Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστικό κάλεσμα

Αύριο Τετάρτη 9 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη

Αγωνιστικό ραντεβού δίνει το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, αύριο Τετάρτη, 9 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, για συμμετοχή στην πικετοφορία που οργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 55 χρόνων από το βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι με τις αμερικάνικες ατομικές βόμβες. Η πικετοφορία θα κατευθυνθεί από το μνημείο του Λαμπράκη στο αμερικάνικο προξενείο.

Η ΕΔΥΕΘ καλεί το λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης να πάρουν μέρος στην πικετοφορία διαμαρτυρίας, για να τιμήσουν τα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα και να καταγγείλουν το διαρκές έγκλημα πολέμου κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές.

«Είναι χρέος προς τη ζωή και την ειρήνη», τονίζει το κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ, «που απειλούνται και πάλι αδίστακτα από την ηγεμονική φιλοπόλεμη πολιτική των ίδιων δυνάμεων».

Η αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική αυτή εκδήλωση στην επέτειο του ατομικού βομβαρδισμού των ιαπωνικών πόλεων από τα πολεμικά γεράκια των ΗΠΑ αποκτά έτσι και χαρακτήρα αντίστασης του λαού της Θεσσαλονίκης στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια που προωθούν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και ΕΕ στην περιοχή των Βαλκανίων και στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής.

Τα σχέδια αυτά αφορούν άμεσα και τον ελληνικό λαό και υπονομεύουν την εθνική κυριαρχία και εδαφική του ακεραιότητα. Η συμμετοχή, επομένως, του λαού σε εκδηλώσεις καταδίκης της χρήσης ατομικής βίας αποτελεί πράξη πατριωτική, δημοκρατική κατά της νέας τάξης πραγμάτων και συμβολή στην υπεράσπιση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» για την τραγική επέτειο, ο Μιχάλης Σπυριδάκης, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, χαρακτήρισε τη ρίψη των ατομικών βομβών στις ιαπωνικές πόλεις «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που διεπράχθη εν ψυχρώ και που κανένας από τους υπεύθυνους δεν έδωσε λόγο μέχρι σήμερα». Στη δήλωσή του, ο Μ. Σπυριδάκης τονίζει: «Είναι πράγματι τραγικές και συγκλονιστικές οι μνήμες. Με μια απόφαση της στρατιωτικοπολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ το 1945, χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικός στρατιωτικός λόγος, διεπράχθη το πρωτοφανές έγκλημα εναντίον εκατοντάδων χιλιάδων αθώων αμάχων πολιτών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Τα αθώα θύματα αυτού του εγκλήματος ζητούν δικαίωση και η ανθρωπότητα ολόκληρη δεν μπορεί παρά να ζητά την τιμωρία αυτών που το διέπραξαν...».

Στις Σέρρες

Για την ίδια επέτειο, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Ν. Σερρών καλεί το σερραϊκό λαό σε εκδήλωση μνήμης και αγώνα, που διοργανώνει αύριο, Τετάρτη, στην Πλατεία Ελευθερίας της πόλης, στις 8.30 μ.μ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσική συναυλία, απαγγελία ποιημάτων και έκθεση βιβλίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τη Δευτέρα, 8 Αυγούστου, στην Ακρόπολη(2005-08-06 00:00:00.0)
Αντίσταση και πάλη(2001-08-07 00:00:00.0)
«Ποτέ πια Χιροσίμα - Ποτέ πια πόλεμος»!(2000-08-10 00:00:00.0)
Τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού συνεχίζονται(1998-08-07 00:00:00.0)
Στην Ακρόπολη, στις 6 Αυγούστου!(1997-07-31 00:00:00.0)
Φωνή αντίστασης από την Ακρόπολη(1996-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ