Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΡΥΣΣΑΛΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝΚΑΙ ΤΗΣ ΕΣΑΚ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Μεθοδευμένη η υποβάθμιση

- Ενάμιση μήνα μετά τις κινητοποιήσεις, που είχατε στο νοσοκομείο του Ηρακλείου, λύθηκαν τα προβλήματα;

- Δυστυχώς, η αναστολή των κινητοποιήσεων που αποφάσισε η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, δηλαδή η ΠΑΣΚΕ, όχι μόνο δεν έλυσε τα προβλήματα, αλλά τα όξυνε ακόμη περισσότερο. Τότε, η διοίκηση του νοσοκομείου είχε δεσμευτεί για δήθεν επίλυση και δρομολόγηση εξελίξεων στα αιτήματα της πρόσληψης προσωπικού, καταβολής των δεδουλευμένων, τήρησης εργατικών δικαιωμάτων κλπ. Ολα έμειναν στα χαρτιά, όπως άλλωστε εμείς ως ΕΣΑΚ περιμέναμε και είχαμε επισημάνει.

- Δεν πάρθηκε δηλαδή κανένα μέτρο;

- Τα μέτρα που πάρθηκαν όχι μόνο δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα αλλά δημιούργησαν περισσότερα. Πολλά τμήματα λειτουργούν κάτω από προσωπικό ασφαλείας και οι μετακινήσεις προσωπικού τείνουν να γίνουν μόνιμο καθεστώς. Η κατάσταση αυτή, βέβαια, θέτει σε κίνδυνο και εκθέτει ασθενείς και νοσηλευτές. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται σπουδαστές των ΤΕΛ για την κάλυψη τμημάτων, παραβιάζοντας έτσι τα εργασιακά και εκπαιδευτικά δικαιώματα.

- Τι σημαίνει για το νοσοκομείο αυτή η στάση της διοίκησης του νοσοκομείου;

- Συνολικά το νοσοκομείο είναι σε πορεία γενικής υποβάθμισης. Υστερα από δέκα χρόνια λειτουργίας ουσιαστικά βρισκόμαστε σε οριακό σημείο όσον αφορά το δημόσιο σύστημα υγείας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Η παραβίαση των κεκτημένων δικαιωμάτων μας είναι μόνιμη και σταθερή και η υποβάθμιση και η απαξίωση του δημόσιου τομέα περνάει μέσα από τα προβλήματα που κυβερνητικές αποφάσεις γεννούν.

- Ποιες κυβερνητικές αποφάσεις προκαλούν ή επιδεινώνουν αυτή την κατάσταση;

- Ακριβώς η μείωση του δημόσιου τομέα, ο περιορισμός των κοινωνικών δαπανών, η άρση της μονιμότητας μέσα από την επέκταση του θεσμού των εποχιακών, των συμβασιούχων. Σήμερα, όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας έχουν σημαντικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωστή λειτουργία των νοσοκομείων και την καλή εξυπηρέτηση όλων όσοι νοσηλεύονται σε αυτά. Επιπλέον, το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, η συστηματική καθυστέρηση εξόφλησης των δεδουλευμένων υπερωριών, στο όνομα του ελέγχου των οικονομικών για την επίτευξη του "εθνικού" στόχου της ΟΝΕ. Η συγχώνευση τμημάτων, στο όνομα της εξοικονόμησης προσωπικού. Μαζί με την αποδυνάμωση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, παράλληλα συχνά παρατηρούνται φαινόμενα συκοφάντησής τους την ίδια στιγμή που δίπλα μας αναπτύσσεται ο ιδιωτικός κλάδος παροχής υπηρεσιών υγείας. Με αυτό τον τρόπο το ίδιο το κράτος στρέφει τους πολίτες στις ιδιωτικές κλινικές.

- Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ποια θα πρέπει να είναι η στάση των εργαζομένων;

- Οπως αποδείχτηκε στην πράξη, η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, δηλαδή η ΠΑΣΚΕ, είναι συνυπεύθυνη μαζί με την κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Επομένως, αν δε δημιουργήσουμε ένα ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ικανό να παρεμβαίνει και να αποτρέπει μεθοδεύσεις σε βάρος των εργαζομένων, είναι βέβαιο πως η κατάσταση θα παραμένει η ίδια. Γι' αυτό θα πρέπει να συγκροτήσουμε παντού επιτροπές αγώνα και να παλέψουμε όλοι μαζί, εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής, σε αυτή την κατεύθυνση.

Ρ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ