Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δράση και αγώνας κατά της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας

Με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ στο ορυχείου Καρδιάς και τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου συναντήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το απόγευμα επισκέφτηκε και μίλησε σε χωριά της περιοχής

Με τους εργαζόμενους του ΑΗΣ ΑΓ. Δημητρίου, στο εστιατόριο της μονάδας
Με τους εργαζόμενους του ΑΗΣ ΑΓ. Δημητρίου, στο εστιατόριο της μονάδας
Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής. Ηρθε η ώρα, οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα τι σημαίνει απελευθέρωση αγοράς Ενέργειας, που ταυτίζεται με την ιδιωτικοποίηση, με την κατάτμηση της ΔΕΗ. Να παλέψει για Ενέργεια στην υπηρεσία της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Τώρα πρέπει να ξεσηκωθεί ο λαός, να αντιπαρατεθεί αγωνιστικά με τις επιλογές του κεφαλαίου και την επίθεση που δέχεται. Η δράση και ο αγώνας θα περιορίσουν τις συνέπειες. Για να έχει όμως αποτέλεσμα η πίεση που θα ασκεί, θα πρέπει να εγκαταλείψει πολιτικά τα κόμματα εξουσίας, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να συστρατευτεί με το ταξικό κίνημα και με το ΚΚΕ, στην πορεία σύγκρουσης και ανατροπής αυτής της πολιτικής.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε να βαδίσει τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε κάθε σταθμό της χτεσινής πρώτης μέρας της διήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στην Κοζάνη.

Η Αλ. Παπαρήγα, χτες το πρωί, μίλησε με εργαζόμενους στο τμήμα συντήρησης οχημάτων στο ορυχείο Καρδιάς και στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, όπου συναντήθηκε και με τον διευθυντή της μονάδας. Το απόγευμα περιόδευσε στους οικισμούς Αγίου Δημητρίου, Ακρινής, Μαυροπηγής και Ποντοκώμης που πλήττονται από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, και μίλησε με τους κατοίκους, εκπροσώπους των φορέων της περιοχής και της Αυτοδιοίκησης.


Την Αλέκα Παπαρήγα συνοδεύει κλιμάκιο της Κεντρικής Επιτροπής, αποτελούμενο από τον Κ. Σταμπολίδη, Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, τον Γ. Χώτο και τον Π. Μεντρέκα, καθώς και πολυμελές κλιμάκιο στελεχών της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

Ο μεγάλος εχθρός των εργαζομένων

«Ο μεγάλος εχθρός των εργαζομένων είναι αυτό που λέγεται "απελευθέρωση αγοράς", αυτό που λέγεται "τέσσερις ελευθερίες του Μάαστριχτ". Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε, διότι αν δούμε το πρόβλημα της ΔΕΗ αποσπασματικά, γύρω μόνο από κάποιες πολιτικές πράξεις επί ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, το τρένο χάθηκε», ξεκαθάρισε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στους εργαζόμενους στο Ορυχείο Καρδιάς και στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Παρουσιάζοντας συνοπτικά τη θέση του ΚΚΕ απέναντι στα σχέδια παράδοσης της Ενέργειας στο κεφάλαιο, στα σχέδια απαξίωσης του λιγνίτη ως βασικού καυσίμου παραγωγής ενέργειας και τα προβλήματα που προκαλούνται από τη δράση της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή, ανέφερε: «Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι ο πόλεμος κατά του λιγνίτη είναι υποβολιμαίος, ότι μπορεί να αξιοποιηθεί ο λιγνίτης και ταυτόχρονα να προστατευτεί πλήρως το περιβάλλον. Υπάρχουν τεχνικά μέσα με τα οποία μπορεί αυτό να επιτευχθεί και όχι μόνο αυτό. Να σταματήσει το φαινόμενο των έρημων χωριών. Βεβαίως, κάποια χωριά πρέπει να μετεγκατασταθούν, αλλά εδώ χρειάζεται ένα μεγάλο πρόγραμμα για να αποκατασταθεί η γη, όχι γενικά με πράσινο, αλλά γη η οποία να παράγει γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Με αυτήν την έννοια είμαστε ριζικά αντίθετοι με κάθε μορφή παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και γενικά της ιδιωτικοποίησης». Και πρόσθεσε:

Η Αλέκα Παπαρήγα μιλάει στους εργαζόμενους στο τμήμα συντήρησης οχημάτων του Ορυχείου Καρδιάς
Η Αλέκα Παπαρήγα μιλάει στους εργαζόμενους στο τμήμα συντήρησης οχημάτων του Ορυχείου Καρδιάς
«Υποστηρίζουμε και άλλες μορφές ενέργειας, αλλά όλα αυτά πρέπει να είναι ενταγμένα σε έναν ενιαίο κρατικό δημόσιο τομέα Ενέργειας που θα λειτουργεί με στόχο την εξυπηρέτηση των ανθρώπινων αναγκών, αλλά και της παραγωγής και όχι βέβαια του κέρδους».

Κινούνται με σχέδιο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Στις δύο συγκεντρώσεις που έγιναν στους χώρους δουλιάς, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε στις ερωτήσεις των εργαζομένων, γιατί προωθείται ο πολυτεμαχισμός της ΔΕΗ ΑΕ σε έξι θυγατρικές, η παράδοση του τομέα της Ενέργειας στο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο. Εκανε κριτική στη στάση της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ που ακόμη και σήμερα δεν εναντιώνεται στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, αλλά διαφοροποιείται στις μορφές που θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.

Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως όλη αυτή η διαδικασία ξεκίνησε «τυπικά και επίσημα από το 1992, με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που μιλούσε για γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις και ονομάτιζε συγκεκριμένα τον τομέα της Ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών». Πρόσθεσε ότι υπήρχαν μια σειρά παράγοντες που επέβαλαν η ιδιωτικοποίηση να γίνει βαθμιαία. «Γιατί δεν προχώρησε μέχρι τώρα; Γιατί έπρεπε να προηγηθεί η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, να μειωθεί το εργατικό προσωπικό. Να έχουν οι εργολάβοι τη διαχείριση του εργατικού προσωπικού. Να έχουν δηλαδή λυμένα τα χέρια. Ηθελαν, επίσης, να έχει αυξηθεί η τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως του οικιακού, γιατί ήθελαν να έχουν εξασφαλισμένο κέρδος.

Υπήρχαν όλες αυτές οι διαδικασίες και, βεβαίως, υπήρχαν και οι αντιστάσεις. Υπήρχε ο υπολογισμός και ο χειρισμός της κοινής γνώμης, τόσο απ' το ΠΑΣΟΚ, όσο κι απ' τη ΝΔ. Ηθελαν να κερδίσουν χρόνο και τα δύο κόμματα, να φθείρουν στη συνείδηση του λαού τις επιχειρήσεις αυτές. Επομένως πέρασε χρόνος», είπε.

Ενιαίος κρατικός φορέας Ενέργειας

Η Αλ. Παπαρήγα προειδοποίησε πως εάν ο λαός δει αυτές τις εξελίξεις «σαν ένα γεγονός της τελευταίας στιγμής που προκύπτει από μια κακή διοίκηση της εταιρείας θα βρεθεί κολλημένος στον τοίχο». Για να μην μπορούν να μας βάλουν στο χέρι, είπε, πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στα σχέδιά τους, να αντιπαρατεθούμε ξεκινώντας από την εξής αφετηρία: «Το ηλεκτρικό ρεύμα, το ζήτημα της αξιοποίησης της Ενέργειας και για οικιακή χρήση, για δημόσια κτίρια, για θέρμανση και λοιπά, όλα αυτά, είναι κοινωνικό αγαθό. Εντάσσεται μέσα στις ανθρώπινες υλικές και πολιτιστικές ανάγκες. Δεν μπορεί αυτό να υπόκειται στη λογική της κερδοφορίας ή στη λογική των ανταγωνισμών και της διαμάχης για την πελατεία». Και κάλεσε σε πάλη για τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα Ενέργειας, λαϊκή περιουσία, που θα εξασφαλίζει θέσεις μόνιμης δουλιάς με πλήρη δικαιώματα, θα αναπτύσσεται αξιοποιώντας τις εγχώριες πρώτες ύλες, θα προστατεύει το περιβάλλον και θα αποκαθιστά όσους πλήττονται από τη δράση του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ