Σάββατο 27 Οχτώβρη 2007 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για μια ακόμη φορά, ο πλανήτης παρακολουθεί μια «φυσική καταστροφή» που πλήττει τις ΗΠΑ στη Νότια Καλιφόρνια με την πύρινη λαίλαπα να εξελίσσεται σε κοινωνική καταστροφή. Για μια ακόμη φορά, περίπου 1 εκατομμύριο Αμερικανοί είναι εκτοπισμένοι, εξαιτίας μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας που έχει κοστίσει τη ζωή σε 5 ανθρώπους και έχει μετατρέψει σε στάχτη χιλιάδες σπίτια, κτίρια, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης γης.

Για μια ακόμη φορά, η αντίδραση των πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών ήταν αργή και ελλιπής, παρά το γεγονός ότι είναι «εποχή των πυρκαγιών», αν και τελικά πιο αποτελεσματική από ό,τι στην περίπτωση του κυκλώνα «Κατρίνα». Καθώς φαίνεται, ο κυβερνήτης Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ πήρε εν μέρει το «μάθημα Κατρίνα». Ωστόσο, αυτό που σημειώνει ο Στιβ Ερι, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, είναι αποκαλυπτικό: «Τα περισσότερα δημοτικά συμβούλια "ανήκουν" σε οικοδομικές επιχειρήσεις και κτηματομεσίτες που βλέπουν τώρα χρυσή ευκαιρία για μπίζνες»!

Φυσικά, ο «εξολοθρευτής» Σβαρτζενέγκερ ελάχιστα δύναται και προτίθεται να πράξει, καθώς η πηγή του προβλήματος είναι το σύστημα που υπηρετεί. Ενα σύστημα που χρησιμοποιεί μεν 8.900 πυροσβέστες ανάμεσά τους όμως 2.600 κρατούμενους που υποτίθεται έχουν εκπαιδευτεί σε επιχειρήσεις κατάσβεσης και πληρώνονται έως 3 δολάρια την ώρα. Εξάλλου, τα χρήματα του προϋπολογισμού πηγαίνουν στον πόλεμο.


Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ