Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μνημόσυνο στη μνήμη του Γιάννη Σαρρηγιάννη

50 χρόνια από το θάνατό του

Την Κυριακή 25 Ιούλη 1999, έγινε στα Τσιτάλια μνημόσυνο, από την οικογένεια Νίκου Σαρρηγιάννη, στη μνήμη του αδελφού του Γιάννη Σαρρηγιάννη.

Ο Γιάννης Α. Σαρρής ή Σαρρηγιάννης, γεννήθηκε στα Τσιτάλια το 1915 και τελείωσε το γυμνάσιο στο Λεωνίδιο το 1935. Το 1936 στρατεύτηκε και απολύθηκε το 1939 ως έφεδρος ανθυπολοχαγός, το 1940 επιστρατεύτηκε και πολέμησε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Ο Σαρρηγιάννης το 1943 ήταν υπεύθυνος του ΕΑΜ Τσιταλίων. Τον Ιούνη του 1943 ανέλαβε στρατιωτικός διοικητής της πρώτης αντάρτικης ομάδας του Πάρνωνα, που την αποτελούσαν 30 περίπου Κοσμίτες και από τα γύρω χωριά, καπετάνιος ήταν ο Κώστας Απαλοδήμας. Στις 27 Ιούλη 1943, ο Σαρρηγιάννης με τη διμοιρία του έστησαν ενέδρα σε λόχο Ιταλών καραμπινιέρων που ερχόταν στον Κοσμά με διοικητή το λοχαγό Φεστούτσιο, που ήταν ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής. Ο λόχος των Ιταλών διαλύθηκε και είχε πολλούς νεκρούς, τραυματίες και αιχμαλώτους, ελάχιστοι διέφυγαν, οι αντάρτες δεν είχαν θύματα.

Ο Σαρρηγιάννης έγινε διοικητής του 2ου λόχου, του 1ου τάγματος, του 8ου συντάγματος του ΕΛΑΣ, έλαβε μέρος σε πολλές μάχες εναντίον των κατακτητών και των συνεργατών τους. Οταν έφυγαν οι Γερμανοί, ανέλαβε υπεύθυνος της πολιτοφυλακής Αρκαδίας - Λακωνίας.

Μετά τη Συνθήκη της Βάρκιζας, στις 12 Φλεβάρη 1945, οι παραστρατιωτικές οργανώσεις, με την ανοχή του κράτους, καταδίωκαν τους αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Ο Σαρρηγιάννης κρυβόταν στη γύρω περιοχή διότι κινδύνευε η ζωή του. Πιάστηκε από τη χωροφυλακή τον Οκτώβριο του 1945 και κλείστηκε στις φυλακές της Σπάρτης, μέχρι το Μάρτη του 1946.

Εντάχθηκε από τους πρώτους στο Δημοκρατικό Στρατό και υπηρέτησε στην περιοχή του Μαινάλου. Το Νοέμβρη του 1948 τοποθετήθηκε διοικητής της μιας από τις δύο ταξιαρχίες (22η), που είχε ο Δημοκρατικός Στρατός στην Πελοπόννησο. Ελαβε μέρος σε πολλές μάχες, σκοτώθηκε στις 7 Μάρτη 1949, στα σύνορα Αχαϊας - Ηλείας.

Ο Σαρρηγιάννης ήταν ένας συνετός, αγαπητός και φλογερός πατριώτης, ήταν από τους καλύτερους αξιωματικούς του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, τον σέβονταν φίλοι και αντίπαλοι. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι συναγωνιστές του από τον ΕΛΑΣ: Πέτρος Ρήγας που χαιρέτισε εκ μέρους των συναγωνιστών του, Σωτήρης Τραϊφόρος (Καλύβας),Γιώργος Κουρτέσης,Δημήτριος Σαρρής ή Ντεληκανής,Μάκης Κουβούσης (Μπαλής),Ι. Χοτζόπουλος.

Επίσης χαιρέτισαν οι: Γιάννης Γ. Σαρρής, Γιάννης Αργύρης και Ευγενία Χοτζόπουλου εκ μέρους του αδελφού της. Την ομιλία για τη ζωή και τη δράση του Σαρρηγιάννη έκανε ο Στρατής Κουνιάς.Ακολούθησε γεύμα που προσέφερε η οικογένειά του.

Στη σεμνή αυτή τελετή, ο Γιάννης Σαρρηγιάννης τιμήθηκε, με καθυστέρηση 50 χρόνων, για την προσφορά του στην Εθνική Αντίσταση, τη συνεπή αγωνιστική του πορεία, το γολγοθά που ανέβηκε και τη θυσία του.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org