Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με γεμάτες τις "μπαταρίες"

Από τους τυχερούς αυτού του καλοκαιριού, ευτυχήσαμε να βρεθούμε στη φιλόξενη αγκάλη της οικογένειας και να σμίξουμε με τα όμορφα ακρογιάλια της ακριτικής και λεβεντογέννας Λέσβου, παίρνοντας μια δυνατή ανάσα για τη συνέχεια. Η επιστροφή στο καμίνι της πόλης, όσο δυσάρεστη και αν είναι, δίνει τη δυνατότητα της αναπόλησης των ωραίων στιγμών που πέρασαν, των ισχυρών συναισθημάτων που δημιουργήθηκαν, εκεί, με ανθρώπους δικούς, κοντά στη φύση, στους ανθρώπινους ρυθμούς μιας σκληρής, αλλά ωραίας ζωής.

Αυτοί οι άνθρωποι σου ανοίγουν την καρδιά τους, σου δίνουν την καθάρια σκέψη τους και συμβουλή, την αγνή - μερικές φορές και κουραστική - φροντίδα τους.

Η βιοπάλη και η σκληρή καθημερινότητα συνδυάζονται με το πηγαίο χιούμορ, την ξενοιασιά, το μεσημεριάτικο υπνάκο και το ούζο (το ρακέλ', όπως το λέμε στο νησί) το βράδυ στον καφενέ. Ετσι, λοιπόν, με γεμάτες τις "μπαταρίες" και τα πνευμόνια γεμάτα δροσιά από την αύρα των πρώτων μελτεμιών που τώρα αρχίζουν στο Αιγαίο, γυρνάμε γεμάτοι πείσμα και θέληση να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου, να παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον για τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία.

Και είναι πολλά αυτά που σε εξοργίζουν και σε κάνουν περισσότερο πεισματάρη:

- Το εξαίρετο λάδι που βγάζει το νησί βρίσκεται υπό διωγμό, από την πολιτική ξεκληρίσματος της αγροτιάς που υπαγορεύει η ΕΕ και με περισσή επιμέλεια υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση. Η φετινή καλή χρονιά στη συγκομιδή της ελιάς δε θα σημάνει και σοβαρή βελτίωση στο κομπόδεμα του αγρότη. Προ των πυλών, είναι η περικοπή - μείωση της επιδότησης στο λάδι, που μόνο για τη Λέσβο σημαίνει απώλεια εισοδήματος πάνω από 5,5 δισ. δραχμές.

- Την ίδια στιγμή, το κόστος παραγωγής έχει πάρει την ανιούσα, ενώ η ψαλίδα της τιμής, που πουλάει ο παραγωγός και αγοράζει ο Ελληνας εργαζόμενος - καταναλωτής, έχει ανοίξει επικίνδυνα.

- Η ίδια κατάσταση υπάρχει και στην κτηνοτροφία, που, παρά τις ενέσεις - προφανώς και προεκλογικούς λόγους - που δίνει η κυβέρνηση στους νέους αγρότες, τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα.

- Σε ύφεση βρίσκονται και οι μικροεπαγγελματίες του νησιού, αφού, όταν δε "γυρίζει η ρόδα" για την αγροτιά, και το δικό του "κάρο" δεν τσουλάει.

- "Φωτεινή εξαίρεση" για το νησί είναι ο τουρισμός, αλλά και αυτός βρίσκεται στα δόκανα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δεν αξιοποιεί το νησί για το λαϊκό κόσμο.

Σε αυτές τις σκόρπιες σκέψεις δεν μπορούμε να μη αναφερθούμε στην έκδηλη διάθεση του προοδευτικού κόσμου του νησιού να αντιπαλέψει τον ιμπεριαλισμό, ιδιαίτερα μετά τη βάρβαρη επιδρομή και κατοχή της Γιουγκοσλαβίας. Και φέτος στη Λέσβο - που έσυρε από τις πρώτες το "χορό" της αλληλεγγύης με το βασανισμένο σέρβικο λαό από το '94 - έφτασαν παιδιά ορφανά από τη Σερβία, που φιλοξενούνται σε λαϊκά σπίτια του νησιού. Θα μας μείνει αξέχαστη, λοιπόν, η εμπειρία στο φιλόξενο σπίτι του Στρατή, με την περήφανη Σερβοπούλα, από τη Βοσνία, που εδώ και 6 χρόνια βρίσκει την οικογενειακή θαλπωρή και φροντίδα.

Αυτά τα λίγα, όμως πολλά για τις δύο βδομάδες ανάπαυλας, μας γέμισαν, μας γαλήνεψαν και μας έκαναν να συναισθανθούμε το βάρος να μεταφέρουμε στην πόλη την αγωνία, την οργή, αλλά και τη δύναμη και την ελπίδα των ανθρώπων της άλλης Ελλάδας.

Η ευχή, που σχηματιζόταν στα χείλη τη στιγμή της αναχώρησης από το όμορφο χωριό, "Καλή Αντάμωση", μας έρχεται και τώρα. Καλή αντάμωση, λοιπόν, στους αγώνες και στον πόθο για να αποτιναχτεί από το λαό μας ο ζυγός του εκμεταλλευτικού και απάνθρωπου συστήματος, όπως αυτό και αν βιώνεται στην πόλη ή το χωριό.

Και ευχές για "Καλές Διακοπές" σε όσους, έστω και για λίγο, φεύγουν.

Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να πάρουν αποφασιστική απάντηση κυβέρνηση - ΕΕ και το ξενοφοβικό, ρατσιστικό μίσος(2020-09-12 00:00:00.0)
Τίμησε τους σκοτωμένους μαχητές στο «Ντάμι της Τσερκέζας»(2009-08-05 00:00:00.0)
Θύματα κλοπής οι μετανάστες(2008-11-07 00:00:00.0)
Φόρος τιμής σ' όσους μαρτύρησαν σ' αυτό το κολαστήρι(2001-07-17 00:00:00.0)
Ταξίδι στο Αιγαίο(1998-07-07 00:00:00.0)
Σείστηκε η Μυτιλήνη(1998-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ