Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ

Παρέμβαση του Κ. Αλυσανδράκη σε σχετική συζήτηση στη Βουλή

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στα λεγόμενα προγράμματα οικονομικής βοήθειας για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων εξέφρασε χτες στη Βουλή ο Κ. Αλυσανδράκης κατά την ψήφιση στην Ολομέλεια της σχετικής σύμβασης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των βαλκανικών χωρών.

Ο Κ. Αλυσανδράκης κατήγγειλε ότι αυτού του είδους τα προγράμματα συνιστούν οικονομική και πολιτική παρέμβαση στις γειτονικές χώρες και ολοκληρώνουν την ανατροπή του σοσιαλισμού σε αυτές, ανατροπή που τις έφερε χρόνια πίσω. Δρουν δε ως συμπλήρωμα στις ιμπεριαλιστικές επιδρομές κατά των Βαλκανίων και βοηθούν την άρχουσα τάξη των χωρών αυτών στην πορεία προς την είσοδό τους στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τα προγράμματα αυτά, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, εκτός των άλλων βοηθούν το ελληνικό κεφάλαιο να κερδοσκοπήσει στις χώρες αυτές αξιοποιώντας το φθηνό εργατικό δυναμικό τους.

Η κατάσταση στα Βαλκάνια, συνέχισε, είναι σοβαρή αφού μπαίνουμε σε μια νέα επικίνδυνη φάση με την προωθούμενη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου.

Ο Κ. Αλυσανδράκης ζήτησε να ανακοινωθεί ο απολογισμός της πρώτης φάσης υλοποίησης της συμφωνίας και να διευκρινιστεί γιατί η ΠΓΔ της Μακεδονίας δεν αναφέρεται στον τίτλο του σχετικού νομοσχεδίου ως χώρα ενταγμένη στη βοήθεια. Επίσης παρατήρησε ότι το Κόσσοβο αναφέρεται ως χωριστή οντότητα ενώ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Σερβίας και ζήτησε να μάθει εάν η βοήθεια στο Κόσσοβο θα πάει μέσω της κυβέρνησης της Σερβίας. Ιδιαίτερη σημασία έχει, τόνισε ο βουλευτής, να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας στις επιχειρήσεις που έγιναν στις γειτονικές χώρες με βάση το «πρόγραμμα ανασυγκρότησης».

Στην παρέμβασή της η υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα του Κ. Αλυσανδράκη και είπε απλώς ότι τα στοιχεία για την πρώτη φάση του προγράμματος είναι στη διάθεση του κάθε βουλευτή. Ισχυρίστηκε δε ότι η «αναπτυξιακή βοήθεια» σε άλλες χώρες είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ