Κυριακή 24 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΑΜΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Οργανώθηκε με λαϊκή πρωτοβουλία και εθελοντική δουλιά

«Παιδί» της αναγκαιότητας να «φτάσει» στη νέα γενιά η ιστορία των λαϊκών αγώνων και ιδιαίτερα της λαμπρής περιόδου 1940-1949. «Χρέος» να τιμηθούν οι χιλιάδες λαϊκοί ήρωες της Αντίστασης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που μας διδάσκουν μέχρι σήμερα αγώνα για να 'ναι ο λαός ελεύθερος από κάθε εξαναγκασμό, διδάσκουν την απειθαρχία και ανυπακοή στον ταξικό εχθρό, τους εκμεταλλευτές, που μας δείχνουν με αισιοδοξία το δρόμο της συλλογικής ζωής και δράσης για την οικοδόμηση της δικής μας ζωής. Απάντηση στην αναθεώρηση της ιστορίας από τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως η ΕΕ - ΗΠΑ και στα κάθε λογής αντικομμουνιστικά της μνημόνια.

Μέσα σε 44 μερόνυχτα «στήθηκε» το Μουσείο ΕΑΜικής Αντίστασης στο Περιστέρι, σε μια διώροφη μονοκατοικία στην «καρδιά» της πόλης, η οποία έμενε από τη δημοτική αρχή για χρόνια αναξιοποίητη. «Στήθηκε» με πρωτοβουλία των Παραρτημάτων Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ και του Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και με τη στήριξη εργατικών συνδικάτων, μαζικών φορέων, μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών κ.ά. Για να μείνει ζωντανή η ιστορία, μέσα από τις βιβλιοθήκες, το ηλεκτρονικό αρχείο και την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, μέσα από το κάθε αντικείμενο, την κάθε φωτογραφία, όπου το καθένα περικλείει τη δική του λαμπρή ιστορία.

Στον πρώτο όροφο λειτουργεί το Μουσείο, δίνοντας «σάρκα και οστά» σήμερα στους λαϊκούς αγώνες του τότε. «Για να δώσουμε έμφαση ότι το Μουσείο έχει πανελλαδικό χαρακτήρα, περιορίσαμε το κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας. Βέβαια και η ιστορία του Περιστερίου αποτελεί κομμάτι της πανελλαδικής ιστορίας. Στο ισόγειο, που λειτουργούν οι βιβλιοθήκες, υπάρχει τμήμα με την τοπική ιστορία, σε σύνδεση με τη συνολική της περιόδου '40-'49», μας εξηγεί ο Θόδωρος Αυγέρος, πρόεδρος του Παραρτήματος Περιστερίου του Συλλόγου Φίλων και Απογόνων της ΕΑ και του ΔΣΕ.

«Επρεπε σαν Αντιστασιακοί να φροντίσουμε να δημιουργηθεί Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Μαζί με τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας το καταφέραμε και με τη συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου, των εργαζομένων και τη διάθεσή τους να προσφέρουν ό,τι μπορούσε ο καθένας τόσο στο Μουσείο όσο και στις βιβλιοθήκες. Ερχονται σχολεία και συναγωνιστές παλιοί και σύντροφοι, απλός κόσμος, άνθρωποι όλων των ηλικιών και μας λένε "μπράβο". Για τις επόμενες γενιές το κάναμε. Εμείς θα φύγουμε κάποια στιγμή. Να μάθουν οι νέοι άνθρωποι αυτό το κομμάτι της Ιστορίας, τι έκαναν οι γονείς κι οι παππούδες τους γι' αυτόν τον τόπο κι αυτό το λαό. Αυτά πρέπει να μείνουν», είπε χαρακτηριστικά στον «Ρ» ο Νίκος Γουλοσπύρος, πρόεδρος του παραρτήματος Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ