Σάββατο 27 Οχτώβρη 2007 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Μαύρα μαντάτα για τους λαούς

Μαύρα μαντάτα για τους λαούς προέκυψαν από τη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στο Νόορντβινκ της Ολλανδίας, την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη.

Ξεχωρίζει πρώτα και κύρια η συμφωνία τους στην ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Ο γγ της Συμμαχίας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε ότι έχει συμπληρωθεί η απαιτούμενη δύναμη κατά 90%. Εννέα από τις 26 χώρες δήλωσαν συμμετοχή. Οι αποφάσεις θα επικυρωθούν το Νοέμβρη από τη Συμμαχία.

Στη Σύνοδο επισημάνθηκαν, ακόμη, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτές για τον αφγανικό στρατό. Εκτιμήθηκε ότι ο αφγανικός στρατός θα μπορέσει «να σταθεί στα πόδια του» μόνο μετά από πέντε με δέκα χρόνια.

Η Γαλλία δεσμεύτηκε ότι θα διαθέσει δεκάδες εκπαιδευτές στο Αφγανιστάν, οι οποίοι θα αναπτυχθούν στα νότια της χώρας, όπως ανακοίνωσε και πηγή του γαλλικού υπουργείου Αμυνας. Η Γαλλία διατηρεί περίπου 1.000 οπλίτες στο Αφγανιστάν, στην πλειονότητά τους στην Καμπούλ και στα περίχωρά της, αλλά και σε βάση στο Κανταχάρ, στα νότια. Ομάδα 100 εκπαιδευτών αποστέλλει και η Γερμανία.

Η Σλοβακία θα αποστείλει άλλους 110 στρατιώτες, η Ουγγαρία 150 και η Τσεχία περί τους 200. Εντύπωση προκαλεί ότι η Γεωργία, αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, θα αποστείλει 200 στρατιώτες.

Ιδιαίτερα σημασία έχει, επίσης, η επιβεβαίωση της θέλησής τους να ενισχύσουν τη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης, θεωρώντας την «ένα σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση των δυνατοτήτων της Συμμαχίας που εμπλουτίζει την ικανότητά της να δρα ταχέως και να αναλαμβάνει όλο το φάσμα των αποστολών». Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκαν ότι η κάθε χώρα χωριστά θα συμβάλει, ώστε η «ταξιαρχία του θανάτου» να μπορεί να ανταποκρίνεται στην αποστολή της.

Υπέρμαχος της στήριξης της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης, εμφανίστηκε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Β. Μεϊμαράκης, δηλώνοντας ότι «οφείλουμε να κάνουμε απολογισμό της μέχρι τώρα περιόδου και να αξιολογήσουμε τι χρειάζεται ακόμη να γίνει, ώστε να βελτιώσουμε την παραγωγή των δυνάμεων και να λάβουμε σημαντικά οφέλη, σχετικά με την ικανότητα της NRF».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ