Σάββατο 26 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα θρησκευτικά ...

Θεατής ενός ακόμα επεισοδίου στο σίριαλ της διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης και εκκλησίας έγινε ο ελληνικός λαός τη βδομάδα που πέρασε. Αυτή τη φορά αφορμή στάθηκε το ενδεχόμενο εξαίρεσης από τις εξετάσεις της Β` και Γ` Λυκείου του μαθήματος των θρησκευτικών. Η αντίδραση της Ιεραρχίας άμεση και αναμενόμενη. Η απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκε από τον μητροπολίτη Ανθιμο, σαφέστατη: «Θα αγωνιστούμε σθεναρά για τη μη εξαίρεσή του». Από την πλευρά της η κυβέρνηση τήρησε σιγήν ιχθύος. Η περιβόητη απαντητική επιστολή του υπουργού Παιδείας προς την Ιεραρχία δε δόθηκε στη δημοσιότητα, με αποτέλεσμα να στηθεί ένα γαϊτανάκι φημών και ανεπίσημων πληροφοριών για το περιεχόμενό της. Σύμφωνα με κάποιες απ' αυτές τις πληροφορίες, με την επιστολή γνωστοποιήθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει το μάθημα από τις εξετάσεις, ενώ διαβεβαιώθηκε η Ιεραρχία πως αυτό δεν πρόκειται να υποβαθμιστεί.

Κύκλοι της Ιεραρχίας διέρρεαν πως στην επιστολή αναφέρεται ότι τα θρησκευτικά θα αποτελούν στο εξής μάθημα ειδικής βαρύτητας για όσους επιθυμούν να εισαχθούν στις θεολογικές σχολές. Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας διέψευδαν τις φήμες αυτές και πάει λέγοντας. Το σκηνικό αποπροσανατολισμού του λαού από ζητήματα μείζονος σημασίας, εν προκειμένω της παιδείας και της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η ουσία της οποίας παραμένει αναλλοίωτη, στήθηκε με τα ίδια υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και στο θέμα των ταυτοτήτων και λειτούργησε με τους ίδιους πρωταγωνιστές.

Κι αν βέβαια κανείς δεν άρθρωσε λέξη για το τι εξυπηρετεί όλη αυτή η «φασαρία», άλλο τόσο κανείς (πλην του ΚΚΕ) δε μίλησε για τα κύρια ζητήματα που άπτονται της διδασκαλίας αυτής καθεαυτής του εν λόγω μαθήματος, με τη μορφή που ως τα σήμερα έχει. Μια διδασκαλία - αντανάκλαση στον ευαίσθητο χώρο του σχολείου των σχέσεων κράτους - εκκλησίας, έστω κι αν αυτή δεν αποτελεί παρά παρανυχίδα στα γαμψά νύχια που χώνει στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας η μεταξύ τους αρρωστημένη σύμφυση.

Γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθούν: Η σπατάλη εκατοντάδων διδακτικών ωρών για το βομβαρδισμό των μαθητών με μια πληθώρα άχρηστων, ανορθολογικών, ανιστόρητων και αντιεπιστημονικών απόψεων, που μάλιστα έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με το γνωστικό αντικείμενο άλλων μαθημάτων. Η καθ' έδρας προπαγάνδιση και προσπάθεια επιβολής θρησκευτικής συνείδησης. Η άσκηση ενός ιδιότυπου προσηλυτισμού, στα πλαίσια ενός κράτους όπου ο προσηλυτισμός θεωρείται αδίκημα και η ανεξιθρησκία κατοχυρώνεται συνταγματικά.

Θα μπορούσε ωστόσο να είναι αλλιώς. Αντιγράφουμε από την πρόταση του ΚΚΕ: «Η γνώση των όρων και διαδικασιών που επιδρούν, διαμορφώνουν και καθορίζουν την κοινωνική συνείδηση, όπως η θρησκευτική, μέσα στην ανθρώπινη ιστορία, είναι ένα ζήτημα που μπορεί να πάρει τη θέση του με επιστημονικό τρόπο μέσα στο σχολείο, μέσα από το μάθημα της ιστορίας, της κοινωνιολογίας, της φιλοσοφίας».

Η εφαρμογή όμως της παραπάνω πρότασης προϋποθέτει ένα «άλλο» σχολείο, που θα πηγάζει και θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και των παιδιών του. Προϋποθέτει ριζική αναμόρφωση του υπάρχοντος εκπαιδευτικού συστήματος, που είναι κομμένο και ραμμένο στους στόχους της άρχουσας τάξης για μαθητές - αυριανούς εργάτες υποταγμένους και αμόρφωτους, που θα έχουν γαλουχηθεί με το συμβιβασμό, τη μοιρολατρία και την εγκαρτέρηση, εν αναμονή της επουράνιας ανταμοιβής. Χαρακτηριστικά που ευφραδείς θεολόγοι - πλην φωτεινών εξαιρέσεων - διδάσκουν στα παιδιά του λαού ως αρετές.

Αυτές τις προϋποθέσεις γι' αυτό το «άλλο» σχολείο, ο λαός και τα παιδιά του πρέπει και μπορούν να τις εξασφαλίσουν επιμένοντας στον αγωνιστικό τους προσανατολισμό. Οσο για τη «διαμάχη» κυβέρνησης - εκκλησίας επί θεμάτων παιδαγωγικής, ας θυμηθούν τη στάση και των δύο στη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων. Ας θυμηθούν και τα μαθητοδικεία και τα από αμβώνος κηρύγματα υποταγής...


Βάσω ΝΙΕΡΗ

Τσιμουδιά τα κανάλια...

Μα πού πήγε ο ...έρμος ο «κοινωνικός διάλογος» και δεν εμφανίστηκε ούτε για δευτερόλεπτο στα προχτεσινά ειδησεογραφικά δελτία των τηλεοπτικών καναλιών, όπως του MEGA, τoυ ΑΝΤ-1 και του STAR; Δεκάδες τηλεοπτικές κάμερες με την αντίστοιχη συνοδεία, βρέθηκαν χτες στους Τράχωνες για να καταγράψουν τον «θρίαμβο» της κυβέρνησης και τους ψευτοπαλληκαρίστικους ελιγμούς της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Πού πήγαν όλες αυτές οι εικόνες, οι αναφορές, τα ρεπορτάζ;

Τόσο πολύ ενοχλήθηκαν από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έξω από τον τόπο του στημένου «διαλόγου», ώστε να προτιμήσουν να αποσιωπήσουν εντελώς το θέμα, για να μη δείξουν ότι υπάρχει αντίσταση; Μπορεί να είναι κι αυτό. Αλλά χτες γιατί υποβαθμίστηκε η συνέχιση της διαδιασίας, μετά και την συνάντηση με τους επαγγελματοβιοτέχνες;

Μήπως έχει να κάνει με το αντικείμενο του «κοινωνικού διαλόγου», τις εργασιακές σχέσεις, οι οποίες «δεν» ενδιαφέρουν τους εργαζόμενους και το λαό; Υπάρχει πάντως προηγούμενο. Είναι το «μάθημα» της «Ηθικής» σε άλλες εποχές, τότε που οι αρμόδιοι για τη διδασκαλία του - συνήθως θεολόγοι - υπερπηδούσαν τα κεφάλαια με τίτλους «Μαρξ», «Λένιν» για να μη μάθουν οι μαθητές την ύπαρξή τους ακόμη και από αρνητική σκοπιά!

Αλλά ό,τι και να κάνουν η σιωπή θα σπάσει. Γιατί ο αγώνας ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, είναι αγώνας συλλογικός, των εργαζομένων και του λαού σε όλη την Ελλάδα. Και ένας τέτοιος αγώνας δεν μπορεί να κρυφτεί από «τυφλούς» τηλεοπτικούς σταθμούς...

Ούτε ιερό, ούτε όσιο

Στο βωμό των ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση θυσιάζει τα πάντα, ακόμα και αυτή την ασφάλεια των πτήσεων. Δε φτάνουν οι αλλεπάλληλες απαξιωτικές δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών για την «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ) και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ξαφνικά ανέκυψε και θέμα με την ασφάλεια των πτήσεων της ΟΑ, αλλά και με τον «πλημμελή ρόλο» της ΥΠΑ να εκπληρώσει το ρόλο του ελεγκτή και του θεματοφύλακα, γενικότερα στον τομέα ασφάλειας πτήσεων! Τα δυο αυτά σοβαρά θέματα, που ήρθαν χτες στο φως της δημοσιότητας και μάλιστα με τη μορφή «απόρρητης έκθεσης εμπειρογνωμόνων της ΥΠΑ», εκτιμάται ότι εντάσσονται στην ενορχηστρωμένη επιχείρηση της κυβέρνησης να πείσει με κάθε τρόπο για την αναγκαιότητα άμεσης ιδιωτικοποίησης του εθνικού αερομεταφορέα και τη διάλυση της ΥΠΑ. Στην περίπτωση, λοιπόν, που υπάρχει όντως θέμα ασφάλειας πτήσεων και λειτουργίας της ΥΠΑ, χρέος της κυβέρνησης είναι να δώσει άμεσα τις αναγκαίες λύσεις και όχι να εμφανίζει σα «πανάκεια» τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μ' όποιο δάσκαλο...

Για το πώς γίνονται οι εκλογικές καμπάνιες στις ΗΠΑ και με ποια κριτήρια καλείται ο ψηφοφόρος να αποφασίσει για τη μελλοντική διοίκηση αυτής της πανίσχυρης ιμπεριαλιστικής χώρα έχουν γραφτεί πάρα πολλά, αλλά φαίνεται δε θα πάψουν να μας εκπλήσσουν. Αντιγράφουμε την είδηση όπως στάλθηκε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία:

«Δεν πρέπει να υπάρχει πλέον ουδεμία αμφιβολία: Το φιλί είναι από πολιτική άποψη πολύ "in". Τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες... Μία βδομάδα μετά το παθητικό φιλί του υποψηφίου προέδρου των Δημοκρατικών Αλ Γκορ με τη σύζυγό του Τίπερ στο συνέδριο του κόμματος, ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του, Τζότζεφ Λίμπερμαν, επιχείρησε να σπάσει -όπως είπε- το "παγκόσμιο ρεκόρ φιλιού". Στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης για τη συγκέντρωση χρημάτων σε ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον ο Λίμπερμαν αγκάλιασε τη σύζυγό του Χαντάσα και τη φίλησε παθητικά, ενώ εκείνη προσπαθούσε να ξεφύγει... Δε θέλω να πιστεύετε ότι υπάρχει ανταγωνισμός με τον Αλ Γκορ, αλλά είπα στη Χαντάσα ότι δε θα σταματήσουμε μέχρι να συμπληρώσουμε επτά δευτερόλεπτα, που είναι το σημερινό παγκόσμιο ρεκόρ", είπε χαμογελώντας ο Λίμπερμαν στους συγκεντρωμένους -ανάμεσά τους και ο μεγάλος "ανταγωνιστής" του Αλ Γκορ, που είχε σκάσει στα γέλια. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις «το παθητικό φιλί του Γκορ με τη σύζυγό του στο Συνέδριο των Δημοκρατικών έδωσε πολλούς πόντους στον δημοκρατικό υποψήφιο».

Θα λέγαμε σαν σχόλιο «μακριά από εμάς», αλλά με την εικόνα που παρουσίασαν οι δύο μονομάχοι κατά τις τελευταίες εκλογές απλά εντοπίζουμε τους δασκάλους τους και λέμε «φυλαχτείτε, γιατί με όποιο δάσκαλο καθίσεις...».

Χοντροκομμένες προβοκάτσιες...

Θορυβημένη είναι η κυβέρνηση μετά την επιτυχία της πρώτης, σε πανελλαδικό επίπεδο, εργατικής κινητοποίησης κατά της αντεργατικής της πολιτικής που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ. Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι αντιλαμβάνονται ότι τα νέα μέτρα για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, που εξαγγέλλονται δε θα περάσουν εύκολα, παρά το γεγονός ότι έχουν και την αρωγή των συμβιβασμένων πλειοψηφικών ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Αρχίζουν, λοιπόν, να ψάχνουν κι άλλους τρόπους, για να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους και να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις αντιδράσεις τους, ώστε να τους φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων. Εκεί αποσκοπούν οι δήθεν αντιρρήσεις και οι αναβολές του ...«κοινωνικού διαλόγου» από τη ΓΣΕΕ, αλλά και οι διοχετευόμενες πληροφορίες για δήθεν διαφορετικές απόψεις και θέσεις που υπάρχουν σε διαφόρους κυβερνητικούς παράγοντες για το πώς θα υλοποιηθεί η αντεργατική πολιτική. Στα ίδια πλαίσια οργανώνονται και προβοκάτσιες, όπως π.χ. δήθεν πληροφορίες που ψιθυρίζονται ότι ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας, όχι μόνο διαφωνεί με κάποιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις, αλλά και με τη συμβιβαστική τακτική της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και, μάλιστα, εμφανίζεται να «πατρονάρει» το ΠΑΜΕ, για να το στρέψει κατά της Συνομοσπονδίας! Βεβαίως, τόσο χονδροειδής προβοκάτσια δεν «πιάνει» στους εργαζόμενους, αλλά οι, εν διατεταγμένη υπηρεσία, ψιθυριστές νομίζουν πως λέγε - λέγε μπορεί και κάτι να μείνει...

Κυβερνητική βοήθεια...

ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, συνέλθετε λιγάκι! Οταν οι κάτοικοι της Ηπείρου και της Αρκαδίας ζητούν κυβερνητική βοήθεια γιατί καίγονται από τις πυρκαγιές, δεν εννοούν να τους στείλετε τον Ρέππα και τον Πετσάλνικο με C-130!

Αντί να στέλνετε υπουργούς και υφυπουργούς για «πυροσβέστες» των αντιδράσεων του κόσμου, θα προτιμούσαν κανονικούς πυροσβέστες, από αυτούς με τις στολές και τις μάνικες που χρησιμεύουν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αντε τώρα να καίγεται το σπίτι σου και να δεις μπροστά σου ως κυβερνητική αρωγή τον υπουργό Τύπου! Τι να τον κάνεις; Να τον βάλεις να σου κάνει διάψευση του γεγονότος μήπως ντραπεί η φωτιά και σβήσει;

Οσο για τις δηλώσεις της Βάσως Παπανδρέου και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που... έσπευσαν χτες να μας πούνε ότι εκτός από την Ελλάδα καίγεται και η Ιταλία και η Ισπανία, τι να πούμε;

Μήπως θα πρέπει να χαρούμε που... πιάσαμε το δείκτη καταστροφής των δασών άλλων προηγμένων ευρωπαικών χωρών;

Γιατί, αν είναι έτσι, στη Γερμανία και τη Βρετανία πλημμυρίζουν, για παράδειγμα, τα ποτάμια και στις ΗΠΑ έχουν τυφώνες.

Πρέπει να ζηλεύουμε μήπως που δεν είναι συχνά τα φαινόμενα αυτά εδώ; Αμα δεν έχουν τι να πουν καλύτερα να μη μιλάνε.

ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΕΙ μεγάλη πλάκα να βλέπεις τους υπουργούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να υπερασπίζονται την... αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα και να μιλάνε για σταμάτημα των ρουσφετολογικών προσλήψεων, όπως κάνει η Βάσω με το νομοσχέδιό της που συζητήθηκε στη Βουλή!

Κάτι σαν να ακούς τον Γιαννόπουλο να σου μιλάει για την... ευπρέπεια στον πολιτικό διάλογο ή τον Νίκο Κωνσταντόπουλο για τη... σαφήνεια στον πολιτικό λόγο.

Για το ΠΑΣΟΚ (ιστορικά μιλάμε τώρα και με αποδείξεις) η αξιοκρατία στο δημόσιο είχε πάντα χρώμα: Ηταν πράσινη. Καταπράσινη.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο αγώνας συνεχίζεται

Ψεύτικες ελπίδες τρέφουν οι ηγεσίες της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, ότι θα κατορθώσουν να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους της χώρας για τη στάση τους απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης και στον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης, με ψευτοελιγμούς και αναβολές χρήσιμες και βολικές για την κυβέρνηση. Πήγαν στο «διάλογο» αλλά κράτησαν στάση... σκληρή, ζήτησαν από την κυβέρνηση «θέσεις» και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 4 του Σεπτέμβρη.

Δυστυχώς γι' αυτούς και ευτυχώς για τους εργαζόμενους, δεν πείθουν πια. Είναι τόσο διάτρητα τα επιχειρήματά τους, τόσο αδύναμες οι «αντιστάσεις» τους και χρεοκοπημένη η λογική τους. Γιατί η κυβέρνηση - και οι βιομήχανοι και η Ευρωπαϊκή Ενωση - έχει θέσεις που όχι μόνο τις διατυπώνει, αλλά και τις κάνει πράξη όπως μπορεί καλύτερα. Κι αν κάτι της στέκεται εμπόδιο, την καθυστερεί, την αναγκάζει σε ελιγμούς και ξόδεμα των δυνάμεών της, αυτό δεν είναι το «αγωνιστικό ανάστημα» των συμβιβασμένων και υποταγμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών της πλειοψηφίας. Είναι το αγωνιστικό, ταξικό μέτωπο που όρθωσαν οι εργαζόμενοι της χώρας με πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Είναι το μεγάλο ανάστημα κάθε εργατοϋπάλληλου, άνεργου, συνταξιούχου, νέου, αγρότη, μικρού επαγγελματοβιοτέχνη και εμπόρου που συμμετείχε στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της Πέμπτης και συνεχίζει το ίδιο μαχητικά.

Μερικές από αυτές τις «θέσεις» της κυβέρνησης, που αγνοεί η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, μπορεί να τις αναζητήσει στον αντεργατικό νόμο 2639/98. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας με 9ωρα και 10ωρα και χωρίς αποζημίωση για υπερωριακή εργασία, επέκταση της μερικής απασχόλησης, τοπικά σύμφωνα απασχόλησης σε συνδυασμό με την κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ολα νομοθετημένα, έτοιμα προς εφαρμογή και μη διαπραγματεύσιμα για την κυβέρνηση που μόνο για τη διεύρυνσή τους κοπιάζει. Αν αυτά δεν κάνουν για «θέσεις», ας κοιτάξει η πλειοψηφία τα πρόσφατα «πέντε σημεία» της κυβερνητικής επιτροπής: Νέα διευθέτηση, γενίκευση της μερικής απασχόλησης, αύξηση του ορίου απολύσεων, μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Μα αν κι αυτά δεν αρκούν, παραπέμπεται στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση» του 2000. Νέες χρηματοδοτήσεις στους εργοδότες για προγράμματα «απασχόλησης», «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας», «σύνδεσης κατάρτισης με απασχόληση». Περισσότερη «ευελιξία», χρηματοδοτήσεις της μερικής απασχόλησης, χρηματοδοτήσεις επιχειρηματιών για τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, νέες καταρτίσεις, ενίσχυση της «απασχολησιμότητας», κατακερματισμός του ΟΑΕΔ, περιορισμός της επιδότησης ανεργίας και «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης». Βεβαίως, υπάρχει και η δέσμη μέτρων που αποφασίστηκε σε Υπουργικό Συμβούλιο λίγο πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης το 2000 - 2004, την «τετραετία της απασχόλησης» όπως την ονόμασαν οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι.

Αν τα συγκεκριμένα μέλη της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας δεν έχουν υπόψη τους αυτές τις «θέσεις», τότε αλλού είναι η «θέση» τους. Ωστόσο τις ξέρουν και μάλιστα μερικές από αυτές κοσμούν σε περίοπτη θέση και με δική τους ευθύνη, τα κείμενα της Συνομοσπονδίας. Γι' αυτό και οι ευθύνες τους είναι ιστορικές, όπως εύστοχα παρατηρεί το ΠΑΜΕ. Γι' αυτό και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία το αγωνιστικό, ταξικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, η ανάγκη να γίνουν οι χώροι δουλιάς «οχυρά αντίστασης» της εργατικής τάξης, να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα. Στις 2 Σεπτέμβρη γίνεται στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Είναι η επόμενη αγωνιστική συνάντηση.

Απλά. Τους έπεισαν...

Η απροθυμία της κυβέρνησης να επιβάλει την απόφαση της Νομαρχίας Εύβοιας για προσωρινή διακοπή της λειτουργίας των δύο μονάδων παραγωγής των «Τσιμέντων Χαλκίδας» γιατί δεν έχουν υλοποιήσει ακόμη τα έργα για αποφυγή περιβαλλοντικής ρύπανσης όπως είχαν υποχρέωση να κάνουν, αποδείχτηκε χτες περίτρανα. Ετσι, υποκύπτοντας ουσιαστικά στις πιέσεις της ιταλικών συμφερόντων επιχείρησης, ο διορισμένος από την κυβέρνηση περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας «ανέλαβε την πρωτοβουλία», σύμφωνα με την ίδια την εταιρία, να πραγματοποιηθεί συνάντηση με εκπροσώπους της επιχείρησης, στην οποία οι τελευταίοι φάνηκαν, όπως αποδείχτηκε, αρκούντως... πειστικοί. Ετσι, με νέα απόφαση του νομάρχη Εύβοιας, ω του θαύματος, ανακλήθηκε η προηγούμενη απόφαση του ίδιου που επέβαλε την προσωρινή διακοπή του εργοστασίου. Απλώς επειδή οι άνθρωποι... τους έπεισαν!

Δεν δικαιούνται...

Για άλλη μια φορά η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ «φύτρωσε εκεί που δεν τη σπέρνουν» και με την ασυδοσία που τη διακρίνει κάλεσε τους Σέρβους να λάβουν μέρος στις εκλογές και να στηρίξουν τους αντιπάλους του Μιλόσεβιτς. Ανάμεσα στα άλλα υποστήριξε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι οι εκλογές που θα γίνουν τον ερχόμενο μήνα στη Σερβία θα είναι τίμιες, αλλά νομίζουμε ότι ακόμη και με τον Μιλόσεβιτς στην εξουσία η αντιπολίτευση μπορεί να αποσπάσει καλά αποτελέσματα και να αναδειχτεί σε κίνημα ικανό να φέρει τη δημοκρατία σε όλη τη Γιουγκοσλαβία».

Το χειρότερο απ' όλα είναι πως αυτές οι άμεσες επεμβάσεις στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης κυρίαρχης χώρας είναι τόσο συχνές και κυνικές, που τείνουν να φτιάξουν πλέον καινούριο «δίκαιο» της Νέας Τάξης. Δεν είναι καιρός με μαζική συντονισμένη αντίσταση να καταλάβουν οι διάφορες Ολμπράιτ του ιμπεριαλισμού πως... δε δικαιούνται διά να ομιλούν;

Την πληρώνουν και τα ψάρια

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή που επιφέρει στη Θεσσαλία η λειψυδρία και η σκόπιμη αδιαφορία της κυβέρνησης. Τα νερά της λίμνης Πλαστήρα εξαντλούνται συνεχώς, με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα η οικολογική ισορροπία της περιοχής. Ο Πηνειός ποταμός, όπου η στάθμη του νερού έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, φαντάζει πλέον σαν λασπωμένο ρυάκι. Η δυσοσμία είναι έντονη, ενώ κινδυνεύουν ν' αφανιστούν τα ψάρια του ποταμού. Οπως αφανίστηκαν και στον ταμιευτήρα του Καλαμακίου, όπου δεν υπάρχει άλλο νερό και η εικόνα που αντικρίζει κανείς είναι ψόφια ψάρια στον αποξηραμένο πυθμένα και τους συγκεντρωμένους γλάρους να τα κατασπαράζουν.

Αυτή η εικόνα δε θα υπήρχε αν εμπλουτιζόταν ο υδροφόρος ορίζοντας με την κατασκευή αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων. Οπως της εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου, που ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας για περιβαλλοντικούς λόγους. Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που πολλές φορές έχει δείξει την περιβαλλοντική «ευαισθησία» της, για να υλοποιήσει τα αντιαγροτικά σχέδιά της, επαναπαύεται. Κάνει πως δε βλέπει την καταστροφή, ενώ σε άλλες περιπτώσεις «δραστηριοποιείται». Οπως με την παράνομη απόφασή της να μειώσει τα στρέμματα της βαμβακοκαλλιέργειας.

Η ντροπή και η ευθύνη είναι αποκλειστικά δικές της.

Το κουτόχορτο του ΟΤΕ

Συνεχίζεται η παραφιλολογία από εφημερίδες, για την πτώση της μετοχής του ΟΤΕ. Δικαιολογούν τη γενική κατρακύλα του Χρηματιστηρίου, επιμένοντας ότι ξένοι επενδυτές πωλούν ΟΤΕ, επειδή φημολογείται ότι θα δοθεί και τέταρτη άδεια κινητής τηλεφωνίας και άρα η θυγατρική του, ΚΟΣΜΟΤΕ, θα έχει απώλεια εσόδων και επειδή δήθεν μειώθηκαν τα έσοδα του Οργανισμού το α' εξάμηνο.

Αν όντως οι ξένοι δεν πωλούν απλώς για να κερδοσκοπήσουν, περίμεναν την τέταρτη κινητή και μια μείωση κερδών για να ξεπουλήσουν; Δεν αρκεί η προωθούμενη απελευθέρωση στις τηλεπικοινωνίες; Η δραστηριοποίηση πολλών εταιριών από το 2001 στο χώρο και της σταθερής τηλεφωνίας; Ακόμα και μεγαλοσχήμονες του ΟΤΕ αναγνωρίζουν ότι ο Οργανισμός θα χάσει μέχρι και 35% της αγοράς. Αρα τα κέρδη θα μειωθούν στο 1/3. Γιατί δεν αναφέρεται (και) αυτό ως λόγος πώλησης των μετοχών και επιμένουν στις ενδεχόμενες (σαφώς μικρότερες) απώλειες της ΚΟΣΜΟΤΕ;

Είναι δύσκολο να θολώνεις τα νερά. Και τους κερδοσκόπους να καλύπτεις. Και την κατρακύλα να δικαιολογείς. Και την «απελευθέρωση» να προωθείς αποσιωπώντας τις ζημιές που θα επιφέρει (και στην τιμή της μετοχής). Και γενικώς να πουλάς κουτόχορτο.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Παπαγεωργίου Βασίλης



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ