Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ερχονται χειρότερα, να τα προλάβουμε διεκδικώντας όσα μας ανήκουν

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκπομπή «Αντιπαραθέσεις», στον ΑΝΤ1

Εφ' όλης της ύλης ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε προχτές το βράδυ στην εκπομπή «Αντιπαραθέσεις» του ΑΝΤ1 και στον Ν. Ευαγγελάτο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Οι πολιτικές εξελίξεις, το ζήτημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά και οι εξελίξεις στην Παιδεία ήταν μερικά απ' τα ζητήματα που θίχτηκαν. Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

-- Κυρία Παπαρήγα αισθάνεστε ότι είμαστε σε μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας, πώς βλέπετε την κυβέρνηση;

-- Α.Π.: Η κυβέρνηση έχει συν δύο βουλευτές, αλλά δε νομίζω ότι είναι αυτό το πρόβλημα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχει μια ανερχόμενη διάθεση του λαού να αντιπαλέψει τα σκληρά μέτρα. Εμείς λέγαμε και προεκλογικά όσο πιο αδύναμη είναι μια κυβέρνηση, τόσο καλύτερα για το λαό.

-- Αισθάνεστε ότι αυτό έγινε πράξη από το αποτέλεσμα των εκλογών;

-- Α.Π.: Εγινε ένα βήμα, δεν πετάμε στα σύννεφα, θα χρειαστούν πολλά βήματα και τροχάδην. Θα έλεγα, οι εργαζόμενοι πρέπει να τρέξουν, να επιταχύνουν το βηματισμό τους, γιατί έρχονται πολύ χειρότερα, είμαστε στην αρχή ακόμα.

-- Βλέπετε πιθανότητα εκλογών τώρα κοντά;

-- Α.Π.: Λογικά δεν μπορώ να αποκλείσω να γίνουν εκλογές πριν τη λήξη της τετραετίας, θα έλεγα όμως ότι δεν έχει τόση σημασία να σκεφτόμαστε πότε θα γίνουν εκλογές. Για μας αυτό που έχει σημασία είναι να οργανωθεί η αντίσταση στα μέτρα που έρχονται και να διεκδικηθούν έστω κάποιες λύσεις. Τότε από καλύτερες θέσεις ο λαός θα προϋπαντήσει τις εκλογές. Καμία αναμονή μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

-- Βλέπετε ότι είναι πιθανόν αυτό να συμβεί τώρα κοντά, κρίνοντας απ' το πολιτικό σκηνικό ή θεωρείτε ότι η κυβέρνηση θα έχει μια περίοδο που θα κυβερνήσει τη χώρα...

-- Α.Π.: Δεν μπορώ να μιλήσω για το πώς σκέφτεται η κυβέρνηση, η ΝΔ, ο πρωθυπουργός. Θα εξαρτηθεί ενδεχομένως και από τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Καμία αλλαγή δε θα προέλθει από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ

-- Αλήθεια, πώς βλέπετε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, πώς κρίνετε την κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

-- Α.Π.: Υπέβοσκε η κρίση, βγήκε στην επιφάνεια, συνήθως όταν χάνει κανείς την κυβέρνηση, τότε βγαίνουν στην επιφάνεια τα προβλήματα. Ωστόσο, όλη αυτή η διαμάχη δεν έχει καμία σχέση με τη διαμάχη πάνω στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και πάνω στην πολιτική που κράτησε τόσα χρόνια. Οι μεν λένε ότι το 2004 επήλθε η καταστροφή, οι άλλοι λένε απ' το 2000. Συζητάνε π.χ. για το πώς λειτουργεί το κόμμα, πώς λειτουργούσαν οι αξιωματούχοι του κόμματος. Δεν άκουσα να γίνεται λόγος πάνω στο πρόγραμμα και στην πολιτική του κόμματος, ζητάνε απλώς να λύσουν ένα πρόβλημα που δεν πρόκειται να το λύσει το ΠΑΣΟΚ, είτε είναι το όλον είτε είναι τα μέρη ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, να έχουν ευθυγραμμίσει τις επιλογές τους με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, αλλά και την πολιτική που συμφέρει σήμερα την άρχουσα τάξη της χώρας και από την άλλη μεριά να έχουν αριστερό προφίλ. Το αριστερό ή δεξιό προφίλ είναι θέμα πολιτικής όχι επικοινωνιακό.

-- Βλέπετε κάποιον από τους διεκδικητές - γιατί και οι δύο μιλούν για στροφή προς τα αριστερά - να είναι πιο κοντά στις αριστερές θέσεις και την αριστερή λογική;

-- Α.Π.: Κοροϊδεύουν και οι δύο. Να είναι καθαρό, δεν πρόκειται να έρθει καμία λύση, καμία αλλαγή μέσα από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ. Οι άνθρωποι που χρόνια πίστεψαν στο ΠΑΣΟΚ, καλοπροαίρετοι, αγνοί, με προβλήματα, που έχουν πάρει μέρος στους αγώνες, πρέπει να γυρίσουν την πλάτη και στους δύο, να μην παρασυρθούν από το όποιο αποτέλεσμα υπάρξει. Λύση μέσα απ' τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ δεν προκύπτει.

Καίριο ζήτημα το Ασφαλιστικό, να αντιδράσει η πλειοψηφία του λαού

-- Είπατε για τους αγώνες των εργαζομένων, το ΚΚΕ δε μετέχει στο διάλογο στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, ακούστηκε μια κριτική, γιατί να μην πάει το ΚΚΕ και να εκθέσει τις θέσεις του. Μήπως είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα παραγωγής προτάσεων;

-- Α.Π.: Ακριβώς επειδή έχουμε θέσεις για τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης - τις έχουμε κυκλοφορήσει και σύντομα θα τις ξαναδώσουμε πλατιά στη δημοσιότητα απολύτως εκσυγχρονισμένες - ακριβώς αυτές τις θέσεις θα τις βάλουμε στο λαό. Δεν έχει αξία καμία να τις συζητήσουμε στο τραπέζι του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου, τον οποίο έχουμε απορρίψει από το 1993, όταν ο μακαρίτης Γ. Γεννηματάς είχε αναπτύξει την αναγκαιότητα αυτού του διαλόγου. Χαμένος χρόνος. Εμείς δε θα κάνουμε αυτό που έκανε το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός, να πάμε και να φύγουμε, γιατί, τάχα, λείπει η αναλογιστική μελέτη. Την έφερε η κυβέρνηση τη μελέτη. Δηλαδή να πούμε ότι δεν έχει προτάσεις η κυβέρνηση, να φέρει προτάσεις. Μα αφού ξέρουμε τι θα έρθει. Πρώτα πρέπει ο λαός να ζητά και να μην περιμένει να του θέσουν οι άλλοι. Εμείς αντιστρέφουμε το ρόλο, ακριβώς επειδή δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας. Πρώτα ζητάς, διεκδικείς και μετά περιμένεις να σου πουν οι άλλοι.

-- Το ΚΚΕ καθαρές θέσεις έχει στο Ασφαλιστικό και διαχρονικές...

-- Α.Π.: Δεν είναι ζήτημα διαχείρισης ούτε δημογραφικό όπως το εμφανίζουν. Θέλουν να αντιστοιχίσουν το σύστημα της Υγείας, της Πρόνοιας και της Συνταξιοδότησης με τις νέες εργασιακές σχέσεις, με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, μ' αυτή τη σύγχρονη στρατηγική του κεφαλαίου.

-- Υπάρχει όμως και η πραγματικότητα, κ. Παπαρήγα, ένα σύστημα το οποίο φαίνεται ότι βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Τι πρέπει να γίνει;

-- Α.Π.: Προγραμματισμένη φθορά. Αν εσείς π.χ. βάλετε φωτιά στο σπίτι σας και μετά ζητήσετε απ' την ασφαλιστική εταιρεία να σας αποζημιώσει, δε θα το κάνει. Γιατί δηλαδή οι εργαζόμενοι να καταβάλουν, να σηκώσουν μέρος ευθυνών που δεν έχουν.

-- Η αντίδραση του ΚΚ θα είναι έντονη και θα δοθεί στους δρόμους, στις πορείες και στις διαδηλώσεις...

-- Α.Π.: Θα δοθεί στους χώρους δουλιάς, στα γραφεία, στις γειτονιές, με οργάνωση συζητήσεων, δεν είναι απλώς πέντε αιτήματα και πάμε στους δρόμους. Μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο αυτοί που ποτέ δεν μπήκαν στον αγώνα τα τελευταία χρόνια είτε να επιστρέψουν, αν ήταν παλιότερα, είτε να μπουν για πρώτη φορά. Εδώ δεν πρόκειται για μια αντιπαράθεση σκοπιμότητας ή εντυπώσεων με τα μάτια στραμμένα στην επόμενη κάλπη. Είναι καίριο ζήτημα, πρέπει να αντιδράσει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

-- Στο χώρο της οικονομίας, επίκειται ψήφιση του προϋπολογισμού, συζητιέται αύξηση του ΦΠΑ, εκτιμάτε ότι θα τη δούμε;

-- Α.Π.: Νομίζω ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τον κατάλληλο χρόνο να επιβάλει αυτή την αύξηση. Καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μια αύξηση που πλήττει τα λαϊκά στρώματα, ένας κεφαλικός φόρος. Τα πράγματα θα πάρουν εξαιρετικά αρνητικές διαστάσεις. Γι' αυτό έχει σημασία να προλάβουμε, όχι να περιμένουμε τι θα φέρει η κυβέρνηση. Εμείς να παίρνουμε σαν δεδομένο ότι έρχονται τα χειρότερα και να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει.

Δύσκολη και σύνθετη η κατάσταση στα Βαλκάνια

-- Στο θέμα των Σκοπίων. Είναι θέμα που έχει ανοίξει. Η θέση του ΚΚΕ ξεκάθαρη ήταν και σ' αυτό θέμα. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να λυθεί το ακανθώδες ζήτημα της ονομασίας;

-- Α.Π.: Εμείς το '92 είχαμε αναδείξει το ζήτημα. Εφόσον η γειτονική χώρα το ήθελε, θα μπορούσε να υπάρξει μια σύνθετη ονομασία, με ξεκάθαρο όμως ότι ο όρος Μακεδονία - Μακεδονικός είναι απολύτως γεωγραφικός και δεν υπάρχει έγερση ούτε αλυτρωτικών ζητημάτων, ούτε συνόρων κλπ.

Σήμερα, αυτή η θέση δε φτάνει. Διότι ακόμα κι αν η χώρα πάρει οποιοδήποτε άλλο όνομα, τα πράγματα θα είναι δύσκολα, διότι βρισκόμαστε μπροστά στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Το ΝΑΤΟ δε συμφωνεί να χαραχτούν σύνορα ανάμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και στη FYROM, η οποία θα είναι μια χώρα χωρίς σύνορα προς το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία. Ξέρετε ότι υπάρχει δυστυχώς η διαμάχη αλβανικού και σερβικού στοιχείου. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ μπερδεμένα. Είναι ένα προτεκτοράτο που καθορίζουν οι ΗΠΑ πώς θα το χρησιμοποιήσουν. Αρα τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα απ' το θέμα του Μέγα Αλέξανδρου.

-- Το θέμα του ονόματος θα είναι στην ουσία ο μοχλός πίεσης για άλλα, που εσείς αναλύσατε τώρα. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

-- A. Π.: Ακόμα κι αν πάρει ένα καλό όνομα, που όλοι το θέλουμε, δε θέλουμε να υπάρχει κάτι που μελλοντικά μας δημιουργεί πρόβλημα. Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι θα ζητήσουν απ' την κυβέρνηση, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, ανάλογα ποιοι ενδιαφέρονται θα ζητήσουν ανταλλάγματα απ' την Ελλάδα. Αρνητικά ανταλλάγματα.

-- Το ΚΚΕ δέχεται τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αν τεθεί θέμα για την ονομασία «Μακεδονία» και τίποτα άλλο, ποια η θέση του ΚΚΕ;

-- Α.Π.: Δεν μπορούμε να βαφτίσουμε τη γειτονική χώρα, να μη δούμε το συνολικό πρόβλημα που υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση, ο όρος Μακεδονία να ξεκαθαρίζει τα πράγματα, ότι είναι καθαρά γεωγραφικός. Αλλωστε, σε μια σειρά περιοχές της Γης, όταν έγιναν τα καινούρια κράτη δεν ταυτίζονταν με τον γεωγραφικό χώρο.

Παίζονται πολλά παιχνίδια...

-- Υπάρχει και το ενδεχόμενο για βέτο όταν υποβάλουν το αίτημα να ενταχτούν στο ΝΑΤΟ...

-- Α.Π.: Παίζονται παιχνίδια πολλά. Είναι μπλεγμένο και το θέμα των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δείτε τι έγινε: Ενώ είχε υπογράψει μια συμφωνία η κυβέρνηση, ότι θα παίρνουμε πετρέλαιο 100% από τη Ρωσία, τώρα η Ρωσία λέει θα πάρετε ένα μέρος και το άλλο να πάτε να το αγοράσετε απ' το Καζαχστάν, δηλαδή απ' τη «ΣΕΒΡΟΝ» την αμερικάνικη, διότι αυτή ελέγχει τα πετρέλαια του Καζαχστάν. Είναι πολύ μπερδεμένα τα πράγματα, δεν μπορεί να αποσπάμε ένα θέμα και να λέμε αυτό έτσι ή αλλιώς. Τώρα πια υπάρχει σύνθεση θεμάτων και δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα πραγματικά αγωνιστικά και όταν λέει βέτο, θα είναι ένας χειρισμός παραπλανητικός και ενδεχομένως επικίνδυνος, αν δεν αποφασίσει να έχει μια συνολική αντίθεση στη διανομή των αγορών στην περιοχή και στο παιχνίδι των ανταγωνισμών.

-- Επειδή, πάντως, θα τεθεί το θέμα όταν θα φτάσουν εκεί τα πράγματα, θα πρέπει να πει βέτο ή όχι.

-- Α.Π.: Η δική μας πολιτική είναι ένα συνεχές βέτο σε κάθε διεθνή πολιτική που δε μας συμφέρει. Επομένως, δεν το φοβόμαστε το βέτο, αλλά όταν δεν εντάσσεται σε μια σωστή πολιτική, δεν προσφέρει τίποτα. Οταν θα έρθει εκείνη η ώρα, θα δούμε αν θα υποβάλει το βέτο.

Ενωμένοι στον αγώνα για μια άλλη οργάνωση της Παιδείας

-- Εχουμε κινητοποιήσεις και στο χώρο της Παιδείας, παρατηρείται ένα κύμα καταλήψεων και στα σχολεία, ποια είναι η θέση σας σ' αυτό;

-- Α.Π.: Οι καταλήψεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στα Λύκεια - γίνονται κυρίως στα επαγγελματικά λύκεια - βεβαίως έχουν και τάση γενίκευσης. Είναι αυτή η νέα μορφή λυκείων που ίδρυσε η κυβέρνηση στη θέση των παλιών ΤΕΕ. Πρόκειται για σχολεία υποβαθμισμένα. Κορόιδεψαν τα παιδιά και είπαν ότι θα αναβαθμίσουν την επαγγελματική ειδίκευση. Πρόκειται για σχολεία που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στον νέο άνθρωπο, δεν έχουν βιβλία, δεν έχουν προσωπικό. Εμείς είμαστε εναντίον των ΕΠΑΛ, αλλά δεν είμαστε καθόλου αδιάφοροι για το πώς λειτουργούν αυτά, όσο λειτουργούν και στηρίζουμε αυτές τις δραστηριότητες.

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στα Πανεπιστήμια. Τα επόμενα χρόνια θα προκύψουν οξύτατες συγκρούσεις για το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ετσι όπως κάνουν ισοτιμία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών με τα Πανεπιστήμια, έχουν δημιουργήσει μια αδιαβάθμητη παιδεία, όπου ο κάθε κλάδος θα διεκδικεί επαγγελματικά δικαιώματα εναντίον του άλλου. Εμείς παλεύουμε η νεολαία να μη διαιρεθεί, να μην υπάρχουν συντεχνιακές αντιπαραθέσεις και να ενωθούν όλοι για μια άλλη οργάνωση της Παιδείας. Υπάρχουν απεργίες σήμερα για να αλλάξει τίτλο η σχολή για να μπορεί να βρει δουλιά ο σπουδαστής. Τι να κάνουν τα παιδιά;

Θα φτάσουμε στα Λύκεια και στα Γυμνάσια να διδάσκουν μη απόφοιτοι του Πανεπιστημίου.

-- Ορθώς γίνονται οι καταλήψεις;

-- Α.Π.: Εμείς λέμε ορθώς γίνεται οτιδήποτε αποφασίζεται απ' τους ίδιους και δεν επιβάλλεται από κάποιους από έξω και όταν έχουν συγκεκριμένα αιτήματα και στόχους. Απ' όσο ξέρω δεν είναι καταλήψεις για να πάνε εκδρομή. Η εικόνα που έχω λέει ότι ζητάνε βιβλία, καθηγητές, αλλού για τις διπλοβάρδιες κλπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ