Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα ελέγχου των «διαφωνούντων»

Θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας για τα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή

Επιχείρηση ελέγχου της κατάστασης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει θέσει σε εφαρμογή η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, εμφανώς θορυβημένη από τα απανωτά κρούσματα δημόσιων διαφωνιών των προηγούμενων ημερών.

Απαντώντας στις «απειλές» που εκτόξευσαν ορισμένοι από τους «διαφωνούντες», ότι μπορεί να καταψηφίσουν νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή το επόμενο διάστημα (π.χ., εκλογικός νόμος), το Μέγαρο Μαξίμου σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν είναι ανεκτό και θέτει ευθέως ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Το μήνυμα έστειλε χτες ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, Ν. Καραχάλιος. «Αν ένας βουλευτής εκδηλώσει πρόθεση να καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο είναι κάτι πολύ σοβαρό», δήλωσε (στον «9,84»), επισημαίνοντας ότι είναι πολύ διαφορετικό από την εκδήλωση μιας διαφορετικής άποψης για τη λύση ενός προβλήματος (π.χ., ΦΠΑ). «Εκεί όμως που πρέπει να είμαστε πολύ πιο αυστηροί είναι όταν πια η άποψη του κόμματος γίνεται νομοσχέδιο», σημείωσε και έσπευσε να το αποσαφηνίσει: «Αν πια αποφασίσει η κυβέρνηση και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να προχωρήσει στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου για να γίνει νόμος, εκεί θα πρέπει να υπάρχει πειθαρχία. Εκεί μπαίνει κομματική πειθαρχία», τόνισε.

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να επισείει την απειλή των πρόωρων εκλογών με λίστα, αν υπάρξει πρόβλημα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στο πλαίσιο αυτό το εν λόγω στέλεχος της ΝΔ, ερμηνεύοντας την πρόσφατη δήλωση του γραμματέα της ΚΕ, Λ. Ζαγορίτη, είπε ότι το νόημά της είναι πως «εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίζουμε (σ.σ. τις εξελίξεις) με συνθήκες εκλογών, όχι ότι πάμε σε εκλογές».

Από την πλευρά του ο Θ. Ρουσόπουλος απέφυγε να σχολιάσει το ενδεχόμενο καταψήφισης του νομοσχεδίου τροποποίησης του εκλογικού νόμου από τον Π. Τατούλη, όπως άφησε να εννοηθεί με δηλώσεις του ο «γαλάζιος» βουλευτής. «Κανένα σχόλιο» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην ερώτηση αν θα διαγραφεί στην περίπτωση που καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Αυτονόητη χαρακτήρισε επίσης την απάντηση στην ερώτηση αν οι 151 βουλευτές αποτελούν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πάντως και χτες συνεχίστηκαν οι δημόσιες δηλώσεις των «δυσαρεστημένων» βουλευτών. Ο πρώην υφυπουργός Υγείας Θ. Γιαννόπουλος σε δηλώσεις του διεκδίκησε το δικαίωμα «στη διαφορετική άποψη σε ορισμένα θέματα», διαβεβαιώνοντας όμως ότι «θα ψηφίζουμε τα νομοσχέδια και τις ονομαστικές ψηφοφορίες». «Αν κάποιοι ενοχλούνται, ας αποφασίσουν ότι θα με ανέχονται», είπε με νόημα (στον «Αλφα 9,89»).

Η κατάσταση στην ΚΟ της ΝΔ και η υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων εκτιμάται ότι απασχόλησαν τη δίωρη συνεργασία που είχε χτες ο πρωθυπουργός με τον Γ. Σουφλιά στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απέφυγε όμως να κάνει την παραμικρή δήλωση.

Στο μεταξύ, αποσύρθηκε τελικά η διάταξη για τη μονιμοποίηση εργαζομένων στο Μέγαρο Μαξίμου και τη μετάταξή τους στη Βουλή.

Η διάταξη περιλαμβανόταν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και όπως υποστήριξε ο Θ. Ρουσόπουλος δε θα αφορούσε μετακλητούς υπαλλήλους, αλλά μόνο μόνιμους ή με συμβάσεις αορίστου χρόνου, τους οποίους περιόρισε σε 17 άτομα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2010-12-17 00:00:00.0)
ΣΥΝδράμει το βολικό δίπολο(2010-07-13 00:00:00.0)
Επιχείρηση ελέγχου των «ανταρτών»(2008-09-05 00:00:00.0)
Αναζητεί διέξοδο στις «μεταρρυθμίσεις»(2008-02-02 00:00:00.0)
Δεν πέρασε αντικομμουνιστικό νομοσχέδιο(2006-03-11 00:00:00.0)
Πλαγίως... στους ιδιώτες η ΔΕΗ(1997-07-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ