Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του «κλώτσου» και του παρασκηνίου

Εκτός Βουλής η συμφωνία με τους Αμερικανούς!

Ούτε καν η στοιχειώδης αστική κοινοβουλευτική νομιμότητα σε επίπεδο προσχημάτων δεν πρόκειται να τηρηθεί στο θέμα της αστυνομικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας, αφού, όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία θα υπογραφεί εν κρυπτώ και παραβύστω και θα εφαρμοστεί χωρίς η κυβέρνηση να την προσκομίσει στη Βουλή για μια έστω και τυπική επικύρωσή της!

Σύμφωνα με χτεσινοβραδινές πληροφορίες του «Ρ», ο Μ. Χρυσοχοΐδης, που θα μεταβεί στις ΗΠΑ για το συγκεκριμένο λόγο, θα υπογράψει εκ μέρους της Ελλάδας (δεσμεύοντας ουσιαστικά τη χώρα) ένα... χαρτί «καλών προθέσεων», μια «συμφωνία καλών προθέσεων», το λεγόμενο memorandum στη διπλωματική γλώσσα. Πρόκειται για διαδικασία που επειδή δε συνιστά επισήμως σύναψη διακρατικής συμφωνίας, δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να την περάσει από τη Βουλή...

Οπως έλεγαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αυτή είναι η μέχρι στιγμής απόφαση αν και, όπως ισχυρίζονταν (όχι και τόσο πειστικά), η Ελλάδα θα ήθελε μια διακρατικού χαρακτήρα συμφωνία... Πάντως ακόμα κι αν η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ειλικρινής, ότι το αίτημά της αντιμετωπίζεται αρνητικά από τις ΗΠΑ, αποκαλύπτει πώς αντιμετωπίζουν οι «σύμμαχοι» την Ελλάδα. Αξιοσημείωτο επ' αυτού είναι και το εξής: Ενώ πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση εμφανιζόταν ανένδοτη και έλεγε ότι για να υπογράψει υπουργός της τη συμφωνία τότε και από την άλλη πλευρά πρέπει να είναι υπουργός (δηλαδή ομόβαθμος), τώρα δεν αποκλείουν ο Μ. Χρυσοχοΐδης να κληθεί να υπογράψει το memorandum με Αμερικανό... αστυνομικό παράγοντα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org