Κυριακή 24 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συγκαλύπτει και ανακυκλώνει την ανεργία

Με τερτίπια και αλχημείες κρύβεται διαχρονικά ο πραγματικός αριθμός των ανέργων, την ίδια ώρα που τα όποια μέτρα προστασίας είναι μακριά και ενάντια στις πραγματικές ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους

Για την κυβέρνηση, οι εκατοντάδες απολυμένοι από τα εργοστάσια που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν πουθενά! Οπως δεν υπήρχαν και για το ΠΑΣΟΚ οι απολυμένοι επί των κυβερνήσεών του...
Για την κυβέρνηση, οι εκατοντάδες απολυμένοι από τα εργοστάσια που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν πουθενά! Οπως δεν υπήρχαν και για το ΠΑΣΟΚ οι απολυμένοι επί των κυβερνήσεών του...
Κοντά στο μισό εκατομμύριο (462.042) ήταν οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι το Μάρτη του 2007 σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ακόμα και αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι η ανεργία «τσακίζει κόκαλα» στους νέους, αφού αγγίζει το 25,6% στα άτομα ηλικίας μεταξύ 15 - 24 χρόνων, ενώ διπλάσιο είναι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (14,2%), σε σχέση με το ποσοστό των αντρών.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι πιο οδυνηρή, καθώς ο αριθμός των ανέργων είναι ακόμα μεγαλύτερος. Η κυβέρνηση της ΝΔ - συνεχίζοντας το «έργο» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - «φροντίζει» και τους κρύβει με διάφορα τερτίπια, όπως είναι η απορρόφησή τους σε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, κ.λπ., με το χτύπημα της σταθερής και πλήρους εργασίας και την επέκταση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Στις αλχημείες για τη συγκάλυψη της πραγματικής ανεργίας συμβάλει τα μέγιστα και η υιοθέτηση των κριτηρίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για την καταγραφή της, αφού, για παράδειγμα, δε θεωρείται άνεργος αυτός που δούλεψε έστω και μια ώρα τη βδομάδα πριν την καταγραφή!

Τα όποια πανηγύρια, λοιπόν, της κυβέρνησης για τη δήθεν αποτελεσματικότητα της πολιτικής της στην κατεύθυνση μείωσης της ανεργίας και αύξησης της απασχόλησης, δεν μπορούν να κρύψουν την άθλια πραγματικότητα. Οτι, δηλαδή, στα πλαίσια της πολιτικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, η ανεργία όχι μόνο δε μειώνεται, παρά τα όσα επίσημα καταγράφονται, αλλά αυξάνεται.

Συγκάλυψη με ευρωενωσιακή πατέντα

Πιο συγκεκριμένα, σ' ό,τι αφορά στα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και έχουν υιοθετηθεί και από τις ελληνικές υπηρεσίες, είχε αναφερθεί εκτενώς ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, όταν στις 31 του Αυγούστου 2006 εισηγούνταν στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Κόμματος για την πραγματική προστασία των ανέργων.

Υποστηρίζοντας ότι η ανεργία αντί να μειώνεται αυξάνεται, ο Τάκης Τσιόγκας είχε αναφερθεί συγκεκριμένα στα τερτίπια με τα οποία κρύβεται στατιστικά η πραγματική ανεργία:

  • Ενας πραγματικά άνεργος, ακόμα και μια ώρα να έχει δουλέψει τη βδομάδα πριν την έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας δε θεωρείται άνεργος.
  • Οσοι συμμετέχουν στα σεμινάρια του ΟΑΕΔ καθώς και στα προγράμματα κατάρτισης, ακόμα και για ένα διάστημα δύο μηνών, πρέπει να παραδώσουν στον ΟΑΕΔ την κάρτα ανεργίας, άρα δε μετράνε ως άνεργοι και αφαιρούνται από το γενικό σύνολο.
  • 55.000 άνεργοι «καταρτίζονται» σήμερα σε διάφορα προγράμματα των ΚΕΚ. Και αυτοί οι «καταρτιζόμενοι» εξαιρούνται από τους άνεργους.
  • Στην επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία δε συμπεριλαμβάνονται και όσοι απασχολούνται στα βραχύχρονα προγράμματα STAGE. Οπως είχε σημειώσει ο βουλευτής του ΚΚΕ, πρόκειται για «δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά που στο όνομα της ανεργίας τα στέλνουμε ως φθηνή εργατική δύναμη στους εργοδότες. Δεν πληρώνουν ούτε δραχμή οι εργοδότες από την τσέπη τους. Αυτά τα παιδιά παίρνουν από τον ΟΑΕΔ ένα φθηνό μεροκάματο, ανάλογα και με το πτυχίο που έχουν και οι εργοδότες δε βάζουν δραχμή από την τσέπη τους. Και αυτά τα παιδιά είναι χωρίς ένσημα. Εχουν μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσο διάστημα είναι στο πρόγραμμα STAGE και δε μετράνε ως άνεργοι». Αξίζει να σημειωθεί ότι πίσω από τα STAGE και την επανακατάρτιση η κυβέρνηση, καθ' ομολογία του διοικητή του ΟΑΕΔ, κρύβει πάνω από 150.000 πραγματικά άνεργους, αριθμός που μάλιστα αφορά μόνο στα τελευταία 2,5 χρόνια.
  • Ως μέσο αλλοίωσης των στοιχείων της ανεργίας λειτουργεί και η μερική απασχόληση, την οποία στήριξαν και διεύρυναν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, καθώς μία θέση εργασίας μοιράζεται σε δύο και τρεις άνεργους.
  • Στις «κρυφές» μορφές της ανεργίας που δεν καταγράφονται συμπεριλαμβάνονται και οι αγρότες εκείνοι που ξεκληρίζονται, εξαιτίας κυρίως της ΚΑΠ. Εφόσον είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, δεν τους γράφουν στον ΟΑΕΔ, δεν τους δίνουν κάρτα ανεργίας. Χιλιάδες νέοι, πρώην αγρότες οδηγούνται στα αστικά κέντρα για να βρουν δουλιά.
  • Τέλος, σε λεγόμενους παραδοσιακούς κλάδους, όπως είναι η κλωστοϋφαντουργία, ο ιματισμός, το δέρμα, αλλά και άλλοι κλάδοι, όπου έμειναν άνεργοι κατά δεκάδες χιλιάδες, οι εργαζόμενοι που πήγαν και θεώρησαν ένα χρόνο, δύο χρόνια, τρία χρόνια την κάρτα ανεργίας στον ΟΑΕΔ και δε βρήκαν δουλιά, δεν ξαναπήγαν. Και αυτοί δεν καταγράφονται πλέον ως άνεργοι.

Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ