Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας επιβεβαιώνουν τις αρχικές υποψίες ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 27 Ιούνη στην Πάρνηθα, αποτεφρώνοντας 54.000 στρέμματα δάσους, οφειλόταν σε εμπρησμό. Σε εμπρησμό επίσης οφείλονταν και άλλες τέσσερις πυρκαγιές που ξέσπασαν φέτος το καλοκαίρι στην Αττική: Στην Πεντέλη (μεταξύ Νέας Μάκρης και Βουτζά), στη Σταμάτα, στη Νέα Ερυθραία και στον Υμηττό (στην Πανεπιστημιούπολη), που εκδηλώθηκαν αντίστοιχα στις 2 και 29 Ιούλη και στις 27 και 28 Αυγούστου.

Εκπρόσωποι της Αστυνομίας, με βάση τους εμπρηστικούς μηχανισμούς που βρέθηκαν, κάνουν λόγο για οργανωμένο δίκτυο εμπρηστών και μάλιστα τώρα εξετάζουν αν αυτοί δρούσαν από κοινού...

Να λοιπόν που επιβεβαιώνεται απόλυτα ότι η πολιτική της εμπορευματοποίησης των δασών που ακολούθησαν - και ακολουθούν - τα τελευταία τριάντα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οπλίζει τα χέρια των εμπρηστών.

Και βέβαια, μετά και τις εξελίξεις αυτές, ιδιαίτερη επικαιρότητα αποκτούν και οι προτάσεις του ΚΚΕ, όπως: Η κήρυξη όλων των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων, χωρίς εξαιρέσεις. Η κατάργηση όλων των αντιδασικών νόμων. Η δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα δασοπροστασίας με κάλυψη των αναγκών της Πυροσβεστικής και αναβάθμιση του ρόλου της Δασικής Υπηρεσίας. Η δήμευση των δασικών εκτάσεων που κατέχουν ιδιώτες, οικοδομικοί συνεταιρισμοί και η Εκκλησία. Η σύνταξη του Δασολογίου και των Δασικών Χαρτών κ.ά.

Είναι πλέον βέβαιο ότι όσο αυτές οι προτάσεις δεν υλοποιούνται τόσο οι εμπρηστές θα αποθρασύνονται...

Επέστρεψε το «χτικιό» των φτωχών

Οξύ πρόβλημα δημόσιας υγείας, από το οποίο πεθαίνουν ετησίως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, αποτελεί πλέον η φυματίωση και στην Ευρώπη. Το «χτικιό» των φτωχών επανεμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, εξαιτίας της φτώχειας, της εγκατάλειψης του αντιφυματικού αγώνα, της κατάρρευσης των υγειονομικών συστημάτων, της μεγάλης μετανάστευσης.

Προχτές, πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο Διυπουργικό Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη φυματίωση, όπου οι υπουργοί της ΕΕ «ολοφύρονταν» γιατί το 2005 αναφέρθηκαν στην ΕΕ περίπου μισό εκατομμύριο νέα κρούσματα φυματίωσης και 66.000 θάνατοι από τη νόσο. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είχε προειδοποιήσει από το 1996 ότι θα υπάρξει έξαρση των λοιμωδών νόσων και συγκεκριμένα της φυματίωσης εξαιτίας της καταστροφής των κρατικών συστημάτων Υγείας στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όπου πριν από τις ανατροπές η φυματίωση είχε σχεδόν εξαφανιστεί.

«Δεν υπάρχει στη χώρα μας ευτυχώς πρόβλημα», είπε χτες ο υφυπουργός Υγείας Γ. Παπαγεωργίου μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ομως, το πρόβλημα παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια αυξημένο και στην Ελλάδα, κυρίως εξαιτίας της αθρόας εισόδου μεταναστών και προσφύγων που τους καταδικάζουν να ζουν σε άθλιες συνθήκες και της ανεπάρκειας των δομών ανίχνευσης των νέων περιπτώσεων της νόσου, ιδίως σε ευαίσθητους πληθυσμούς. Την πενταετία 2000-2004, δηλώθηκαν 3.297 κρούσματα φυματίωσης και το 2005 477 κρούσματα σε Ελληνες και 232 κρούσματα (το 33%) σε αλλοδαπούς. Η κατάσταση αυτή σίγουρα δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Πιέζει αντιλαϊκά

Επαίρεται - με ανακοίνωσή του - ο ΛΑ.Ο.Σ. ότι η «πίεση» που ασκεί στη Βουλή προς την κυβέρνηση της ΝΔ «έχει παίξει αντικειμενικά ήδη, μόλις ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές, το ρόλο της». Επιπλέον, εμφανίζεται - για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες - έτοιμος να συνεργαστεί με οποιονδήποτε από τους δύο εταίρους του δικομματισμού.

Οτι «έχει έλθει το τέλος της εποχής των δεινοσαυρικών "πολυ-κομμάτων" που έχουν εκμετρήσει το ζην και θα δώσουν τη θέση τους, σταδιακά ή απότομα, σε μικρότερους ομοιογενέστερους πολιτικούς σχηματισμούς, με σαφέστερες κοινωνικές και ταξικές αναφορές, ανοίγοντας το δρόμο για κυβερνήσεις συνεργασίας». Οτι τα στελέχη του κόμματος Καρατζαφέρη «είναι ετοιμοπόλεμα σε θέση μάχης για να αντιμετωπίσουν με σταθερότητα στις θέσεις τους και με επιτυχία κάθε πρόκληση και κάθε νέο ή και βαρύτερο ρόλο που είναι δυνατόν να τους ανατεθούν από το λαό και τους Πολιτειακούς θεσμούς».

Γνήσιο αστικό κόμμα ο ΛΑ.Ο.Σ., δηλώνει πρόθυμος να συνδράμει το σύστημα διακυβέρνησης της τάξης που υπηρετεί. Ετσι όπως συμμετέχει στον στημένο «διάλογο» για το Ασφαλιστικό, έτσι όπως στηρίζει κι άλλες κορυφαίες κυβερνητικές επιλογές. Να τό 'χουν υπόψη τους τα λαϊκά στρώματα και να δώσουν την απάντηση που του αρμόζει.

«Πρεσβευτές» της πλουτοκρατίας

Προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις, κατηγορίες, φραστικές αντεγκλήσεις και απειλές. Οσο πλησιάζει η 11η του Νοέμβρη, μέρα εκλογής του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η σύγκρουση ανάμεσα στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα φουντώνει. Η αντιπαλότητα, όμως, ανάμεσα στις εσωκομματικές φατρίες είναι πλαστή αφού δεν έχει ιδεολογικά και προγραμματικά χαρακτηριστικά και περιορίζεται στο «ξεκατίνιασμα» των τηλεοπτικών παραθύρων. Οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι και τα επιτελεία τους επιχειρούν πίσω από τις προστριβές να κρύψουν ότι όλοι τους είναι «πρεσβευτές» της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, οι οποίοι σήμερα διεκδικούν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και αύριο θα ζητήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού για να ανακαταλάβουν τον κυβερνητικό θώκο και να την εφαρμόσουν.

Στις 38 μέρες των εσωκομματικών διεργασιών δεν υπήρξε ούτε ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που να τολμήσει έστω και φραστικά να αμφισβητήσει το πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, εντελώς υποκριτικά η συντριπτική πλειοψηφία των κομματικών αξιωματούχων και οι τρεις υποψήφιοι «ηγήτορες» συμμετέχουν στη συντονισμένη επιχείρηση παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων για τη δήθεν ...«αριστερή στροφή» του ΠΑΣΟΚ. Χρησιμοποιώντας ψευδεπίγραφες «αριστερές πλατφόρμες», επιχειρούν να συγκαλύψουν ότι ο πυρήνας της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ παραμένει αναλλοίωτος και σταθερά προσηλωμένος στις κατευθύνσεις και τις επιταγές του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της «στρατηγικής της Λισαβόνας», της ΟΝΕ, του Μάαστριχτ.

Ολοι μαζί δηλώνουν ότι θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ που θα «αγωνίζεται» με «σταθερότητα» και «συνέπεια» για την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Ολοι μαζί «εξυμνούν» την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και φροντίζουν να θυμίζουν την ανάγκη τήρησης της «δημοσιονομικής πειθαρχίας». Τις ίδιες θέσεις παρουσιάζουν όταν τάσσονται υπέρ των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό και στην Παιδεία. Τα «μοντέλα ανάπτυξης» που προτείνουν είναι δομημένα πάνω στην ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων και συνοδεύονται από τις απαραίτητες προτάσεις που ζητά το μεγάλο κεφάλαιο για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Ο «νέος πατριωτισμός» που εξαγγέλλουν είναι συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησαν, διεκδικώντας σήμερα ακόμα πιο «ενεργό ρόλο» της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για να ανοίξουν οι δρόμοι της ντόπιας πλουτοκρατίας για διείσδυση σε νέες αγορές.

Αυτή την ταξική πολιτική, που χτυπάει κάθε εργασιακό και λαϊκό δικαίωμα και συνδράμει τα μέγιστα στην ενίσχυση της κερδοφορίας των πολυεθνικών ομίλων, εκφράζουν με πλήρη σύμπνοια ο Γ. Παπανδρέου, ο Ε. Βενιζέλος και ο Κ. Σκανδαλίδης και, με αφορμή τις εσωκομματικές διαδικασίες, επιχειρούν να υφαρπάσουν τη «λαϊκή συγκατάθεση» για τη συνέχισή της. Δηλώνουν τάχα ότι σ' αυτή τη «νέα», «σοσιαλιστική» και «προοδευτική πορεία» του ΠΑΣΟΚ θέλουν τον πολίτη «ενεργό» για να γίνει πράξη η «συμμετοχική δημοκρατία». Το εφεύρημα της «συμμετοχικής δημοκρατίας» υπηρετεί το στρατηγικό στόχο της σοσιαλδημοκρατίας να εξαντλείται μπροστά στην εκάστοτε κάλπη η λαϊκή δυσαρέσκεια και να αποτρέπονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις και οι ταξικοί αγώνες για τη διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής.

Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να τρέφουν καμιά αυταπάτη για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, αφού όποιος αρχηγός και αν προκύψει θα συνεχίσει να υπηρετεί το ίδιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά και αναπαράγει τη φτώχεια, την ανεργία και παραδίδει τον τεράστιο πλούτο που παράγουν τα προλεταριακά στρώματα στους κεφαλαιοκράτες. Στα κούφια συνθήματα του ΠΑΣΟΚ για «εκδημοκρατισμό» του συστήματος η μόνη λαϊκή απάντηση είναι η καθολική αμφισβήτηση της εξουσίας των μονοπωλίων.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Περί ... ευελφάλειας

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, που βρέθηκε στο Στρασβούργο, για να εκφράσει, λέει, τη θέληση των Ελλήνων επιχειρηματιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση: Ζήτησε «ελαστικότητα στην αγορά εργασίας», αλλά ...«με ασφάλεια».

Το πώς γίνεται ένας εργαζόμενος, που δουλεύει χωρίς 8ωρο και 5ήμερο, σύμβαση εργασίας, ασφαλιστικά δικαιώματα και, γενικώς, χωρίς να ξέρει τι του ξημερώνει αύριο, να νιώσει «ασφάλεια», δεν μπήκε στον κόπο να μας το εξηγήσει.

Γιατί; Μα, γιατί, απλούστατα, δε γίνεται. Αυτό που θέλουν οι βιομήχανοι - και οι Ελληνες και οι Ευρωπαίοι «συνάδελφοί» τους - είναι εργατικό δυναμικό, που θα εκμεταλλεύονται όπως θέλουν και όποτε θέλουν, με όποιους όρους θέλουν.

Τη μόνη ασφάλεια που επιδιώκουν είναι αυτή των κερδών και των επενδύσεών τους.

Πάντως, ο Δ. Δασκαλόπουλος δήλωσε και πολύ ευχαριστημένος με την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας. Αυτή ντε, με τη συνθήκη που θέλουν να αντικαταστήσει το «ευρωσύνταγμα». Γιατί να μην είναι; Τα δικά τους συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν και, μάλιστα, με τον καλύτερο τρόπο.

ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΤΟ περιέγραψε, όμως, το ΠΑΣΟΚ της 12ης Νοέμβρη, ο Γιώργος Παπανδρέου: Θα είναι, λέει, «ενωμένο» και «με ξεκάθαρο πολιτικό λόγο». Προφανώς, η ...«κλοτσοπατινάδα» που βλέπουμε στις συνεδριάσεις των τοπικών του οργανώσεων είναι μια θαυμάσια ενωτική διαδικασία.

Να τσακώνονταν, τουλάχιστον, για τις πολιτικές τους θέσεις! Αψιμαχίες παραγόντων και παραγοντίσκων βλέπουμε, με στόχο απλώς και μόνο την ενίσχυση μηχανισμών.

Οσο για τον «ξεκάθαρο πολιτικό λόγο», αυτόν πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν τον έχασαν ποτέ. Και προεκλογικά και μετεκλογικά, οι προτάσεις του στο πλαίσιο των επιλογών της ΕΕ και της πλουτοκρατίας κινούνται.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ο «λόγος» τους «θολώνει» μόνον όταν απευθύνονται στον κόσμο και προσπαθούν να παρουσιάσουν το μαύρο ως άσπρο. Την αντιλαϊκή τους πολιτική δηλαδή ως «φιλολαϊκή», «αριστερή» και «προοδευτική».

Εμπαιγμός των ανέργων

Γρηγοριάδης Κώστας

Το αποκρουστικό αντεργατικό της πρόσωπο έδειξε και πάλι η κυβέρνηση της ΝΔ, ομολογώντας ότι εμπαίζει τους ανέργους. Σε χτεσινή συνάντηση που είχαν οι άνεργοι της ΣΕΞ ΦΟΡΜ με την ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης η υφυπουργός, Σ. Καλαντζάκου, απέρριψε ακόμα μια φορά τα δίκαια αιτήματά τους για ουσιαστική προστασία, αρνούμενη ακόμα και την άμεση οικονομική ενίσχυση των 1.500 ευρώ αφού, όπως είπε εντελώς ανερυθρίαστα, οι άνεργες στη ΣΕΞ ΦΟΡΜ έχουν πάρει πολλά!

Το μόνο που έχει το υπουργείο να δώσει στις άνεργες είναι προγράμματα «ολοκληρωμένης παρέμβασης». Δηλαδή, προγράμματα που παίρνουν το υστέρημα που καταθέτουν οι εργάτες στον ΟΑΕΔ και το χαρίζουν στους επιχειρηματίες, οι οποίοι εξασφαλίζουν την τζάμπα δουλιά των ανέργων αποπροσανατολίζοντας ταυτόχρονα από τον αγώνα για σταθερή και μόνιμη δουλιά με δικαιώματα και καλλιεργώντας αυταπάτες, για να υφαρπάξουν τη συναίνεση της εργατικής τάξης σ' αυτήν τη λογική.

Η παραπάνω εξέλιξη δεν αποτελεί έκπληξη. Επιβεβαιώνει ό,τι έχει αναδείξει ο αγώνας που δίνουν οι άνεργες στη ΣΕΞ ΦΟΡΜ εδώ και πολύ καιρό. Οτι, δηλαδή, απαιτείται συνολική σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική, με στόχο να πληρώσουν όσοι πετάνε τους εργάτες στο δρόμο και όχι να ζητιανεύουν οι εργάτες τα ψίχουλα που τους πετάνε οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου για να ξεγελάνε την πείνα τους. Γι' αυτό και οι άνεργες στη ΣΕΞ ΦΟΡΜ θα δώσουν μαζικό «παρών» στη γενική συνέλευση του ταξικού τους Συνδικάτου, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών, την επόμενη Τετάρτη 31 Οκτώβρη. Για να οργανώσουν την πάλη συνολικά του κλάδου, για τα προβλήματα των μακροχρόνια ανέργων και συνολικά της τάξης τους.

Αθεράπευτη κρίση

Αναπόφευκτη κατάληξη του «περιεχομένου» και της «ποιότητας» της αντιπαράθεσης στο ΠΑΣΟΚ είναι τα εκφυλιστικά φαινόμενα και η αποκρουστική εικόνα των τελευταίων ημερών. Με δεδομένο ότι μεταξύ των υποψηφίων για την αρχηγία και των «στρατοπέδων» τους δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές, είναι περίπου νομοτελειακό ότι η κόντρα θα επικεντρωθεί στις διαχειριστικές ικανότητες, το ήθος, ακόμα και την προσωπική ζωή των υποψηφίων. Η αντιπαράθεση αυτή δε διαφέρει από την προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μονομάχων, αλλά όταν μεταφέρεται στο εσωτερικό του ενός κόμματος αποκτά εμφυλιοπολεμικό χαρακτήρα με απρόβλεπτη έκβαση. Σε κάθε περίπτωση, η κρίση στο ΠΑΣΟΚ δε θεραπεύεται, απλούστατα γιατί η ρίζα της βρίσκεται στην αντιλαϊκή πολιτική που υποστηρίζει, που το φέρνει απέναντι από τις λαϊκές μάζες. Από την άποψη αυτή τα λαϊκά στρώματα οφείλουν να απαλλαγούν από τις όποιες αυταπάτες και να χειραφετηθούν από τη «σιδερένια λογική» και τα ψευτοδιλήμματα του δικομματισμού.

Αυταπάτες

Εναν «ισχυρό» και με «κύρος» ΟΗΕ επιθυμεί ο Συνασπισμός, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την 62η επέτειο ίδρυσης του Οργανισμού, η οποία επέτειος κατά τη γνώμη του «επαναφέρει στο προσκήνιο την πολύ ουσιαστική συζήτηση για την ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ στις παγκόσμιες εξελίξεις». Αγνοεί, άραγε, ο ΣΥΝ ότι ο ΟΗΕ δεν προκύπτει από «παρθενογένεση»; Οτι εκφράζει τον αρνητικό για τους λαούς συσχετισμό δυνάμεων; Οτι όσο ο καπιταλισμός κυριαρχεί διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ απλώς θα νομιμοποιούν αποφάσεις και επιλογές που ανταποκρίνονται στα συμφέροντά του όσο απάνθρωπες κι αν είναι αυτές; Το κύριο ζήτημα δεν είναι συνεπώς «ποιον ΟΗΕ χρειάζεται ο σημερινός κόσμος των βαθιών ανισορροπιών και ανισοτήτων». Το κύριο ζήτημα είναι η ανατροπή αυτού του κόσμου και η οικοδόμηση ενός νέου.

Μέχρι τότε είναι αυταπάτη να διακηρύττει κανείς ότι μπορούν να εφαρμοστούν στόχοι όπως «οι οκτώ αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας, πρώτος εκ των οποίων είναι η εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας». Η φτώχεια και η πείνα είναι σύμφυτα του καπιταλισμού. Και είναι ταυτόχρονα αποπροσανατολισμός να προτείνεις στο λαϊκό κίνημα να παλεύει για την αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας του ΟΗΕ.

Ο Δήμος Θήβας και το μολυσμένο νερό...

Σύμφωνα με πληροφορίες και τα όσα ειπώθηκαν και στην τελευταία συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα για το μολυσμένο νερό του Ασωπού, ο Δήμος Θήβας προσανατολίζεται στην πραγματοποίηση εκδήλωσης για το νερό. Μέχρις εδώ, όλα καλά. Το πρόβλημα όμως, ξεκινά, απ' το γεγονός ότι την κάνει, όχι για να ενημερώσει τους κατοίκους για το φαινόμενο της μόλυνσης του νερού και τι σημαίνει αυτό για τη δημόσια Υγεία, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Και συγκεκριμένα, η εκδήλωση θα έχει χαρακτήρα καθησυχασμού - ότι, δηλαδή, το νερό στη Θήβα δεν έχει... κανένα πρόβλημα. Φυσικά, για κάτι τέτοιο μάς είχε προϊδεάσει η δημοτική αρχή Θήβας, όταν σε ενημερωτικά φυλλάδια της δημοτικής επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης, ενημέρωνε ότι παρά την εύρεση εξασθενούς χρωμίου εντούτοις «δεν αναιρείται η καταλληλότητα του πόσιμου νερού»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντίσταση στις «μεταρρυθμίσεις»

Βήμα βήμα και σε όλα τα μέτωπα εξελίσσεται η νέα αντιλαϊκή επίθεση που έχει ξεκινήσει μετά τις εκλογές, έχοντας σταθερά στο στόχαστρό της την ανατροπή των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων. «Η μάχη των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται, πιο δυνατά, πιο γρήγορα και αποφασιστικά», διακήρυξε από το βήμα της ΚΕ της ΝΔ ο Κ. Καραμανλής και πράγματι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να υλοποιηθούν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις.

Ηδη, έχει ξεκινήσει ο «διάλογος» για το Ασφαλιστικό, με ξεκάθαρη βούληση και σαφέστατο πλαίσιο θέσεων για ανατροπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η συμμετοχή των συμβιβασμένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ προσφέρει πολύτιμη βοήθεια και γι' αυτό εγκωμιάζεται από τους κυβερνώντες ως «υπεύθυνη στάση», ενώ καταγγέλλεται ως ...«αντιλαϊκή πολιτική» η μη συμμετοχή σε αυτόν.

Χέρι χέρι με την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα «βαδίζει» η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, με στόχο την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης ως κυρίαρχης μορφής ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η πλήρης εφαρμογή του νόμου για τις πρώην ΔΕΚΟ, δηλαδή η επιβολή ελαστικών ωραρίων απασχόλησης, οι ελεύθερες απολύσεις, η μερική ασφάλιση, κ.ο.κ. Δε θέλει πολλή σκέψη για να γίνει αντιληπτό ότι στο βαθμό που περάσει αυτή η επίθεση, θα γίνουν άλματα προς τα πίσω, προς έναν εργασιακό Μεσαίωνα, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, σύγχρονους σκλάβους των μονοπωλίων.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η νέα επιδρομή έμμεσων φόρων που πλήττουν σχεδόν αποκλειστικά τα λαϊκά νοικοκυριά, με την κυβέρνηση να «σφυγμομετράει» ποιους από τους φόρους θα επιλέξει. Το «ύψος» της φορο-ληστείας, όμως, έχει ήδη προσδιοριστεί με ακρίβεια από τον προϋπολογισμό του 2008, που προβλέπει επιπλέον φόρους 6 δισ. ευρώ.

Η ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Παιδείας προχωρά, ανεξάρτητα από την αναθεώρηση του άρθρου 16. Μόνο τυχαία δεν είναι η «εισβολή» του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στην εγχώρια αγορά «υπηρεσιών Παιδείας». Ηδη έχουν πάρει θέση οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ενδιαφέρονται για να καθυποτάξουν και να εμπορεύονται τη γνώση. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κυβέρνηση είναι με το μέρος τους και όχι βέβαια με την αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Ισχυρό εργαλείο για την αποτελεσματικότερη προώθηση των παραπάνω σχεδίων είναι ο «Καποδίστριας 2», που η κυβέρνηση προωθεί με γρήγορους ρυθμούς, με την απροκάλυπτη συνδρομή της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ.

Περιττεύει μάλλον η αναφορά σε άλλα «μέτωπα» της αντιλαϊκής επίθεσης. Το συμπέρασμα είναι ολοφάνερο: Η επιβολή των αντιδραστικών σχεδίων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο ρόλος, όμως, των εργαζομένων δεν είναι να στέκονται θεατές περιμένοντας μοιρολατρικά την «επόμενη φάση». Χωρίς καμία καθυστέρηση πρέπει να οργανώσουν τη μαζική και ενωτική αντίστασή τους, έχοντας ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να περιμένουν καμία βοήθεια «απέξω» και, κυρίως, από αυτούς που εδώ και χρόνια έχουν αποδείξει ότι εργάζονται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Είναι δική τους υπόθεση η περιφρούρηση και η κατάκτηση των σύγχρονων δικαιωμάτων τους. Στις 7 του Νοέμβρη στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ μπορεί να δοθεί το πρώτο «σήμα» της λαϊκής αντεπίθεσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ