Σάββατο 26 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΕΛ
Πολιτική αφομοίωσης των κατεχομένων ακολουθεί η Τουρκία

Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας να καταρτίσει σχέδιο δράσης, σε ό,τι αφορά την πολιτική και οικονομική κατάσταση στο ψευδοκράτος, αποτελεί ακόμη μια επιβεβαίωση ότι το κατοχικό καθεστώς είναι εξάρτημα της Τουρκίας.

Επιβεβαιώνει, επίσης, την πολιτική αφομοίωσης των κατεχομένων που ακολουθεί η Τουρκία, μια πολιτική, τονίζει το ΑΚΕΛ, που δεν περιορίζεται μόνο στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, αλλά επεκτείνεται και στην πολιτική ζωή της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Αυτή η στήριξη, επισημαίνει το ΑΚΕΛ, είναι που επιτρέπει στον Ντενκτάς να μεθοδεύει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα κατεχόμενα, μια κίνηση που θα διευρύνει ακόμη περισσότερο το δημοκρατικό έλλειμμα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και θα οδηγήσει στη φίμωση κάθε φωνής διαμαρτυρίας για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αλλά και τα πολιτικά αδιέξοδα, στα οποία βρίσκεται η τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Τέλος, το ΑΚΕΛ εκφράζει αλληλεγγύη σε εκείνες τις δυνάμεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας που, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, δίνουν τη μάχη για μια καλύτερη ζωή, για δημοκρατία, απεξάρτηση από την Τουρκία και ειρηνική λύση του Κυπριακού.

Συμπαράσταση στις οργανώσεις που κινητοποιήθηκαν στα κατεχόμενα εναντίον της Αγκυρας και του Ντενκτάς εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους, οι Ενωμένοι Δημοκράτες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις στα κατεχόμενα μαρτυρούν το ασυμβίβαστο των στρατηγικών επιδιώξεων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Η ευρωπαϊκή πορεία, προσθέτει η ανακοίνωση της ΕΔΗ δικαιώνεται ως ζωτικός παράγοντας για την αποκατάσταση της ενότητας της Κύπρου.

Μήνυμα Κληρίδη στους ηγέτες του ΕΛΚ

Βαρυσήμαντο μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη προς τους αρχηγούς κυβερνήσεων και κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα μεταφέρει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Πολωνία, που πραγματοποιείται το τριήμερο 28 έως 30 Αυγούστου.

Ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού αναφέρει ότι το μήνυμα θα αναφέρεται στην έλλειψη προόδου στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και επιμονής για αναγνώριση ύπαρξης δύο κρατικών οντοτήτων στο νησί, πριν από την έναρξη των ουσιαστικών συνομιλιών.

Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ζητεί επίσης τη συμβολή των Ευρωπαίων ηγετών για την προώθηση λύσης του Κυπριακού, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διασφαλίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

  • Τα Ελληνοκυπριακά και τα Τουρκοκυπριακά Κόμματα θα συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη, στο Λήδρα Πάλας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας της Σλοβακίας στη Λευκωσία, η οποία διοργανώνει το διάλογο, η συνάντηση θα αρχίσει στις 10 το πρωί και θα διαρκέσει δυο περίπου ώρες.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ