Σάββατο 26 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ
Δεν επιτρέπεται η επισκευή των αυθαιρέτων

Με καθυστέρηση ενός χρόνου κατατέθηκε Προεδρικό Διάταγμα για τη χορήγηση οικοδομικών αδειών στις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό του 1999. Η κυβέρνηση μιλάει για μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων, χωρίς να υπάρχουν οι ανάλογοι χώροι

Χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα αρκετές βιοτεχνίες και επαγγελματίες να απειλούνται με ολοκληρωτικό αφανισμό, για να ασχοληθεί η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ με τα σοβαρά προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών, που εμφανίστηκαν με έντονο τρόπο την επομένη του σεισμού.

Με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης ρυθμίζονται τα θέματα της χορήγησης οικοδομικών αδειών για την αποκατάσταση των ζημιών από τον πρόσφατο σεισμό των βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων, καθώς και των επαγγελματικών εργαστηρίων που βρίσκονται στις σεισμόπληκτες περιοχές των νομών Αττικής και Βοιωτίας.

Ωστόσο, το Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε χτες στο ΣτΕ έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερα ΠΔ που προέβλεπαν την απόλυτη προστασία της περιοχής του Κηφισού.

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δεν επιτρέπεται η επισκευή ή ανακατασκευή των επιχειρήσεων και βιοτεχνιών που λειτουργούν παράνομα. Για τις επιχειρήσεις αυτές που τα κτίριά τους καταστράφηκαν από το σεισμό «επιβάλλεται η απομάκρυνσή τους και η μετεγκατάστασή της σε περιοχή οπουδήποτε στη χώρα, στην οποία επιτρέπεται η χρήση αυτή».

Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να απομακρυνθούν μια σειρά επιχειρήσεις από την περιοχή του Κηφισού. Οπως προβλέπεται από το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος μπορούν να μεταφερθούν σε βιοτεχνικά πάρκα (ΒΙΟ.ΠΑ), σε βιομηχανικά πάρκα (ΒΙ.ΠΑ), τεχνολογικά πάρκα, σε βιομηχανικές περιοχές (ΒΙ.ΠΕ) και βιομηχανικές και επιχειρηματικές περιοχές (Β.Ε.ΠΕ).

Ωστόσο, τέτοια πάρκα δεν υπάρχουν πουθενά ή στην καλύτερη περίπτωση σε κάποιους χώρους έχουν απλώς χωροθετηθεί. Η κυβέρνηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια μιλάει για ίδρυση βιοτεχνικών και βιομηχανικών πάρκων, χωρίς ουσιαστικά να έχει κάνει τίποτα. Ετσι, σήμερα βρίσκονται στον αέρα πάρα πολλές επιχειρήσεις του λεκανοπεδίου της Αττικής, αφού με τις καταστροφές που υπέστησαν από το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου δεν μπορούν και δεν τις επιτρέπουν να λειτουργήσουν, αλλά ούτε υπάρχουν και οι δυνατότητες να μεταφερθούν σε άλλους χώρους.

Ειδικότερα, για το νομό Αττικής επιτρέπεται η μετεγκατάσταση επαγγελματικών εργαστηρίων σε περιοχή με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο και χρήση γενικής κατοικίας, μόνο εφόσον πρόκειται για εργαστήρια που περιλαμβάνονται στον πίνακα του άρθρου 2 του Προεδρικού Διατάγματος 84/1984 (αφορά τις 90 γνωστές δραστηριότητες). Δεν μπορεί, όμως, να αυξάνεται η ισχύς του εργαστηρίου στη νέα περιοχή.

Στις περιοχές που εμπίπτουν στη ζώνη Α προστασίας του Κηφισού και των παραχειμάρων του οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται, σύμφωνα με τις διατάξεις προγενέστερων Προεδρικών Διαταγμάτων του 1994 και 1998.

Τέλος, με το Προεδρικό Διάταγμα θεωρούνται οικοδομήσιμα και τα γήπεδα (έκταση) που έχουν ελάχιστο εμβαδόν 2.000 τ.μ. και προϋφίστανται της 31 - 5 - 1985, όταν είχε εκδοθεί και σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Στα γήπεδα αυτά η οικοδομή τοποθετείται σε απόσταση τουλάχιστον πέντε μέτρων από τα όρια του γηπέδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ