Σάββατο 26 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ψηφίστηκε η τροπολογία ομηρίας
  • Στους 24 μήνες προϋπηρεσίας η προϋπόθεση πρόσληψης των συμβασιούχων έργου
  • Αντ. Σκυλλάκος: Να προσληφθούν όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Με μόνη θετική ψήφο αυτή των κυβερνητικών βουλευτών, ψηφίστηκε χτες στη Βουλή η περίφημη τροπολογία για τις μονιμοποιήσεις εκτάκτων και συμβασιούχων υπαλλήλων του δημοσίου. Στην ονομαστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε μετά από αίτηση της Νέας Δημοκρατίας, σε σύνολο 93 παρόντων βουλευτών, υπέρ τάχθηκαν 54 βουλευτές και κατά 39. Με τροποποίηση της τροπολογίας, που κατέθεσε χτες η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, μειώνεται ο χρόνος υπηρεσίας που απαιτείται για την πρόσληψη των εργαζομένων με συμβάσεις έργου, από 36 μήνες που οριζόταν αρχικά στους 24 μήνες. Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργείου, η ρύθμιση αυτή οδηγεί σε αύξηση των προσλήψεων περίπου κατά 2 χιλιάδες υπαλλήλους.

Αιτία η πολιτική λιτότητας

Παρεμβαίνοντας, χτες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, αναφέρθηκε στο θέμα της διακομματικής επιτροπής που είχε συσταθεί πέρσι για το θέμα των προσλήψεων έκτακτων και συμβασιούχων του δημοσίου λέγοντας ότι «εμείς είχαμε διαφωνήσει και στη διακομματική επιτροπή», σημειώνοντας ότι ενώ υπάρχουν «έκτακτοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες η κυβέρνηση έρχεται να αντιμετωπίσει ένα μικρό μέρος». Παράλληλα, αναφερόμενος στα κριτήρια που θέτει η επίμαχη τροπολογία, σημείωσε ότι «υπάρχει ο κίνδυνος, μια και την τελική απόφαση θα την έχει είτε ο περιφερειάρχης είτε ένα υπηρεσιακό όργανο, να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά» σχετικά με την ερμηνεία του ποιοι υπάλληλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Τονίζοντας ότι «το αφήνουμε στην κρίση τους και η γνώμη των υπηρεσιακών συμβουλίων δεν είναι δεσμευτική». Ο Αντώνης Σκυλλάκος σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει μια ασφαλιστική δικλείδα: Οταν τα υπηρεσιακά συμβούλια έχουν γνώμη θετική αυτό να είναι δεσμευτικό για τους περιφερειάρχες και τα υπηρεσιακά όργανα και εφόσον υπάρχουν υπάλληλοι που εργάζονται 16 μήνες να γίνονται αυτομάτως μόνιμοι.

Αναφερόμενος στην ουσία της άρνησης της κυβέρνησης να μονιμοποιήσει τους υπαλλήλους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σημείωσε ότι αυτό αποκαλύπτεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας όπου αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες. «Η λογική της λιτότητας», σημείωσε, «οδηγεί χιλιάδες ανθρώπους στην ανασφάλεια και την ομηρία». Παράλληλα αναφορικά με την ισχύουσα ρύθμιση ζήτησε την ένταξη κατηγοριών που εξαιρούνται, όπως οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις, σχολιάζοντας μάλιστα ότι υπάρχει ένα ειδικό πρόβλημα με το Δήμο Πειραιά, όπου έγιναν μαζικές απολύσεις ανθρώπων που δούλευαν 3 χρόνια.

Επίσης ζήτησε να ενταχθούν στις ρυθμίσεις μονιμοποίησης οι εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι καθαρίστριες των σχολείων, οι επίτακτοι ναυτικοί, οι γιατροί του ΕΣΥ και του ΙΚΑ καθώς και όσοι έχουν υπέρ τους αποφάσεις δικαστηρίων για ασφαλιστικά μέτρα. Κατέληξε ζητώντας «να μας πει η κυβέρνηση τι θα κάνει στο μέλλον με τους έκτακτους», ενώ σχολιάζοντας το θέμα του Συντάγματος σημείωσε ότι «αν βάλουμε μια διάταξη ότι δε μονιμοποιούνται οι έκτακτοι κανείς δε θα μπορεί να γίνει μόνιμος και θα γεμίσει το δημόσιο έκτακτους».

Στη δική του παρέμβαση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής ζήτησε «να λήξει το πρόβλημα της διαιώνισης της ομηρίας αυτών των ανθρώπων. Ανεξάρτητα της σύμβασης αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να προσληφθούν».

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Προκόπης Παυλόπουλος, σημείωσε ότι «πέραν του ότι είναι επιεικώς απαράδεκτο να κατατίθεται την τελευταία στιγμή ενώ το θέμα εκκρεμεί εδώ και ένα ολόκληρο χρόνο, καταγγέλλω ευθέως ότι είναι αφ' ενός αντισυνταγματική, αφού με την αποσπασματικότητά της παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας. Αφ' ετέρου αποτελεί προϊόν κομματικού νεποτισμού αφού εξυπηρετεί ημέτερους».

Συγκεντρωτικός ελεγκτικός μηχανισμός

Το θέμα της τροπολογίας που καθιερώνει την ύπαρξη δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων έθιξε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος.

Αναφερόμενος στη μέχρι σήμερα δομή των πειθαρχικών συμβουλίων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε: «Επρεπε να υπάρχουν σήμερα τριακόσια πειθαρχικά συμβούλια». Αναφορικά δε με τη σύνθεσή τους τόνισε ότι «δυο είναι οι διορισμένοι και ένας από την ΠΑΣΚ που εκλέγεται, τρεις στους πέντε. Γιατί δεν τους βάλατε να λειτουργήσουν;». Πρόσθεσε ότι σήμερα το ΚΚΕ ανησυχεί με τα νεοεισαγόμενα με το νόμο δευτεροβάθμια πειθαρχικά γιατί «οτιδήποτε συγκεντρωτικό και με σύνθεση χειρότερη από την προηγούμενη, περισσότερο ελεγχόμενη, δημιουργεί μεγαλύτερους κινδύνους» και «ανησυχούμε λόγω της συνολικότερης αντιδημοκρατικής στάσης του ΠΑΣΟΚ». «Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν κατακτήσει πολιτικά δικαιώματα σχεδόν στην πράξη πολλά. Προτείνετε την κατοχύρωσή τους στο Σύνταγμα; Δίνετε πλήρη πολιτικά δικαιώματα; Γιατί λοιπόν να μη μιλήσουμε για δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ και να μην ανησυχούμε για ένα συγκεντρωτικό σχήμα σαν αυτό το δευτεροβάθμιο με σύνθεση χειρότερη; Περισσότεροι διορισμένοι, όχι δικαστές, αλλά από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους;».

Τέλος, σχολιάζοντας την έλλειψη διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ για το θέμα, σημείωσε: «Γιατί δεν το φέρατε νωρίτερα να ακούσουμε και τη γνώμη της ΑΔΕΔΥ; Ετσι είναι ο λεγόμενος διάλογος; Οπως σας βολεύει και όπου έχετε εξασφαλισμένη πλειοψηφία τον κάνετε; Οπου δεν έχετε παρακάμπτετε τους φορείς;».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org