Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Πλειοδοτεί σε καλπονοθευτικά συστήματα

Την πρότασή του για την προώθηση ενός καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος, στη λογική του «γερμανικού μοντέλου», επανέφερε χτες το ΠΑΣΟΚ διά στόματος προέδρου του, Γ. Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να υπερφαλαγγίσει την κυβέρνηση στη δικομματική εκστρατεία παραπέρα θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος.

Ο Γ. Παπανδρέου, ανταποκρινόμενος στο ...κάλεσμα της κυβέρνησης που δηλώνει «ανοιχτή στον διάλογο για τον νέο εκλογικό νόμο», έσπευσε, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στην Ηλεία, να καταθέσει τις δικές του αντιδραστικές προτάσεις και να συναινέσει στην «ανάγκη» αλλαγής του. «Είμαστε έτοιμοι για τον νέο εκλογικό νόμο, με την προϋπόθεση ότι θα ανατρέπει τις εξαρτήσεις», είπε ο Γ. Παπανδρέου, δείχνοντας το δρόμο που θα ακολουθήσει η ...«νέα πορεία» του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε ένα «νέο εκλογικό νόμο, με συνδυασμό μονοεδρικών και ευρύτερων εκλογικών περιφερειών με σταυρό και λίστα» (200 βουλευτές με λίστα και 100 με σταυρό σε μονοεδρικές περιφέρειες), ισχυριζόμενος ότι με την πρότασή του «έχει στόχο να σπάσει το πελατειακό σύστημα» και να «φέρει οξυγόνο στη δημοκρατία». Οι προτάσεις του Γ. Παπανδρέου κινούνται βέβαια στη λογική της ενίσχυσης του δικομματικού συστήματος, εναλλαγής στην εξουσία, απορρίπτουν κάθετα την καθιέρωση της απλής αναλογικής και έχουν στόχο την ενίσχυση των κομμάτων της άρχουσας τάξης προκειμένου «ενισχυμένα» να προωθούν τις κοινές αντιλαϊκές πολιτικές τους.

Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «η ανάγκη για ανατροπή του πολιτικού συστήματος» φάνηκε και από τις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, που «δείχνουν τη διάθεση του πολίτη για συμμετοχή»... Μια «συμμετοχή» που τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ θέλουν να αρχίζει και να τελειώνει μπροστά στην εκάστοτε κάλπη - τα αποτελέσματα της οποίας μάλιστα δεν ανταποκρίνονται αναλογικά στη λαϊκή βούληση, αφού με τους νόμους τους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν φροντίσει να τη νοθεύσουν - μετατρέποντας το λαό σε συνένοχο των αντιλαϊκών πολιτικών τους.

Χτες ανακοινώθηκαν από την αρμόδια επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και τα τελικά αποτελέσματα της διαδικασίας εκλογής προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα μ' αυτά ψήφισαν 769.156 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Εγκυρα ήταν τα 763.674 ψηφοδέλτια. Ο Γ. Παπανδρέου έλαβε 427.021 ψήφους (55,91%), ο Ε. Βενιζέλος 291.593 (38,18%) και ο Κ. Σκανδαλίδης 43.848 (5,74%).

Σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να παρουσιάσει το περίγραμμα των «αλλαγών» στα όργανα και τα πρόσωπα που θα κάνει το επόμενο διάστημα στο ΠΑΣΟΚ, ενώ αύριο θα συνεδριάσει αρχικά το Πολιτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ