Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Η δημόσια εκπαίδευση είναι κρατική υπόθεση

Ανεπίτρεπτη χαρακτηρίζεται η μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων στις νομαρχίες και τους δήμους

Είναι ανεπίτρεπτη η διά νόμου ή με κανονιστική πράξη της διοίκησης αναγνώριση υπέρ των ΟΤΑ αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με τη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης, "η οποία ουδέποτε μπορεί να θεωρηθεί ως τοπική υπόθεση".

Τη σημαντικότατη αυτή εκτίμηση έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας με την 2592/99 απόφαση του Ε Τμήματός του που έγινε γνωστή χτες. Το ΣτΕ κρίνει επί της ουσίας αντισυνταγματική κάθε μεταφορά αρμοδιότητας που το Σύνταγμα αναθέτει αποκλειστικά στο κράτος. Κι εμμέσως πλην σαφώς θέτει εμπόδια στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να περάσει μέσα από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και σ' αυτό τον τομέα.

Αφορμή για την απόφαση του ΣτΕ έδωσε προσφυγή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας που ζήτησε την ακύρωση των άρθρων 15 και 16 του Οργανισμού Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας, με τις οποίες ιδρύεται στη Νομαρχία τμήμα Παιδείας και Θρησκευμάτων που περιλαμβάνει "όλες τις αρμοδιότητες που έχουν μεταβιβαστεί στους νομάρχες για την προσχολική, μέση, επαγγελματική και ανώτερη εκπαίδευση".

Ουσιαστικά με τα άρθρα αυτά του οργανισμού της η Νομαρχία Βοιωτίας καταργεί τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στη θέση τους ιδρύει μία υπηρεσία της Νομαρχίας με αυτές τις αρμοδιότητες, "πατώντας" πάνω στη λεγόμενη αποκέντρωση, από την οποία, παρά το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, δεν εξαιρέθηκε η παιδεία.

Το Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την υπ' αριθμόν 2592/99 απόφασή του, έκρινε ότι από το άρθρο 16 του Συντάγματος προκύπτει πως ο συνταγματικός νομοθέτης αναθέτει την αποστολή της παιδείας ευθέως στο κράτος και αποκλείει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σχετικών με αυτή στους ΟΤΑ οποιουδήποτε βαθμού.

Ως προς την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση το ΣτΕ έκρινε ότι το ισχύον Σύνταγμα ακολουθεί την παράδοση των Συνταγμάτων 1911, 1927 και 1952 και αναγνωρίζει την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα του κράτους για τη διοίκηση των δημοσίων εκπαιδευτηρίων. Συνεπώς, επισημαίνει το ΣτΕ, υπό το ισχύον Σύνταγμα είναι ανεπίτρεπτη η διά νόμου ή με κανονιστική πράξη της διοίκησης αναγνώριση υπέρ των ΟΤΑ αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με τη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης, "η οποία ουδέποτε μπορεί να θεωρηθεί ως τοπική υπόθεση". Ετσι οι προσβαλλόμενες διατάξεις των άρθρων 15 και 16 του Οργανισμού Υπηρεσιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι ανίσχυρες ως αντισυνταγματικές.

Σχολιάζοντας την απόφαση, οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών δήλωναν ικανοποιημένοι καθώς τουλάχιστον προσωρινά τους δικαιώνει, η μη εξαίρεση όμως της παιδείας από τις αρμοδιότητες του κράτους που μεταβιβάζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αφήνει πάντα ανοιχτά "παραθυράκια" για ανάλογες "πρωτοβουλίες" από νομάρχες.

Υπενθυμίζεται ότι από το Γενάρη του 1998 το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ με το κείμενο θέσεων "για Τοπική Αυτοδιοίκηση μαχητική, διεκδικητική, με το λαό, για το λαό" εντόπιζε πως με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στην Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση έφτανε πιο κοντά στην υλοποίηση της Οδηγίας 92/50 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δίνει τη δυνατότητα ανάθεσης σε ιδιώτες των υπηρεσιών, των αρμοδιοτήτων και των έργων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ