Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στραγγαλίζονται ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες

Β. Δημόπουλος: Το δικαιικό μας σύστημα είναι υπεραυτάρκες και δε χρειάζεται καμιά τροποποίηση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Βασικές αρχές και κατακτήσεις του δικαιικού μας συστήματος, όπως είναι ο θεσμός των ενόρκων, καταργούνται με πρόσχημα την καταπολέμηση της δήθεν τρομοκρατίας, ενώ στραγγαλίζονται ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, καθώς ξένες αρχές με τις διωκτικές τους υπηρεσίες θα μπορούν να παρακολουθούν ακόμη και την κίνηση των Ελλήνων εργαζομένων και να διεξάγουν έρευνες (ανάκριση, προανάκριση), παρακάμπτοντας τους δικονομικούς κανόνες της χώρας μας!

Σύσσωμος ο νομικός κόσμος αντιδρά σ' αυτές τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) σε ειδική συνεδρίαση και με ομόφωνη απόφασή του καταδικάζει κάθε ενέργεια που στόχο έχει την αφαίρεση της αρμοδιότητας από τα μεικτά ορκωτά δικαστήρια να εκδικάζουν υποθέσεις που έχουν σχέση με την τρομοκρατία.

Παράλληλα, ο Β. Δημόπουλος, επικεφαλής της ΣΑΚΔΑ και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι χαλκεύονται καινούρια δεσμά για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των Ελλήνων.

Οι δηλώσεις του Β. Δημόπουλου έχουν ως εξής:

«Εμείς θεωρούμε ότι το δικαιικό μας σύστημα (ουσιαστικό και δικονομικό ποινικό δίκαιο) είναι υπεραυτάρκεςκαι δε χρειάζεται καμιά απολύτως τροποποίησή του για την αντιμετώπιση της λεγόμενης τρομοκρατίας.

Οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης για αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου καταδικάζεται απερίφραστα ως ενέργεια παραπέρα φαλκίδευσης των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των Ελλήνων πολιτών, των Ελλήνων εργαζομένων.

Είναι απαράδεκτο μια βασική κατάκτηση, όπως είναι ο θεσμός των ενόρκων (λαϊκών δικαστών), να καταργείται στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και να θεσμοθετούνται "ειδικά ποινικά δικαστήρια". Και αυτό τη στιγμή που στην ίδια τη χώρα των επικυρίαρχών μας (ΗΠΑ), για τις ίδιες υποθέσεις λειτουργούν δικαστήρια ενόρκων.

Ολα αυτά γίνονται ως αποτέλεσμα της επικύρωσης από τη χώρα μας της συμφωνίας δικαστικής συνδρομής με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία πράξεις που δεν είναι αξιόποινες κατά το ελληνικό Δίκαιο θα μπορούν να διώκονται, εφόσον θεωρούνται αξιόποινες κατά το Δίκαιο της Αμερικής!

Ετσι, έρχεται τώρα η τροποποίηση των διατάξεων του νόμου περί τρομοκρατίας (τρομονόμος) για να στραγγαλίσει κυριολεκτικά κάθε ατομικό δικαίωμα και ελευθερία, αφού πλέον θα επαφίεται σε ξένες αρχές και διωκτικές υπηρεσίες να παρακολουθούν με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουν την κίνηση και τη δραστηριότητα των Ελλήνων εργαζομένων και να διεξάγουν έρευνες (ανάκριση και προανάκριση) κατά παρέκκλιση των ισχυόντων δικονομικών κανόνων, παρακάμπτοντας τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Με τον τρόπο αυτό χαλκεύονται καινούρια δεσμά για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των Ελλήνων, επικίνδυνα για τη δημοκρατία και γενικότερα για το λαϊκό και μαζικό κίνημα. Αλλωστε, ο στόχος όλων αυτών των μέτρων είναι η δίωξη και ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων».

Παράλληλα, και ο ΔΣΑ σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη «σταθερή αντίθεσή του στην πρόταση για αφαίρεση της αρμοδιότητας από τα μεικτά ορκωτά δικαστήρια για να εκδικάζουν υποθέσεις σχετικές με την τρομοκρατία». Επίσης, επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα «δεν υπήρξαν ενδείξεις έλλειψης αξιοπιστίας από τα δικαστήρια αυτά κατά την εκδίκαση παρόμοιων υποθέσεων και εκφράζεται φόβος ότι στην επιλογή αυτή υποκρύπτεται γενικότερη αμφισβήτηση του μεικτού ορκωτού συστήματος».

Στην ίδια ανακοίνωση ο ΔΣΑ εκτιμά ότι το δικαιικό μας σύστημα «προσφέρει με πληρότητα τη δυνατότητα αναζήτησης ενόχων, οριοθέτηση ευθύνης και κατάγνωση ποινής σε όσους κριθούν υπαίτιοι εγκληματικών-τρομοκρατικών πράξεων».

«Ετσι, εκτός από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, συνεχίζει ο ΔΣΑ, που οριοθετούν αδικήματα, όπως πρόκληση σωματικής βλάβης ή ανθρωποκτονίας, κατοχής ή χρήσης εκρηκτικών υλών, οπλοφορίας, οπλοχρησίας, σύστασης συμμορίας και άλλα, έχουν ήδη ενταχθεί στο δικαιικό μας σύστημα διατάξεις ειδικών νόμων από το 1977 έως το 1995 που δημιουργούν πρόσθετες δυνατότητες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ