Κυριακή 24 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να πληρώσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τον εφιάλτη της ανεργίας

Πλατιά εξόρμηση και συγκέντρωση στις 3 του Ιούλη από την ΚΟΑ του ΚΚΕ

Από κινητοποίηση των ταξικών συνδικάτων για την ανεργία
Από κινητοποίηση των ταξικών συνδικάτων για την ανεργία
Στις επερχόμενες εκλογές, οι άνεργοι και οι οικογένειές τους πρέπει να σκεφτούν καλά ποιος ευθύνεται για την κατάσταση την οποία βιώνουν. Ποια πολιτική είναι αυτή που δημιουργεί και διατηρεί περίπου μισό εκατομμύριο άνεργους, κύρια νέους, οι μισοί από τους οποίους βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός παραγωγής.

Το ΚΚΕ αναδεικνύει την ανεργία σε βασικό κριτήριο ψήφου στις εκλογές. Λέει στους εργαζόμενους ότι η ανεργία είναι φαινόμενο βαθιά ριζωμένο στο σύστημα της εκμετάλλευσης, στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο ο καπιταλισμός ούτε μπόρεσε, ούτε ποτέ θα καταφέρει να εκμηδενίσει την ανεργία. Αντίθετα, προσπαθεί να τη συγκαλύψει και να τη διαχειριστεί προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου, για την ακόμα μεγαλύτερη μείωση της τιμής στην οποία αγοράζει την εργατική δύναμη.

Η ανεργία εξυπηρετεί το κεφάλαιο. Τη χρησιμοποιεί σαν μέσο πίεσης για να συρρικνώσει τα μεροκάματα και τις κατακτήσεις συνολικά των εργαζομένων. Η ίδια η αναρχία της παραγωγής (σε αντίθεση με τη σχεδιασμένη παραγωγή, που προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση των μέσων), η υποταγή της στην κερδοφορία των πολυεθνικών και όχι στην εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων, κάνει αδύνατη την εξάλειψη της ανεργίας.

Ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου

Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας, διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται την ανεργία στη βάση των συναποφάσεων στα πλαίσια της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, όπως επιβεβαιώνουν τα πεπραγμένα και οι θέσεις τους που παρουσιάζονται στις επόμενες δυο σελίδες του «Ρ». Παρά τα όσα ισχυρίζονται, άλλοτε από τη θέση της κυβέρνησης και άλλοτε από αυτή της αντιπολίτευσης, η ανεργία δε μειώνεται. Απλά συγκαλύπτεται κάτω από το χαλί των λεγόμενων ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση, οι οποίες αποτελούν εργαλείο για τη χρηματοδότηση των εργοδοτών με ζεστό χρήμα των εργαζομένων, στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης της ανεργίας.

Την ίδια στιγμή, η «πρόνοιά» τους απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους εξαντλείται σε ένα εξευτελιστικό επίδομα ανεργίας και προγράμματα κατάρτισης, μακριά και ενάντια στις πραγματικές ανάγκες των ανέργων για πραγματική προστασία.

Η εξάλειψη της ανεργίας περνάει μέσα από την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Μόνο σε ένα σύστημα που θα υποτάσσει την παραγωγή στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες μπορεί να εξασφαλιστεί η μόνιμη και σταθερή δουλιά με δικαιώματα για όλους, με αντίστοιχους μισθούς και μεροκάματα. Εκεί πρέπει να στοχεύσει η πάλη των εργαζομένων, με την αποδυνάμωση των κομμάτων του κεφαλαίου, την ανατροπή τους, την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Ενας αγώνας με αυτά τα χαρακτηριστικά απαντάει στις πραγματικές ανάγκες του σήμερα, αφού μπορεί να πολλαπλασιάσει την αποτελεσματικότητα της αναγκαίας πάλης για την ουσιαστική προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους. Αυτόν τον αγώνα προωθούν και οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, δείχνοντας τον πραγματικό πολιτικό ένοχο που πρέπει να πληρώσει.

Πρωτοβουλίες από την ΚΟΑ του ΚΚΕ

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ διοργανώνει τις επόμενες μέρες πολύμορφες παρεμβάσεις σε τόπους δουλιάς και συνοικίες, καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό να καταδικάσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να ενισχύσουν το ΚΚΕ στην πάλη για την ουσιαστική προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους. Η εξόρμηση της ΚΟΑ του ΚΚΕ θα κορυφωθεί την Τρίτη 3 του Ιούλη, με συγκέντρωση ενάντια στην ανεργία, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω (στάση Μετρό), στην οποία θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Το ΚΚΕ καλεί σε αγώνα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που κατέθεσε και στη Βουλή με σχέδιο νόμου (Ιούνης 2006) και τα απέρριψαν τα άλλα κόμματα. Για να έχει αποτελέσματα η πάλη για:

  • Υπαλληλική αποζημίωση για όλους
  • Επίδομα ανεργίας 1.050 ευρώ, το 80% με βάση τα 1.300 ευρώ (που πρέπει να είναι ο βασικός μισθός), για όλο το διάστημα της ανεργίας, μέχρι να βρει δουλιά ο άνεργος
  • Ο χρόνος της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, χωρίς καμία επιβάρυνση
  • Για όλο το διάστημα της ανεργίας ο άνεργος και τα μέλη της οικογένειάς του να δικαιούνται δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
  • Οι άνεργοι που έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους, έχουν 4.050 μέρες ασφάλισης και εξακολουθούν να είναι άνεργοι για 2 χρόνια, να δικαιούνται πλήρη σύνταξη
  • Κατάργηση της ομηρίας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και αυτόματη μετατροπή τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Υγεία, Παιδεία και άλλους τομείς κοινωνικής πολιτικής
  • Μείωση των ορίων συνταξιοδοτικής ηλικίας. Στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες - στα 55 και 50, αντίστοιχα, για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
  • Επιδότηση ενοικίου για τους άνεργους νέους και νέες που νοικιάζουν σπίτι
  • «Πάγωμα» των δανείων στη διάρκεια της ανεργίας
  • Δωρεάν παιδικούς σταθμούς. Κατάργηση των τροφείων
  • Ελεύθερο χρόνο ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ωρίμανση και την ολοκλήρωση της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου, την εξασφάλιση του δικαιώματός του στην κοινωνική ζωή και δράση και τη δημιουργία οικογένειας
  • ΟΧΙ στις διώξεις, στα αυταρχικά μέτρα σε βάρος των μεταναστών. Αμεση νομιμοποίηση αυτών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Ισα δικαιώματα στη δουλιά, στους μισθούς, στην Υγεία, στη μόρφωση των παιδιών τους. Δικαίωμα μεταφοράς των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη χώρα προέλευσης.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ