Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Αυγούστου 2000 - αριθ. φύλλου: 7756

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ» ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
«Πυροσβεστικά» μέτρα για να γλιτώσουν την κατακραυγή

Το περιεχόμενο των «βελτιώσεων», που ανακοίνωσε και προπαγανδίζει καιρό τώρα το υπουργείο, δεν απαντά στις βασικές ανάγκες και αιτήματα της νεολαίας και του λαού μας. Είναι μέτρα «πυροσβεστικά», παρμένα κάτω από τη γενική κατακραυγή, με στόχο να αποτρέψουν νέους αγώνες και να διατηρηθεί ανέγγιχτος ο βασικός πυρήνας των επιλογών της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή προετοιμάζονται νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις για το χώρο της εκπαίδευσης.

Οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι, μπροστά στην αδιάλλαχτη επιμονή της κυβέρνησης στην πολιτική των ταξικών φραγμών και της εμπορευματοποίησης της παιδείας, δεν έχουν ν' αντιτάξουν τίποτε άλλο παρά τους μαζικούς και συντονισμένους αγώνες τους, τονίζει ο Θ. Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ τα αντεργατικά μέτρα

Ενα δυνατό «όχι» φώναξαν χτες εργαζόμενοι από όλη την Ελλάδα για τα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης-βιομηχάνων-Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιχειρείται να περάσουν μέσα από τον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης. Η μέρα έναρξης του ψευτοδιαλόγου βρήκε εργαζόμενους, άνεργους, νέους και συνταξιούχους στο προσκήνιο του αγώνα, να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις που διοργάνωσε σε όλη τη χώρα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Στην Αθήνα, οι συγκεντρωμένοι από το Σύνταγμα κατευθύνθηκαν προς τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στο Καλαμάκι, όπου «κρύφτηκαν» για να «συζητήσουν» κυβέρνηση και ΓΣΕΕ το πρωί και κυβέρνηση-ΣΕΒ το απόγευμα. Οι εργαζόμενοι βροντοφώναξαν ενάντια στον ψευτοδιάλογο και στη συμβιβασμένη πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ που τον στηρίζει. Η τελευταία, κάτω από την κατακραυγή και θέτοντας διαδικαστικά ζητήματα, «ανέστειλε» τη συμμετοχή της για λίγες μέρες, μόλις μέχρι τις 4 του Σεπτέμβρη.


ΣΕΛ.  14  -  18

ΑΝΤ. ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Τι λέμε για τους εκτάκτους του δημοσίου

Διαιωνίζει το καθεστώς των εκτάκτων και εμπαίζει τους εργαζόμενους η κυβέρνηση με την τροπολογία στη Βουλή. Χρειάζεται λύση του προβλήματος με την ύπαρξη οργανογράμματος σε κάθε τομέα και μονάδα, με ταυτόχρονη κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος. Η θέση του ΚΚΕ σήμερα στο «Ριζοσπάστη»


Ομιλίες στη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων

Ο «Ρ» αρχίζει από σήμερα τη δημοσίευση των ομιλιών των εκπροσώπων που συμμετείχαν στη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που έγινε στην Αθήνα από 23 έως 25 του Ιούνη και τη διοργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με ιδιαίτερη επιτυχία το ΚΚΕ


Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Να απαλλαγεί η εκπαίδευση από αντιεπιστημονικές απόψεις

Η εξαίρεση ή όχι του μαθήματος των Θρησκευτικών από τις πανελλαδικές εξετάσεις, που προβάλλεται έντονα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Ιεραρχία της Εκκλησίας, αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ του αποπροσανατολισμού στα ζητήματα της παιδείας και γενικότερα.

Το ΚΚΕ, στα πλαίσια του γενικότερου αγώνα του για την παιδεία, παλεύει, εκτός των άλλων, για ριζική και ουσιαστική αναμόρφωση του περιεχομένου των μαθημάτων του σχολείου, έτσι ώστε ν' απαλλαγεί από τον ανορθολογισμό και τις κάθε λογής ανιστόρητες και αντιεπιστημονικές απόψεις, που καθορίζουν την ιδεολογική λειτουργία του. Επιμένοντας με συνέπεια στην απαίτηση του διαχωρισμού της Εκκλησίας από το κράτος, είμαστε αντίθετοι στη διαπλοκή του σχολείου με την Εκκλησία, όπως και στη συγκεκριμένη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών.



Δύο νεκροί και οκτώ αγνοούμενοι από την πυρκαγιά στην Ηπειρο


ΣΕΛ.  21
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Χορός δισεκατομμυρίων

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια, που θα αντληθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία, τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και ιδιωτικά κεφάλαια, θα δαπανηθούν για την κατασκευή δεκάδων έργων ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων. Στο μεταξύ ικανοποιημένοι δηλώνουν κυβέρνηση, ΔΟΕ και πολυεθνικές


ΣΕΛ.  21,    28

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ