Σάββατο 26 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ
Φωτιά και λάβρα με κυβερνητικό προσάναμμα

Στους εφτά έφτασαν οι νεκροί και οι πυρκαγιές μαίνονται ακόμα. Μπροστά στην κατακραυγή, η κυβέρνηση σπεύδει να παραστήσει την πυρόπληκτη καταγγέλλοντας,  με φόντο τα καμένα , κάποιους άγνωστους εμπρηστές

Τραγωδία. Είναι μια λέξη που δεν μπορεί να χωρέσει αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες, το φετινό καλοκαίρι, κάθε αντιπυρική περίοδο στη χώρα μας. Οι πύρινες γλώσσες κατάπιαν εφτά πολίτες. Ολοι τους ήταν γέροντες, ξωμάχοι της ζωής που στα στερνά τους έτυχε να βρουν φρικτό θάνατο. Δυο νομοί, της Αρκαδίας και των Ιωαννίνων, κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε άλλες 15 περιοχές της χώρας οι φωτιές μαίνονταν. Μερικές από την περασμένη Δευτέρα. Στην περιοχή Λαϊλιά Σερρών από το περασμένο Σάββατο και στον Ξηρόκαμπο Μαινάλου από την περασμένη Κυριακή. Πριν αρχίσουν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι δυνατοί άνεμοι. Χτες το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής είχε καταγράψει 110 πυρκαγιές. Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ζητά να γίνει άμεσα συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Πυροσβέστες που μόλις κρατιούνται όρθιοι από την κούραση -ήδη έχουν συμπληρώσει συμμετοχή σε 81 μέρες παρατεταμένων επιχειρήσεων - ενώ οι περιπτώσεις τραυματισμών αυξάνονται. Κάτοικοι που θρηνούν την περιουσία τους, οργίζονται και φωνάζουν για τον κρατικό μηχανισμό ο οποίος είναι αναποτελεσματικός. Η κυβέρνηση από την άλλη, με συσκέψεις, επανασυσκέψεις, με κυβερνητικά κλιμάκια που επισκέπτονται τις πυρόπληκτες περιοχές και... υπόσχονται, προσπαθεί να δείξει έργο. Το έργο της κυβέρνησης, όμως, είναι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένων δασών και καλλιεργειών, κατεστραμμένα σπίτια, απανθρακωμένα ζώα και ανθρώπινα πτώματα... Πολλά ανθρώπινα πτώματα. Συνολικά 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε δασικές πυρκαγιές τα τελευταία τρία χρόνια.


Η κυβέρνηση προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες της. Να κρύψει, αυτό που επισημαίνει χτες με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, την πολιτική της πλήρους εγκατάλειψης ολόκληρων περιοχών της υπαίθρου και φυσικά των κατοίκων τους, που η ύπαρξή τους αποτελούσε προστασία για τα δάση. Οσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες αποτελούν τη φυσική κατάληξη μιας πολιτικής που συρρικνώνει τις δημόσιες δαπάνες για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, ιδιωτικοποιεί τα δάση και τα ξεπουλάει στους μεγαλοκαταπατητές και οικοπεδοφάγους. Απόδειξη αυτής της πολιτικής εγκατάλειψης είναι ότι έπρεπε να θρηνήσουμε νεκρούς για να μάθει ο λαός την πυρκαγιά στην περιοχή της Ηπείρου που καίει εδώ και 20 μέρες.

Χτες κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι οι πυρκαγιές στην Αρκαδία είναι οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών και ότι γίνονται έρευνες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας προς όλες τις κατευθύνσεις. «Οι διαδοχικές τρεις μεγάλες διαφορετικές εστίες κατανεμημένες περιμετρικά στο Χρυσοβίτσι, στα Λυκόχια και στο Βλαχοράφτη, παράλληλα με τις άλλες 30 περίπου, που εκδηλώθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο, επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση ότι φέτος η Αρκαδία βρίσκεται στο στόχαστρο ενός καλά οργανωμένου σχεδίου», ανέφεραν σχετικά.

Με ανακοίνωσή του το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος κάνει λόγο για τις συνθήκες που χαρακτηρίζονται από παρατεταμένα μελτέμια, θερμοκρασίες που κατά μέσο όρο έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας εικοσαετίας αλλά και ξηρασία. Εξαιτίας τους στις 22 και 23 Αυγούστου εκδηλώθηκαν 103 και 94 πυρκαγιές αντίστοιχα που αντιμετωπίστηκαν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι φλόγες απειλούν πάλι το εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι(2022-07-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2021-08-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2017-01-25 00:00:00.0)
Στην Καλιφόρνια καίγονται, στη Λουιζιάνα πνίγονται...(2016-08-18 00:00:00.0)
Εμπρηστική η πολιτική ΕΕ - ελληνικών κυβερνήσεων(2009-09-16 00:00:00.0)
Πυρκαγιά - φονιάς(2000-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ