Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ - ΑΦΡΙΚΗΣ
Στόχος η εκμετάλλευση της αφρικανικής ηπείρου και των λαών της

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Με εντυπωσιακές δηλώσεις περί νέας «ευρωαφρικανικής συμμαχίας» και νέας ώθησης των σχέσεων μεταξύ των δύο ηπείρων έληξε η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Αφρικής, που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα, στην Πορτογαλία, με την ΕΕ να βάζει τις βάσεις για οικονομική - πολιτική και στρατιωτική διείσδυση στην Αφρική. Κύρια θέματα στην ατζέντα των αρχηγών η «ειρήνη και η ασφάλεια, η καλή διακυβέρνηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ενέργεια και οι κλιματικές αλλαγές το εμπόριο και η μετανάστευση», αποδεικνύοντας ότι η επέμβαση και η παρέμβαση που προετοιμάζεται θα είναι αποφασιστική και πολύπλευρη.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, έκανε λόγο για «μια σχέση ισοτίμων εταίρων με κοινό παρελθόν και αλληλοεξαρτώμενο μέλλον», συντασσόμενος με τις θέσεις των 27, που θα οδηγήσουν στον έλεγχο της αφρικανικής ηπείρου, με γνώμονα τα ιμπεριαλιστικά και οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ.

Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες, υποστήριξε ότι «γυρίσαμε πραγματικά σελίδα στην Ιστορία, μετά την έγκριση αυτής της νέας στρατηγικής σύμπραξης, μεταξύ της ΕΕ και των 53 αφρικανικών χωρών, που συμμετείχαν στη Σύνοδο».

Οι ηγέτες ΕΕ και Αφρικής ενέκριναν και μία κοινή στρατηγική, υποθηκεύοντας το μέλλον της αφρικανικής ηπείρου, με οκτώ συμπράξεις, που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι την 3η Σύνοδο, το 2010, και αφορούν τους τομείς «Ειρήνη και Ασφάλεια», «Δημοκρατική Διακυβέρνηση και Ανθρώπινα Δικαιώματα», «Εμπόριο και Περιφερειακή ενσωμάτωση», «Στόχοι της χιλιετίας για την Ανάπτυξη», «Ενέργεια», «Κλιματικές αλλαγές», «Μετανάστευση, Κινητικότητα και Εργασία» και «Επιστήμη, Κοινωνία της Πληροφορίας και Διάστημα».

Υπέρ της διαμόρφωσης κατάλληλων συνθηκών για την επίτευξη συμφωνιών οικονομικής σύμπραξης τάχθηκε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι απαραίτητο είναι να «διαφυλάξουμε τη ροή του εμπορίου», δίνοντας στίγμα των διαθέσεων της ΕΕ...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ