιμήσεις σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όταν το εισόδημα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας παραμένει καθηλωμένο σε εξευτελιστικά επίπεδα. Αυτή η πραγματικότητα αντικειμενικά οξύνει την οργή, προκαλεί αγωνιστικές διαθέσεις, δημιουργεί δυνατότητες παραπέρα θετικών ριζοσπαστικών διεργασιών στη λαϊκή συνείδηση. Εξελίξεις που η άρχουσα τάξη και το πολιτικό σύστημα που την εκφράζει απεύχονται, θέλουν και επιδιώκουν να παρεμποδίσουν.

Συνδρομητής αυτής της προσπάθειας το ΠΑΣΟΚ, κοντά σ' αυτό και ο Συνασπισμός. Το ΠΑΣΟΚ φυσικά και δε θα μπορούσε να αντιπολιτευτεί επί της ουσίας μια πολιτική που είναι και δική του. Ο ΣΥΝ διαπιστώνει ξανά ότι δεν έχουμε κυβέρνηση, κατά τη χτεσινή δήλωση του Αλ. Αλαβάνου, ενώ η αγωνιστική έξαρση είναι τόση όση για να προτείνει μομφή κατά του επιτρόπου Μπαρό. Το πρόβλημα για τον ΣΥΝ δεν είναι η συνολική στρατηγική του ευρωενωσιακού κεφαλαίου που εκφράζεται με πληθώρα αντιλαϊκών μέτρων, άλλωστε αυτή ο ίδιος ενέκρινε υπερψηφίζοντας το Μάαστριχτ, το πρόβλημα είναι μια κακή κι ανάποδη Κομισιόν.

Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ αποπροσανατολίζουν το λαό, την ώρα που οι συνθήκες απαιτούν απ' αυτόν τη μέγιστη δυνατή ενότητα και πάλη. Τα σενάρια που θέλουν τα δύο αυτά κόμματα πρωταγωνιστές ενός κεντροαριστερού σχήματος πατάνε ακριβώς στην ανάγκη αυτός ο αποπροσανατολισμός να αποκτήσει μεγαλύτερη έκταση και ισχύ. Η άρχουσα τάξη προετοιμάζει τους διαδόχους του δικομματισμού, γνωρίζοντας ότι αυτός δε θα μπορεί εσαεί να απορροφά τους κραδασμούς της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο διπολισμός μπορεί να παίξει το ρόλο ενός καλύτερου αμορτισέρ. Και οι εσωκομματικές εξελίξεις τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΝ έδωσαν την ευκαιρία να ανακινηθεί το ζήτημα, ώστε να καλλιεργείται το έδαφος μιας τέτοιας εξέλιξης.

Ο λαός να έχει τα μάτια του ανοιχτά. Το αστικό πολιτικό σύστημα όσο κι αν μασκαρευτεί, όσα λίφτινγκ κι αν υποστεί, δε θα αλλάξει την αντιλαϊκή αντιδραστική του φύση. Με μια άλλη μορφή θα επιχειρήσει να επανεγκλωβίσει λαϊκές δυνάμεις που το εγκαταλείπουν, να διατηρήσει εγκλωβισμένες άλλες που βρίσκονται σε διαδικασία προβληματισμού και προσέγγισης της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ. Εχει αποδειχτεί σε πολλές άλλες χώρες. Ας μη δεχτεί ο λαός να δοκιμάσει μια συνταγή αποτυχημένη στην Ιταλία, στη Γαλλία, παντού όπου εφαρμόστηκε.

Σήμερα, τώρα, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι της πόλης και της υπαίθρου, καθένας που πλήττεται από την εφαρμοζόμενη πολιτική οφείλει να πάρει θέση, να την καταδικάσει, όχι γιατί την εφαρμόζει η ΝΔ, αλλά γιατί είναι πολιτική από και για το μεγάλο κεφάλαιο που όσο κυριαρχεί, καμία κυβέρνηση δε θα μπορέσει να πάρει ούτε ένα, ελάχιστο, μέτρο υπέρ του λαού. Ολοι αυτοί να συμπτύξουν κοινό μέτωπο πάλης. Να παρεμποδίσουν την εφαρμογή της σήμερα, να αποσπάσουν ορισμένα μέτρα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους, να δρομολογήσουν με τον αγώνα τους εξελίξεις προς όφελός τους. Στο πλευρό του ΚΚΕ να αγωνιστούν για τη διέξοδο, για τη φιλολαϊκή προοπτική, που την εγγυάται η πολιτική του πρόταση και μόνο αυτή.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Περί ιδιωτικής ασφάλισης

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΧΟΥΝ «ΠΗΞΕΙ» ραδιόφωνα και τηλεοράσεις από διαφημίσεις τραπεζικών και ασφαλιστικών οργανισμών για προγράμματα παροχής σύνταξης, κι αυτό εύκολα το διαπιστώνει κανείς. Εκείνο που δεν ξέρουμε είναι αν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας παίρνει ...ποσοστό επί του τζίρου.

Γιατί, βέβαια, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η εμφάνιση των διαφημιστικών μηνυμάτων την ίδια περίοδο με τις «διαρροές» για αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί «κοινωνικών διαλόγων» και επικείμενων ασφαλιστικών νομοσχεδίων.

Ούτως ή άλλως, ακριβώς αυτός είναι ο στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης (όπως και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ). Να ενισχύσουν τις ιδιωτικές εταιρείες, παραδίδοντάς τους την Κοινωνική Ασφάλιση.

Φαίνεται όμως ότι η ...σύμπνοιά τους αφορά και τη διαφήμιση των ανάλογων «προϊόντων»..

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ αυτά που λέει στην εισηγητική της έκθεση για το νέο εκλογικό νόμο η κυβέρνηση. Ο ισχύων νόμος - υποστηρίζει - απέτυχε να δώσει μια ...«ικανή πλειοψηφία» στο πρώτο κόμμα και γι' αυτό πρέπει να αλλάξει.

Λίγο ...αντιφατικό δεν είναι αυτό με όσα μας λένε όλο αυτό τον καιρό; Αυτά για την «επάρκεια» της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας και τη σιδερένια πειθαρχία της ή την αμέριστη υποστήριξή της στους κυβερνητικούς στόχους; Ας αποφασίσουν τι ισχύει.

Οπως και να έχει πάντως, είτε με τον προηγούμενο νόμο, είτε με αυτόν που προωθούν, σε ένα πράγμα στοχεύουν: Στη δικομματική εναλλαγή των κυβερνήσεων, ώστε είτε έτσι είτε αλλιώς τα ίδια συμφέροντα να εξυπηρετούνται.

Το ότι ο νόμος αυτός απαγορεύει και διαστρέφει την έκφραση των εκλογικού σώματος ουδέποτε τους απασχόλησε. Η δουλιά τους να γίνεται και τίποτε άλλο. Τα περί δημοκρατίας είναι για το θεαθήναι...


Γρηγοριάδης Κώστας

Η δύναμη που τρέμουν

Γρηγοριάδης Κώστας

«Δεν αναγνωρίζει το "πεζοδρόμιο" ως συνομιλητή και άρα δεν μπορεί να επηρεαστεί από τις θέσεις του». Αυτό ήταν ουσιαστικά το μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση ενόψει της αυριανής πανεργατικής κινητοποίησης, επιχειρώντας να εμφανιστεί αδιάλλακτη και αμετακίνητη απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων. «Η κυβέρνηση επηρεάζεται από τις απόψεις όταν αυτές κατατίθενται στο διάλογο» ήταν τα ακριβή λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου, όταν ρωτήθηκε αν η αυριανή κινητοποίηση επηρεάσει τα επόμενα βήματα στο Ασφαλιστικό. Ασφαλώς, δεν περίμενε κανείς μια διαφορετική απάντηση από την κυβέρνηση και μάλιστα παραμονές του πανεργατικού συλλαλητηρίου. Ομως όσο και αν η κυβέρνηση εμφανίζεται αγέρωχη απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων, στην πραγματικότητα τους τρέμει. Η αλήθεια είναι ότι μόνο αυτή τη δύναμη τρέμει: Τη δύναμη του λαού και των εργαζομένων που πλημμυρίζουν τους δρόμους του αγώνα, αψηφώντας την κινδυνολογία, τα εκβιαστικά διλήμματα, τα ψέματα... Και αυτή την ασύλληπτη δύναμή τους οι εργαζόμενοι - ας μην έχουν καμία αυταπάτη οι κυβερνώντες και οι σύμμαχοί τους - θα τη δείξουν και αύριο, αλλά και μεθαύριο και διαρκώς μέχρι να κατακτήσουν λύσεις προς όφελος των συμφερόντων τους.

Δε φταίμε εμείς για την ακρίβεια...

Δε φταίμε εμείς για την ακρίβεια στην αγορά, αλλά οι ...έξω. Αυτό είναι το νέο επιχείρημα που προβάλλουν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ, στις τσουχτερές αλυσιδωτές ανατιμήσεις ειδών πρώτης ανάγκης, που πλήττουν ανελέητα τα λαϊκά εισοδήματα.

Ο πληθωρισμός είναι «εισαγόμενος», ορκίζεται ο επί των Οικονομικών αρμόδιος υπουργός Γ. Αλογοσκούφης. «Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να ορθώσουμε ανάχωμα στην ακρίβεια», διαβεβαιώνει ο υπουργός Ανάπτυξης (αρμόδιος και για την ακρίβεια στην αγορά) Χ. Φώλιας. Δε διστάζει μάλιστα να δηλώσει αισιόδοξος πως η κυβέρνηση θα κερδίσει αυτόν τον «διαρκή πόλεμο», στο βαθμό που «θα συνειδητοποιήσουν όλοι πως το κέρδος του καταναλωτή είναι κέρδος και για τον έμπορο»!

Τώρα, πώς είναι δυνατό το κέρδος του καταναλωτή να είναι και κέρδος για τον έμπορο, αυτό μόνο ο κύριος Φώλιας - που προέρχεται από το χώρο των μεγαλοεπιχειρηματιών - μπορεί να το εξηγήσει. Γιατί, εμείς, ξέρουμε πως οι μεγαλοεπιχειρηματίες - αξιοποιώντας την απελευθερωμένη από ελέγχους αγορά - αυξάνουν όποτε και όσο θέλουν τις τιμές, για να αυξήσουν τα κέρδη και υπερκέρδη τους σε βάρος των καταναλωτών. Δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει επίγνωση αυτών των πιέσεων και των επιπτώσεων στις τιμές.

Προκαλούν οι μεγαλέμποροι της Θεσσαλονίκης

Ευθεία επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία επιχειρεί το εμπορικό κεφάλαιο στη Θεσσαλονίκη, προσπαθώντας να υπονομεύσει και την απεργιακή συγκέντρωση στην οποία καλεί τους εμποροϋπαλλήλους το ΠΑΜΕ. Η εργοδοσία των πολυκαταστημάτων «ΦΩΚΑΣ», «ΧΟΝΤΟΣ» και «Λαμπρόπουλος» ανακοίνωσε στους εργαζόμενους που απασχολούνται στα 10 καταστήματά τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ότι την Τετάρτη τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 11 το πρωί.

Κόντρα στην εργοδοτική απεργοσπαστική παρέμβαση, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης διοργανώνει πανεξόρμηση στους χώρους δουλιάς και σήμερα στις 9 το πρωί θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Η συμμετοχή όλων, ύστερα και από τις τελευταίες προκλήσεις των εργοδοτών, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική και αναγκαία.

Θέμα... λέξεων

Μετά το ...«θα είμαστε αμείλικτοι» του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα απέναντι στους κερδοσκόπους της αγοράς, ο σημερινός υπουργός Χρ. Φώλιας περνάει στο «θα χτυπηθούν αλύπητα τα καρτέλ». Η συνέπεια είναι φανερή τόσο στους λόγους όσο και στα έργα.

Τόσο «αμείλικτος» ο ένας κι άλλο τόσο «ανηλεής» ο άλλος, που τα λαϊκά νοικοκυριά, όσο οι κυβερνώντες εξαντλούν την αυστηρότητά τους στην επιλογή των λέξεων, εξακολουθούν να μένουν χωρίς εισόδημα και πληρώνουν πανάκριβα την ασκούμενη πολιτική, που αμείλικτη και ανηλεής εμφανίζεται τελικά μόνο απέναντι στους εργαζόμενους και τα εισοδήματά τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αύριο όλοι απεργούμε

Αύριο 12 Δεκέμβρη στο ημερολόγιο γράφει ΑΠΕΡΓΙΑ. Αύριο, όλα τ' άλλα μένουν στην άκρη. Αύριο δίνουμε μια μεγάλη ταξική μάχη. Και όλοι δηλώνουμε ΠΑΡΩΝ. Αύριο πορευόμαστε στο δρόμο του αγώνα με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο κατεβαίνουμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα. Κατεβαίνουμε στους δρόμους, για το μεροκάματο, τις συντάξεις, την υγεία, την πρόνοια. Για το σήμερα και το αύριο. Για το μέλλον αυτού του τόπου και των ανθρώπων της. Για μια αξιοπρεπή ζωή. Για τη ζωή που μας αξίζει.

Εδώ, στο μετερίζι του αγώνα, έχουν θέση άπαντες. Εργάτες και εργάτριες. Συνταξιούχοι και νεολαία. Ανεργοι και απασχολήσιμοι. Ελεύθεροι επαγγελματίες, μικροβιοτέχνες και μικρομεσαίοι αγρότες. Ο κόσμος του μόχθου, η εργατιά που παράγει τον πλούτο αυτής της χώρας πρέπει να μιλήσει. Με φωνή βροντερή και αποφασιστική.

Δεν πάει άλλο! Ο κόσμος της δουλιάς δεν αντέχει άλλο. Δεν πάει άλλο με τους μισθούς της πείνας, τις συντάξεις της φτώχειας, τη λεηλασία των Ταμείων, την ακριβοπληρωμένη από το υστέρημά του περίθαλψη, τα μεροκάματα του τρόμου, τους δεκάδες νεκρούς και τους χιλιάδες σακατεμένους κάθε χρόνο. Δεν πάει άλλο με την τρομοκρατία των απολύσεων, το σαράκι της ανεργίας, το καθεστώς της απασχολησιμότητας, την ασυδοσία της εργοδοσίας. Δεν πάει άλλο με τα κέρδη και τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων, την προκλητικότητα της πλουτοκρατίας, τον κυνισμό του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν πάει άλλο με την ίδια αντεργατική και αντιασφαλιστική πολιτική 20 χρόνια τώρα. Δεν πάει άλλο με την αντεργατική πολιτική της ΝΔ. Δεν πάει άλλο με το χαμαιλεοντισμό του ΠΑΣΟΚ. Δεν πάει άλλο με τα «ψεύτικα τα λόγια...» των υποστηρικτών του ευρωμονόδρομου. Με «το κακό» του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Σε όλα αυτά, στις συμφορές της «κοινωνίας της αγοράς», στις ντιρεκτίβες των «μεταρρυθμίσεων» και στα κόμματα που τις υπηρετούν για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, δίνει αύριο απάντηση η εργατική τάξη. Αύριο «μιλάει» ο οικοδόμος και η καθαρίστρια που τους κόβουν το ανθυγιεινό, η μητέρα με το ανήλικο που της «κλέβουν την πρόωρη», ο μηχανικός και ο δημοσιογράφος που τους λεηλατούν τα αποθεματικά. Αύριο έχει το λόγο σύσσωμη η εργατική τάξη. Να πετάξουμε στα σκουπίδια τις «μεταρρυθμίσεις» και τα σχέδιά τους. Να τσαλακώσουμε τις θεωρίες της «ανταγωνιστικότητας», της «βιωσιμότητας», την ασύστολη κινδυνολογία τους, την προσπάθεια διαχωρισμού των εργαζομένων που κατά σύστημα κάνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Να, γιατί αύριο η θέση του εργάτη είναι με το ΠΑΜΕ. Γιατί το ΠΑΜΕ δείχνει και τις αιτίες και τον ένοχο. Δεν το παίζει σε διπλό ταμπλό, δε «μασάει» τις κουβέντες του. Γιατί το ΠΑΜΕ δεν καλεί μόνο σε αγώνα για να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Ξεκάθαρα δείχνει το δρόμο της αντεπίθεσης. Προχωρά μπροστά. Με το ταξικό, αγωνιστικό του πλαίσιο, με τις διεκδικήσεις του που ακουμπάνε στις εμπειρίες των αγώνων και την αγωνία της νέας γενιάς φωτίζει την επόμενη ημέρα. Για την κλιμάκωση της πάλης. Για νέες κατακτήσεις και δικαιώματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ