Παρασκευή 25 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πυρκαγιά - φονιάς
  • Δύο νεκροί και οχτώ αγνοούμενοι στη Χαραυγή Πωγωνίου Ιωαννίνων
  • Αναμμένο καμίνι η Γορτυνία

Φονική αποδεικνύεται η πυρκαγιά που «εισήχθη» στη χώρα μας από την Αλβανία. Χθες το βράδυ, περίπου στις 9.00, βρέθηκαν στην περιοχή Χαραυγής Πωγωνίου Ιωαννίνων δύο νεκροί, καμένοι, ενώ αγνοούνταν άλλοι 8 κάτοικοι της περιοχής. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν αποδοθεί σε εκτεταμένη επιχείρηση ανεύρεσης των αγνοουμένων, ωστόσο η φωτιά εξακολουθούσε να είναι εκτός ελέγχου. Το γεγονός προκάλεσε χτες το βράδυ κινητοποίηση και στις αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο νεκροί ήταν ζευγάρι που είχε αγνοήσει τις εκκλήσεις για εκκένωση της περιοχής.

Στην Αρκαδία

Για άλλη μια φορά, «η αύξηση της θερμοκρασίας, οι δυνατοί άνεμοι και οι δύσβατες περιοχές» εμφανίστηκαν ικανές να μετατρέψουν τον κρατικό μηχανισμό σε απλό παρατηρητή της πυρκαγιάς, η οποία καταστρέφει εδώ και 5 μέρες την ορεινή Αρκαδία, και συγκεκριμένα την επαρχία Γορτυνίας, την περιοχή που όλοι όσοι τη γνωρίζουν, αποκαλούν «στολίδι της Πελοποννήσου». Μέχρι αργά χτες το βράδυ η κατάσταση στην περιοχή ήταν «εντελώς ανεξέλεγκτη», σύμφωνα με την έκφραση που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεγαλόπολης κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον «Ρ» και το μόνο που πλέον μπορούσαν να κάνουν οι αρμόδιοι φορείς ήταν να εκκενώσουν την περιοχή από τους κατοίκους. Την ίδια στιγμή, το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος υποστήριζε ότι οι φωτιές είχαν τεθεί υπό μερικό έλεγχο...

Η πρώτη φωτιά ξεκίνησε τη Δευτέρα το μεσημέρι από το όρος Μαίναλο με κατεύθυνση προς το χωριό Στεμνίτσα, 400 συνολικά πυροσβέστες και 50 οχήματα προσπαθούν από τότε να τη θέσουν υπό έλεγχο, την επόμενη μέρα ξέσπασε νέα πυρκαγιά στα σύνορα Ηλείας - Αρκαδίας στο χωριό Ανδρίτσαινα, ενώ την ίδια μέρα σε κοντινή δασική περιοχή και συγκεκριμένα στη Σαρακίνη Μεγαλόπολης ξεσπάει νέο μέτωπο, όπου στέλνονται 100 πυροσβέστες και 30 οχήματα. Φαίνεται όμως ότι δεν έφταναν μόνο αυτά, αφού χτες στη 1 το μεσημέρι ξεσπάει και νέα πυρκαγιά στα Λυκόχια Αρκαδίας και η Πυροσβεστική επενέβη με 32 οχήματα και 100 άνδρες. Ενα ακόμη μέτωπο ήρθε να ολοκληρώσει την καταστροφή και να μετατρέψει μέχρι στιγμής 10.000 στρέμματα δάσους από έλατα και πεύκα σε κρανίου τόπο, στην κορυφή του Πάρνωνα. Η φωτιά ξέσπασε στη 1 το μεσημέρι, ενώ στάλθηκαν για την κατάσβεσή της 4 οχήματα με 65 άνδρες και 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη. Χτες το μεσημέρι και ενώ τα μέτωπα της φωτιάς κινούνταν απειλητικά προς κατοικημένες περιοχές, εκκενώθηκαν από τους κατοίκους τα χωριά Ισωμα, Σαρακίνη, Κυπαρίσσια και Καστανοχώρι, ενώ καταστράφηκαν σπίτια στο Κοτύλιο, στην Παλάτου και στην Κορονιού.

Τη μη έγκαιρη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού κατήγγειλε με δήλωσή του στο «Ρ» ο νομάρχης Αρκαδίας Π. Γιαννόπουλος, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι ακόμη και όταν κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δε στάλθηκε ο απαιτούμενος αριθμός οχημάτων και αεροσκαφών. Οπως είπε, οι πυροσβέστες όλες αυτές τις μέρες έχουν υποφέρει, ενώ ακόμα και το φαγητό τους το φροντίζει η Νομαρχία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι πυρκαγιές δεν έπληξαν μόνο την Αρκαδία, αφού και χτες συνεχίστηκε η καταστροφή στα Ανω Πεδινά Ζαγορίου και στην Καστανή Ιωαννίνων, οι οποίες ξεκίνησαν από την Τρίτη το απόγευμα και καταπολεμούν εκεί 160 πυροσβέστες, 20 στρατιώτες, 20 οχήματα και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο. Κατά την προσπάθεια κατάσβεσης στα Ανω Πεδινά τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά, ο εποχικός πυροσβέστης Γ. Θάνος, ο αρχιπυροσβέστης Αν. Ιωάννου και ο πυροσβέστης Β. Παπιγγιώτης.

Επίσης η πυρκαγιά συνεχίζει να μαίνεται στο Δίλοφο Σπερχειάδας από την Τρίτη το βράδυ, 11 οχήματα 40 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη επεμβαίνουν για την κατάσβεσή της. Στη Νάξο ξέσπασε φωτιά χτες στη 1 το μεσημέρι, στο Βόλυσο Χίου στις 3 το μεσημέρι, στα Νέα Στυρά Ευβοίας συνεχίστηκε για τρίτη μέρα, στη Χρυσούπολη Καβάλας η φωτιά καίει από την Τρίτη το πρωί, για δεύτερη μέρα συνεχίζεται και η φωτιά στον Αγ. Νικόλαο Ζακύνθου και τέλος στη Σκιάθο, στην περιοχή Καριοφύλλι, η φωτιά που ξεκίνησε από την Τρίτη συνεχίστηκε και χτες. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι παραπάνω πυρκαγιές είχαν τεθεί μέχρι χτες το βράδυ υπό έλεγχο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ