Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΣΟΒΟ
Ναι στην «ανεξαρτητοποίηση» από τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές

Οι ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν έτοιμοι να αποδεχτούν τα τετελεσμένα

Ετοιμοι να συμφωνήσουν με τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι και άρχισαν τις προετοιμασίες για να αποδεχτούν τα τετελεσμένα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Χτες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναζητώντας την κοινή ευρωπαϊκή θέση ενόψει και του επικείμενου Συμβουλίου Κορυφής, εμφανίστηκαν έτοιμοι να αποδεχτούν ως διέξοδο στο πρόβλημα «τα τετελεσμένα» που έχουν δημιουργήσει οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους εταίρους, μόνο η Κύπρος εμφανίστηκε σαφέστατα κατά της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών ενημερώθηκαν από το μεσολαβητή της ΕΕ Β. Ισινγκερ. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες προσεγγίζουν στη διαμόρφωση κοινής θέσης ως προς το οριστικό καθεστώς του Κοσσόβου. «Πιστεύω ότι πλησιάζουμε στη διαμόρφωση κοινής θέσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα αυτό», δήλωσε. «Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια θέση που θα επιτρέπει στα κράτη - μέλη της ΕΕ να συγκεντρωθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους ανήκουν», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι όλες, εκτός από μια, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι έτοιμες να αποδεχτούν την ανεξαρτησία του Κοσσόβου χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Υπάρχει ουσιαστική ενότητα ως προς το Κόσσοβο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να κατονομάζει τη χώρα που διαφωνεί.

Η απάντηση ήρθε από τη Λευκωσία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Βασίλη Πάλμα να ξεκαθαρίζει πως η Κύπρος δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην απόσχιση και αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μέθοδος που θα προκαλούσε εύλογο πρόβλημα στην Κυπριακή Δημοκρατία... και να χαρακτηρίζει «μη ακριβή» τη δήλωση Μπιλντ για κοινή θέση 26 χωρών.

«Υπάρχουν χώρες που ήδη έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους, όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία κ.α. Από εκεί και πέρα δεν είμαι σε θέση να προδικάσω τι θα γίνει με το Κόσσοβο και ποιες χώρες θα ταχθούν έτσι ή αλλιώς» είπε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωνε ότι η υπόθεση του κοσσοβάρικου καθεστώτος δεν είναι μοναδική και ότι τυχόν μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας «θα προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση σ' όλα τα Βαλκάνια και σε άλλες περιοχές του κόσμου».

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ ξεκαθάρισε ότι η Βρετανία θα αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο Κόσσοβο, καλώντας επίσης την Ευρώπη να δείξει το δρόμο «ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη των βιαιοτήτων της δεκαετίας του '90».

Αντιδρούν οι Σέρβοι

«Κανένα είδος διακήρυξης ανεξαρτησίας δε θα γίνει δεκτό απ' τη Σερβία» υπογράμμισε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, λίγο μετά τη σύντομη συνάντησή του με τους Ευρωενωσιακούς ομολόγους του στις Βρυξέλλες. Νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μπόζινταρ Τζέλιτς διαβεβαίωνε επίσης ότι «δε θα ανταλλάξουμε το Κοσσυφοπέδιο με την ένταξη στην ΕΕ»...

Στην Πρίστινα, πάντως, ηγέτες των Κοσσοβάρων Αλβανών υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία ζητούσαν απ' τη «διεθνή κοινότητα» να εφαρμόσει το σχέδιο Αχτισαάρι για διεθνώς εποπτευόμενη ανεξαρτησία. Επιπλέον, περίπου 3.000 νεαροί Κοσσοβάροι Αλβανοί διαδήλωσαν χτες στην Πρίστινα, κρατώντας αλβανικές, αμερικανικές σημαίες και πλακάτ με το έμβλημα του ΝΑΤΟ απαιτώντας «ανεξαρτησία».

Παραμένουν οι ΝΑΤΟικοί «φύλακες»

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συζήτησαν επίσης την αποστολή στο Κόσσοβο 1.800 αστυνομικών και νομικών που θα βοηθήσουν στην πρόληψη πιθανής έντασης. Υπό το φόβο ταραχών, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα διατηρήσει στην περιοχή τη δύναμη των 16.000 ανδρών που διαθέτει στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ