Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Θα... μελετήσουμε την κατάσταση

Δηλώσεις της Ελληνίδας ΥΠΕΞ για την ελληνική στάση στην ενδεχόμενη ανεξαρτησία του Κοσσόβου

Σε δηλώσεις της αναφορικά με το οριστικό καθεστώς του Κοσσόβου, η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι στην ΕΕ υπάρχει «διάχυτος προβληματισμός», με το σύνολο των κρατών μελών να συμφωνούν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να μην αναλάβει τις ευθύνες της για ένα θέμα το οποίο είναι κατ' εξοχήν ευρωπαϊκό.

Αναφερόμενη στην πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα στο θέμα του Κοσσόβου, η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα είναι «μια μετρημένη και υπεύθυνη πολιτική χωρίς βιαστικές κινήσεις και αποφάσεις». Γνώμονας των αποφάσεών μας, συνέχισε η Ντ. Μπακογιάννη, είναι η διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή. Η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης πως σε κάθε περίπτωση η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και της ευρύτερης περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να προχωρήσει με σταθερά, χειροπιαστά βήματα. Σ' αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, κινείται και η πρωτοβουλία την οποία προώθησε πρόσφατα η χώρα μας στο Συμβούλιο, για την οποία συμφωνήθηκε να γίνει ουσιαστική συζήτηση το πρώτο εξάμηνο του 2008, σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση, η υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ταχύτατη - δηλαδή μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο - ανακήρυξη ανεξαρτησίας εκ μέρους του Κοσσόβου, διευκρινίζοντας στη συνέχεια πως το θέμα της αναγνώρισης είναι θέμα της κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά και αντικείμενο ευρύτερης συζήτησης, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και μεταξύ των χωρών της περιοχής. Η Ντ. Μπακογιάννη σημείωσε πως στις 22 Δεκέμβρη θα έχει για το θέμα αυτό τριμερή συνάντηση με το Ρουμάνο και το Βούλγαρο ομόλογό της στην Αθήνα. «Οι χώρες της περιοχής φέρουν ένα ακόμα μεγαλύτερο βάρος ευθύνης και πρέπει με πολύ μεγάλη προσοχή, και χωρίς βιαστικές αποφάσεις, να δούμε πώς θα συμβάλουμε διά των αποφάσεών μας, στη σταθερότητα», υποστήριξε η Ντ. Μπακογιάννη.

Σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας στο θέμα της αναγνώρισης μιας ενδεχόμενης ανακήρυξης ανεξαρτησίας εκ μέρους του Κοσσόβου, η Ντ. Μπακογιάννη είπε ότι «η Ελλάδα θα μελετήσει την κατάσταση, η Ελλάδα είναι γειτνιάζουσα χώρα, η Ελλάδα έχει σύνορα στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει διάφορα θέματα στην περιοχή και διάφορα συμφέροντα στα Βαλκάνια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ