Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συντηρούν οι Αμερικανοί το θέμα της «17 Ν»

Με δημοσίευμα του περιοδικού TIME, που προσπαθεί να υποβαθμίσει η ελληνική κυβέρνηση

Διατηρώντας το κλίμα των - προφανών - πολιτικών πιέσεων, που ασκούνται από την Ουάσιγκτον στην Αθήνα σχετικά με το ζήτημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», δημοσίευμα της ευρωπαϊκής έκδοσης του αμερικανικού περιοδικού TIME, το οποίο υπογράφει η ανταποκρίτριά του στην Αθήνα, Ανθή Καρασσάβα, κάνει λόγο για «ανίκανη και αναποτελεσματική αστυνομία», και, ακόμη περισσότερο, για «συνεργασία των κρατικών αρχών και της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Ν».

Το εν λόγω δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις (Ελληνα) αξιωματούχου, ο οποίος δεν κατονομάζεται, και ο οποίος φέρεται να λέει στο περιοδικό πως «έχουμε 50.000 αστυνομικούς. (...) Γνωρίζουμε ότι οι ύποπτοι κυκλοφορούν σε μια γειτονιά, όσο το ένα τέταρτο του Σέντραλ Παρκ. Και παρ' όλα αυτά, δεν μπορούμε να τους πιάσουμε». Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ως «αποδεικτικό στοιχείο» της «συνεργασίας» των αρχών με τη «17 Ν» το γεγονός ότι οι τρομοκράτες μετά από τις ενέργειές τους τηλεφωνούσαν στο τηλεφωνικό κέντρο ημερήσιας εφημερίδας της Αθήνας (της «Ελευθεροτυπίας», συγκεκριμένα), αλλά στην περίπτωση της δολοφονίας του Βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου Σόντερς τηλεφώνησαν στο ...κινητό τηλέφωνο συντάκτη της (!), για να «αποφύγουν την καταγραφή του τηλεφωνήματος» και ενδεχομένως τον εντοπισμό της προέλευσής του!!! Η εφημερίδα έκανε γνωστό ότι τα πράγματα δεν έχουν έτσι ακριβώς...

Η ελληνική κυβέρνηση

Διά στόματος του εκτελούντος χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλ. Χυτήρη, η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το δημοσίευμα: Τα όσα «αναφέρει στο άρθρο της η γνωστή κ. Καρασάββα είναι αβάσιμοι ισχυρισμοί και επαναλήψεις όσων κατά καιρούς η ίδια έχει γράψει», είπε ο κ. Χυτήρης, ο οποίος προηγουμένως είχε αναφερθεί στην «ικανοποίηση» των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας για τη συνεργασία στην «προσπάθεια διαλεύκανσης» της υπόθεσης Σόντερς με τη Σκότλαντ Γιαρντ: «Εχει δηλωθεί και επισήμως η απόλυτη ικανοποίηση της Σκότλαντ Γιαρντ για τη συνεργασία αυτή, η οποία αποτελεί απόδειξη της ισχυρής βούλησης της χώρας μας για την πάταξη της τρομοκρατίας».

Η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να υπονοεί ότι ενδέχεται το δημοσίευμα να σηματοδοτεί «πίεση» από αμερικανικής πλευράς για «αναβάθμιση» και των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, τουλάχιστο σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στο μεταξύ, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα, αναφέρει ότι η δημιουργία «θερμών γραμμών» (hotlines), στις οποίες πολίτες θα μπορούν «ανώνυμα» να δώσουν στις αρχές πληροφορίες σχετικά με την τρομοκρατία, υπήρξε, στην πραγματικότητα, «ιδέα των αξιωματούχων της Σκότλαντ Γιαρντ». Το πρακτορείο συσχετίζει το θέμα των μέτρων για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» (ευρύτερες εξουσίες σε αστυνομικούς για σχετικές υποθέσεις, δημιουργία προγράμματος προστασίας μαρτύρων κ.λπ.) με την «κριτική» που ασκείται από διάφορες πλευρές για την «ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων» του 2004.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org