Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρέμει το αυριανό συλλαλητήριο
  • Επιχειρεί πάση θυσία να «προστατεύσει» τα αντιασφαλιστικά μέτρα από τους αγώνες και την καθολική αντίδραση των εργαζομένων
  • Μόνο από τις προτάσεις που κατατίθενται στο «διάλογο» επηρεάζεται η κυβέρνηση, δηλώνει αγέρωχα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Μήνυμα αδιαλλαξίας απέναντι στα αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων στέλνει η κυβέρνηση ενόψει της αυριανής πανεργατικής απεργίας, ομολογώντας έμμεσα πλην σαφώς ότι το μόνο που την καίει είναι το μέγεθος της λαϊκής οργής που θα πλημμυρίσει τους δρόμους.

Πάση θυσία η κυβέρνηση επιχειρεί να εξουδετερώσει τον αντίκτυπο του αυριανού συλλαλητηρίου και γενικότερα των αδιάλειπτων αγώνων των εργαζομένων και να «προστατεύσει» τα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί. Το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι τάχα η κυβέρνηση δεν υπολογίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τάχα αυτές δεν μπορούν να επηρεάσουν ή καθορίσουν τις αποφάσεις της. Από μόνες τους όμως αυτές οι μεθοδεύσεις και οι δηλώσεις αδιαλλαξίας των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών μαρτυράνε ότι στην πραγματικότητα το μόνο που υπολογίζει η κυβέρνηση είναι η έκταση και η συνέχεια της αντίδρασης των εργαζομένων.

Ακριβώς αυτή την ανησυχία προσπάθησε να διασκεδάσει χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχειρώντας να καλλιεργήσει την εικόνα ότι το συλλαλητήριο αφήνει τάχα αδιάφορη την κυβέρνηση και δεν επηρεάζει τις αποφάσεις της για το Ασφαλιστικό. «Η κυβέρνηση επηρεάζεται από τις απόψεις όταν αυτές κατατίθενται στο διάλογο», απάντησε αγέρωχα ο Θ. Ρουσόπουλος, όταν ρωτήθηκε αν η συμμετοχή στις αυριανές απεργιακές κινητοποιήσεις θα επηρεάσουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό. Το φόβο της κυβέρνησης υποδηλώνει επίσης η απόφασή της να ενεργοποιήσει τις χαφιεδοκάμερες κατά τη διάρκεια του αυριανού συλλαλητηρίου. «Θα γίνει ό,τι προβλέπεται από τους νόμους», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε αν οι χαφιεδοκάμερες θα «γράψουν» τις αυριανές κινητοποιήσεις. Την ίδια απάντηση έδωσε χτες και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης η χρήση των χαφιεδοκαμερών κατά των λαϊκών αγώνων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση πρόσφερε πλήρη κάλυψη στον Β. Μαγγίνα, μετά τις αποκαλύψεις ότι ο υπουργός Απασχόλησης απασχολούσε ανασφάλιστους οικονομικούς μετανάστες στην εξοχική του κατοικία στο Κορωπί. Ο Θ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε «ικανοποιητικές» τις απαντήσεις που έδωσε χτες το μεσημέρι, σχεδόν μετά από τρία 24ωρα, ο υπουργός Απασχόλησης, εκτιμώντας μάλιστα ότι ο υπουργός έχει «το κύρος και την αξιοπιστία» να προωθήσει τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Μάλιστα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο υπουργός έχει «στοχοποιηθεί» ακριβώς επειδή έχει αναλάβει να προωθήσει το Ασφαλιστικό.

Ο ίδιος ο Β. Μαγγίνας στη γραπτή ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «δεν απασχολεί ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους αλλοδαπούς ή ημεδαπούς εργαζόμενους», αλλά απλά ...φιλοξενεί στο εξοχικό του «ένα ζευγάρι Ινδών» με τα τρία παιδιά τους, δίχως να παραλείψει να αναφέρει ότι το ένα από αυτά «είναι διανοητικά και κινητικά ανάπηρο και απασχολεί τη μητέρα του 24 ώρες το 24ωρο»(!). Ως μόνη παράλειψή του «ίσως» θεωρεί ότι δε δήλωσε τη φιλοξενία αυτή(!).

Γενικότερα, πάντως, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να τελειώνει το συντομότερο δυνατόν με το Ασφαλιστικό, εκτιμώντας ότι όσο τραβάει ο «διάλογος», τόσο περισσότερες θα είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων και άρα τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πολιτικό κόστος. Για το σκοπό αυτό σχεδιάζει να φέρει το νομοσχέδιο με τις ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα μέσα στο Γενάρη, προσδοκώντας ότι μετά την ψήφισή του θα εκτονωθούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, ανοίγει όλα τα μέτωπα της αντιλαϊκής επίθεσης, όπως οι ανατροπές στην Υγεία - είναι το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής - το «λουκέτο» στην «Ολυμπιακή», το ξεπούλημα των «στρατηγικής σημασίας» πρώην ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΣΕ), καθώς και των λιμανιών και αεροδρομίων, ενώ προωθείται και ο «Καποδίστριας 2». Στόχος της κυβέρνησης, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, είναι «μέσα στο πρώτο εξάμηνο ο Κ. Καραμανλής να κλείσει όλα τα μεγάλα θέματα», ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να έχει μπροστά του χρόνο να προχωρήσει σε κινήσεις εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας. «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να λυθεί και αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα της «Ολυμπιακής», συμπληρώνοντας ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι «ένα αποτελεσματικό μοντέλο». Απέφυγε, βέβαια, να γίνει περισσότερο συγκεκριμένος, αλλά άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι είναι καλοδεχούμενες οι θέσεις του αρμόδιου επιτρόπου Μπαρό και ας «τινάζουν στον αέρα» τις γνωστές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δηλαδή δε θα μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς δουλιά ή ότι δε θα σταματήσουν οι πτήσεις στα νησιά...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ