Σάββατο 26 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1883 Εκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα, στον Ινδικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Σουμάτρα και την Ιάβα, εξαφανίζει κάθε ίχνος ζωής σε απόσταση 150 χιλιομέτρων. Υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν πάνω από 63 χιλιάδες άνθρωποι.

1926 Μετά την επικράτηση του κινήματος με επικεφαλής τον Κονδύλη και την ανατροπή της δικτατορίας Πάγκαλου, ανακοινώνεται η αποφυλάκιση των μελών και στελεχών του ΚΚΕ.

1934 Με το σύνθημα: «Κάτω η ληστεία του ΑΣΟ» (σ.σ. Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού) γίνονται συλλαλητήρια και διαδηλώσεις από την Κόρινθο ως την Ηλεία. Στο Αίγιο η αστυνομία επιτίθεται κατά των σταφιδοπαραγωγών τραυματίζοντας 4 σοβαρά και 15 ελαφρύτερα. Στον Πύργο γίνεται μεγάλο συλλαλητήριο με μαύρες σημαίες και το σύνθημα: «Ζωή ή θάνατος».

1935 Οι αρχές προσπαθώντας να διαλύσουν δέκα χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς μαζί με τα γυναικόπαιδα, που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Πύλου, σκοτώνουν 2 και τραυματίζουν 12. Επακολουθεί σωστή μάχη.

1945 Στη συνέλευση των αντιπροσώπων των εργατικών σωματείων της Αθήνας για την εκλογή της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, από τους 396 αντιπροσώπους ψήφισαν οι 371, από τους οποίους οι 370 υπέρ του ΕΡΓΑΣ, της παράταξης όπου δραστηριοποιούνται οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές της Αντίστασης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ