Τρίτη 5 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- «Η δημαγωγική ανακοίνωση της μονομερούς απελευθέρωσης κρατουμένων εκ μέρους της κυβέρνησης της Κολομβίας δεν έχει καμία σχέση με ανταλλαγή αιχμαλώτων, ανταλλαγή που θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω μίας συνολικής συμφωνίας με την κυβέρνηση και τους FARC», αναφέρει ανακοίνωση των Επαναστατικών Ενοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, που προσθέτει ότι ένας από τους βασικούς όρους για μία ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών είναι ο καθορισμός αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.

NEA ΥΟΡΚΗ.-- Τρία άτομα συνελήφθησαν και ένα καταζητείται σε σχέση με συνωμοσία τρομοκρατικής ενέργειας στο διεθνές αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης. Στόχοι, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές πάντα, δεν αποτελούσαν αεροσκάφη ή τερματικοί σταθμοί, αλλά αγωγός καυσίμων που τροφοδοτεί το αεροδρόμιο.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Τέσσερις φερόμενοι ως αυτονομιστές σκοτώθηκαν χθες από Ινδούς στρατιώτες στο διαφιλονικούμενο κρατίδιο Κασμίρ. Από το ξέσπασμα της εξέγερσης το 1989 επισήμως έχουν σκοτωθεί 42.000 άνθρωποι -- οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι θα θύματα φθάνουν τις 60.000.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Μουσουλμάνοι αυτονομιστές εκτροχίασαν με βόμβα τρένο στη νότια Ταϊλάνδη, ανακοίνωσε η αστυνομία, κάνοντας λόγο για είκοσι τραυματίες. Στο μουσουλμανικό νότο, διαδηλωτές εξακολουθούν να παραμένουν στο κύριο τζαμί της πόλης, το οποίο έχουν καταλάβει από την προηγούμενη βδομάδα με αίτημα την απόσυρση από την περιοχή 30.000 κυβερνητικών στρατιωτών και τη σύσταση ανεξάρτητου οργάνου, το οποίο να εξετάσει τις καταγγελίες για αδικήματα που διέπραξαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Δύο υπάλληλοι του Ερυθρού Σταυρού απήχθησαν και εκτελέστηκαν στη Σρι Λάνκα από «αγνώστους», που νόμισαν ότι ήταν αστυνομικοί, ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ. Σε μάχες το Σαββατοκύριακο στο μεταξύ οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν 30 στρατιώτες και ο στρατός ότι σκότωσε πάνω από 50 μέλη της οργάνωσης Τίγρεις της μειονότητας των Ταμίλ.

ΤΖΕΤΖΟΥ.-- Οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κορέας, Κίνας και Ιαπωνίας συμφώνησαν την Κυριακή στο Τζετζού της Ν. Κορέας να συνεργαστούν στενά με περιφερειακούς εταίρους για την εφαρμογή της διαδικασίας αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Ο Σέινι Ουμάρου (πρώην υπουργός Δημόσιων Εργων) διορίστηκε χτες από τον «πρόεδρο» του Νίγηρα πρωθυπουργός, μετά την παραίτηση του προκατόχου του, Χάμα Αμάντου, εξαιτίας της ψήφισης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησής του από τη Βουλή την περασμένη Παρασκευή.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νιγηριανοί ένοπλοι απήγαγαν χτες έξι Ρώσους εργαζόμενους, αφού προηγουμένως ανατίναξαν με δυναμίτη τις κατοικίες τους στη νότια πολιτεία Ακουα Ιμπομ, στο Δέλτα του Νίγηρα.

ΤΟΚΙΟ.-- Ενας 44χρονος Ιάπωνας αστυνομικός αυτοτραυματίστηκε με μαχαίρι στο στομάχι, προκειμένου να πάρει ρεπό μετά από εξουθενωτικές υπερωρίες δουλεύοντας και τις επτά μέρες της βδομάδας επί δύο μήνες. Αρχικά είχε πει πως τραυματίστηκε στη διάρκεια πάλης με διαρρήκτη, αλλά παραδέχτηκε την αλήθεια όταν οι έρευνες των συναδέλφων του οδήγησαν στα ίχνη του...

ΝΤΙΛΙ.-- Ενισχύουν τις θέσεις τους από χτες ξένες δυνάμεις επέμβασης που βρίσκονται στο Ανατολικό Τιμόρ για να επιβάλουν «την τάξη». Αφορμή η αύξηση των επιθέσεων και συγκρούσεων μεταξύ Ανατολικοτιμορέζων υποστηριχτών αντίπαλων κομμάτων και υποψήφιων στις βουλευτικές εκλογές που αναμένονται αργότερα εντός του μηνός.

ΧΑΓΗ.-- Ο πρώην «πρόεδρος» της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, αποχώρησε χτες επιδεικτικά από την αίθουσα Διεθνούς Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στη Σιέρα Λεόνε, όπου δικάζεται, αντιμετωπίζοντας πάνω από 11 κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου, γενοκτονίας και κατά της ανθρωπότητας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ