Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τρομοκρατικές ρυθμίσεις εν «αγάπη και ομονοία»

Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την «τρομοκρατία» ανήγγειλε την Κυριακή το «Βήμα» μετά από επιταγή των Αμερικάνων, με νέα εξάπλωση του τρομοκρατικού μηχανισμού των μυστικών υπηρεσιών, του κατασταλτικού μηχανισμού των σωμάτων ασφαλείας και της δικτατορίας του κράτους των μονοπωλίων!

Επανάκαμψη στις αρχές της Ορθοδοξίας υψώνοντας τη σημαία της ως απάντηση στη «σύγχρονη βαρβαρότητα» διαλαλούσε από το πρωί της Κυριακής μέσω των καναλιών και των ραδιοσταθμών ο κ. Χριστόδουλος, για να διάγουμε «εν ειρήνη και ομονοία»!

Κι εμείς θυμηθήκαμε τα τόσο επίκαιρα λόγια του Λένιν, στο άρθρο του «Η χρεοκοπία της 2ης Διεθνούς» (άπαντα, τόμος 26, σελ. 239-240), που γράφτηκε το 1915 κι έλεγαν τα παρακάτω:

«Ο Φόιερμπαχ είχε δίκαιο όταν, σε όσους υπεράσπιζαν τη θρησκεία με το επιχείρημα ότι παρηγορεί τον άνθρωπο, έδειχνε τον αντιδραστικό χαρακτήρα κάθε παρηγόριας: όποιος παρηγορεί το δούλο αντί να τον ξεσηκώνει ενάντια στη δουλεία, αυτός βοηθάει τους δουλοκτήτες. Ολες οι τάξεις που καταπιέζουν έχουν ανάγκη για να περιφρουρήσουν την κυριαρχία τους, από δύο κοινωνικά λειτουργήματα: από το λειτούργημα του δημίου και από το λειτούργημα του παπά. Ο δήμιος πρέπει να καταπνίγει τη διαμαρτυρία και την αγανάκτηση των καταπιεζομένων. Ο παπάς πρέπει να παρηγορεί τους καταπιεζόμενους, να τους περιγράφει τις προοπτικές (αυτό είναι πολύ λογικό να γίνεται, όταν δεν προσφέρεται καμιά εγγύηση ότι οι προοπτικές αυτές είναι «πραγματοποιήσιμες») μετριασμού των συμφορών και των θυσιών για τη διατήρηση της ταξικής κυριαρχίας κι έτσι να τους συμφιλιώνει με αυτή την κυριαρχία, να τους αποτρέπει από την επαναστατική δράση, να εξαλείφει τις επαναστατικές τους διαθέσεις, να εξουθενώνει την επαναστατική τους αποφασιστικότητα...».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org