Σάββατο 27 Οχτώβρη 2007 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΓΙΑ ΤΑ 67 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΟΧΙ» ΤΟΥ 1940

Τιμάμε το ΟΧΙ του ελληνικού λαού στον φασιστικό άξονα, τιμάμε τους αγώνες της δεκαετίας του '40 που ακολούθησαν, της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ο αγώνας συνεχίζεται στις σύγχρονες συνθήκες.

Το αληθινό περιεχόμενο μπορεί και πρέπει να το δώσει ο λαός, η εργαζόμενη και η σπουδάζουσα νεολαία, συμμετέχοντας στους γιορτασμούς τιμής με συνθήματα που δεν αλλοιώνουν το νόημα και το περιεχόμενο των αγώνων, με συνθήματα υπέρ του δίκιου των εργαζομένων, που συνδέουν το χθες με το σήμερα.

Παραμένει η ανάγκη να γίνει πλατιά γνωστή η ιστορική αλήθεια για τον πραγματικό ρόλο του Μεταξά και των αστικών κομμάτων, που άνοιξαν το δρόμο στην κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου, διάδοχο της βασιλομεταξικής κυβέρνησης. Για το ρόλο του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, που ήταν ο καθοδηγητής και ο βασικός αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης. Για τις μετακατοχικές κυβερνήσεις και τη στρατιωτική επέμβαση του βρετανικού ιμπεριαλισμού.

Είναι αποπροσανατολιστική η διαμάχη, που επαναλαμβάνεται, για τη συνέχιση ή όχι των μαθητικών παρελάσεων κατά τους τοπικούς γιορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου. Επί της ουσίας είναι η ίδια διαμάχη μεταξύ του εθνικισμού και του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, που γνωρίσαμε και για το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού.

Το αληθινό περιεχόμενο των εορτασμών τιμής δεν είναι σε θέση να το δώσουν οι αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου", είτε προβάλλουν σκουριασμένες και πατριδοκαπηλικές απόψεις, είτε άλλα προβάλλουν τις δήθεν σύγχρονες, ταυτίζοντας το διεθνισμό με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ.

Το γνήσιο περιεχόμενο του πατριωτισμού βασίζεται στον αγώνα κατά της στυγνής εκμετάλλευσης, στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας από την ιμπεριαλιστική πολιτική, στη διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών. Αυτό το περιεχόμενο έρχεται σε αντίθεση με τη στρατιωτική παρέλαση, απ' τη στιγμή που οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ενταχθεί στο επιθετικό ΝΑΤΟικό δόγμα, στην πολιτική αλλαγής συνόρων, στην πραγματοποίηση πολέμων, στη στήριξη στρατευμάτων κατοχής. Ερχεται σε αντίθεση με τις τυποποιημένες μαθητικές παρελάσεις, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να βασίζονται στην υποχρεωτική συμμετοχή.

O ελληνικός λαός, για να διεκδικήσει το δίκιο του, το μέλλον που του ανήκει, επιβάλλεται να πει αποφασιστικά ένα ισχυρό, πολιτικό - ταξικό ΟΧΙ στον "ευρωμονόδρομο" των θυσιών για την πλουτοκρατία και στη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς ΗΠΑ και ΕΕ, που αλλάζουν τα σύνορα και μακελεύουν λαούς. Ο δρόμος που συμφέρει το λαό δεν είναι ο δρόμος της υποταγής στον ιμπεριαλισμό, αλλά της λαϊκής συσπείρωσης και ανυπακοής. Ο λαός μας μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματική την πάλη του κατά της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και να την ανατρέψει, αντιτάσσοντας τη στρατηγική για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην εξουσία, το μόνο δρόμο που ανταποκρίνεται στα συμφέροντά του.

Λαϊκή αντιιμπεριαλιστική συμμαχία για Λαϊκή Εξουσία. Για να γίνει νόμος το δίκιο των εργαζομένων, για να τους ανήκει ο πλούτος που παράγουν.

Η προώθηση αυτής της πάλης θα ενισχύει και θα ενισχύεται από τον καθημερινό αγώνα για τα δικαιώματα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία - Υγεία - Πρόνοια, στην ασφάλιση, στο αξιοπρεπές εισόδημα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

ΑΘΗΝΑ 26/10/2007


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ