Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Καμιά συναίνεση

Μπρος γκρεμός: Για κάθε τι που αφορά στη ζωή σου, πρέπει να πληρώσεις χρυσάφι. Και στην Υγεία, και στην Παιδεία, και στην Πρόνοια. Ηδη, πληρώνεις χαβιάρι ό,τι σε τρέφει. Ακόμα καλύτερα, ο μισθός σου είναι κόστος, λέει η ΕΕ, και πρέπει να «παγώσει».

Για να περάσουν όλα αυτά σα νομιμοποιημένη πολιτική, χρειάζεται συναίνεση. Οχι, όμως, όποια - όποια συναίνεση, όπως παλιότερα. Συναίνεση σήμερα σημαίνει να υπερασπίζεις και μαχητικά την εφαρμοζόμενη πολιτική. Οπως ακριβώς αυτό ζητάει η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, όχι γιατί δεν το κάνει, αλλά γιατί θέλει να φαίνεται ως αντιπολίτευση σε αντιλαϊκή πολιτική, μπας και γίνει κυβέρνηση. Και υπενθυμίζει στην ηγεσία του ότι δεν είναι απλώς ομοτράπεζοι, αλλά και συνδιαμορφωτές αυτής της πολιτικής.

Πίσω ρέμα: Μια τέτοια συναίνεση, που οικοδομείται για να κοντρολάρει τις λαϊκές αντιδράσεις, αυξάνει αναγκαστικά και τις φυγόκεντρες τάσεις. Στο πρόβλημα - που δεν μπορεί να το λύσει μόνη της η καταστολή - επιχειρείται να δοθεί λύση και με τη θωράκιση που μπορεί να παρέχει ο εκλογικός νόμος.

Ελα, όμως, που εκεί που δεν το περιμένουν, βγαίνουν κάτι πιτσιρίκια «αυτοχθόνων» κι αρχίζουν να φωνάζουν εν χορώ το γνωστό σύνθημα, που χαρακτηρίζει τους επίσης γνωστούς χώρους της «ανομίας».

Κι έτσι, παρά τη θωράκιση στη θωράκιση, να καινούρια ρωγμή.

Πάντως, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας. Συμβαίνουν αυτά τα πράγματα τον καιρό που οι κάτω δεν αντέχουν.

Πάμε γι' άλλα: Μια χαρά τα βρίσκουν οι επιστήμονες τα άτακτα παιδιά, σε αντίθεση με των φρονίμων που προορίζονται να γίνουν τούβλα φιλικά προς το περιβάλλον. Πρόκειται, βέβαια, για λογοπαίγνιο που προκύπτει από συρραφή τίτλων. Εκεί τελειώνει και το καλαμπούρι.

Μια επιστημονική έρευνα σε μεμονωμένους, αφού εξαφάνισε τους χιλιάδες που συγκροτούν την ονομαζόμενη και γενιά του Πολυτεχνείου, κατέληξε στο συμπέρασμα πως αυτοί που συγκροτούν αυτήν τη γενιά προέρχονται πολιτικά από το Κέντρο, ήταν παιδιά μικρομεσαίων, είναι σήμερα ακομμάτιστοι, αλλά πολιτικά ενεργοί και ψηφίζουν Συνασπισμό. Με το δείγμα που χρησιμοποίησαν οι της έρευνας, κατέληξαν σε λογικό συμπέρασμα. Το κλειδί βρίσκεται στην επιλογή του δείγματος. Πήραν, λέει, τα ονόματα «από τις λίστες των διωκτικών αρχών της δικτατορίας». Ολοι κι όλοι 974. Κι απ' αυτούς μίλησαν με το 1/3. Εχει καμιά σχέση αυτό το νούμερο με τους χιλιάδες που κατέβηκαν στο δρόμο; Οχι. Ε, τότε, πώς να έχει το αποτέλεσμα;

Αλλά έτσι είναι η επιστήμη. Αντικειμενική, ανεξάρτητη και, προπαντός, χωρίς σκοπιμότητες.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ