Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τριπλοπληρώνουμε για Υγεία!

«

Δεν ενημερώθηκα για τα στοιχεία», ήταν η προκλητική απάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, σε χτεσινή ερώτηση του «Ριζοσπάστη» για την προχτεσινή έκθεση του ΟΟΣΑ η οποία δείχνει ότι η Ελλάδα ανέβηκε στην πρώτη θέση των ιδιωτικών δαπανών Υγείας με 57% επί των συνολικών δαπανών, δρασκελίζοντας ακόμα και τις ΗΠΑ - που μαζί με το Μεξικό κατέχουν τη δεύτερη θέση με 55%! Δεν ξέρει, δηλαδή, η κυβέρνηση της ΝΔ ότι, με βάση το αναθεωρημένο ΑΕΠ, τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν απ' την τσέπη τους 1.144 ευρώ, απ' τα 2.028 ευρώ της ετήσιας κατά κεφαλήν δαπάνης Υγείας! Ούτε είδε, ούτε άκουσε τίποτε η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως έκαναν πριν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - ότι τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν 128,17 ευρώ το μήνα για υπηρεσίες Υγείας, όπως αποκάλυψε η Στατιστική Υπηρεσία με τους Οικογενειακούς Προϋπολογισμούς 2004/05.

Ξέρουν, όμως, τα λαϊκά στρώματα, που καταβάλλουν το 60% των φορολογικών εσόδων του κράτους με τους επαχθείς έμμεσους φόρους και, ταυτόχρονα, καταβάλλουν και εισφορές για τον κλάδο Υγείας, που ποικίλλουν από Ταμείο σε Ταμείο (Στο ΙΚΑ, λόγου χάρη, οι συνολικές εισφορές Υγείας είναι 7,65% επί του μεροκάματου). Κι αντί για δωρεάν παροχή υπηρεσιών, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι καλούνται στην ώρα της ανάγκης να βάλουν - για τρίτη φορά - και πάλι το χέρι στην τσέπη.

Εν αρχή ην το διαβόητο «χιλιάρικο» στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, που καθιέρωσε το 1991 η - τότε - κυβέρνηση της ΝΔ και μετά από 12 χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το μετέτρεψε σε τρία ευρώ. Είναι οι πληρωμές με ζεστό χρήμα όταν κάποιος πάει εκτάκτως στα επείγοντα τμήματα των νοσοκομείων και δεν εισαχθεί για νοσηλεία. Πληρώνει και στη συνέχεια διεκδικεί το 75% των δαπανών απ' το Ταμείο του. Είναι η συμμετοχή μέχρι και 25% στα φάρμακα. Είναι οι εξ ολοκλήρου πληρωμές απ' τους ανασφάλιστους και τους μετανάστες. Είναι τα απογευματινά χαράτσια στα δημόσια νοσοκομεία από 25 έως 150 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό του γιατρού και το είδος των μικροεπεμβάσεων. Είναι οι πληρωμές για τις αποκλειστικές νοσοκόμες γιατί στα δημόσια νοσοκομεία είναι κενές 25.000 οργανικές θέσεις. Ο ασθενής πληρώνει 67,61 ευρώ και παίρνει απ' το Ταμείο του (π.χ., το ΙΚΑ) 30,8 ευρώ τις καθημερινές και 38,50 ευρώ τις αργίες.

Ο κατάλογος των γαλαζοπράσινων διατιμήσεων δεν έχει τελειωμό, χωρίς να υπολογίζονται τα λεγόμενα φακελάκια. Αυτή είναι η κατάληξη της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας και της ασύδοτης επιχειρηματικής δράσης σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο, που υπηρετεί με ευλάβεια ο δικομματισμός. Η τελευταία μελέτη της ICAP έδειξε ότι η μέση αποδοτικότητα των κεφαλαίων στο χώρο της Υγείας εκτινάχτηκε σε 128% την τελευταία τετραετία. Δηλαδή, μέσα σε μια τετραετία οι επιχειρηματίες της Υγείας αποσβήνουν τα κεφάλαιά τους και μετά «δουλεύουν» αποκλειστικά για το κέρδος. Σε επιβεβαίωση ήρθε χτες ο όμιλος «Υγεία», που ανακοίνωσε διθυραμβικά: «Το πρώτο εννεάμηνο του 2007 τα καθαρά κέρδη του ομίλου εκτοξεύτηκαν στα 10,3 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 395%, έναντι 2,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2006».

«Ταμείο», όμως, πρέπει να κάνουν και τα λαϊκά στρώματα, διεκδικώντας κατάργηση κάθε επιχειρηματικότητας και ενιαίο, δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ