Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επιτροπές Αγώνα στα νοσοκομεία

Τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των προσπαθειών για τη διασφάλιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας, αλλά και διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο του "Αγ. Δημητρίου" μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Υγειονομικών. Επίσης, οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν να οργανωθεί μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης του λαού της Θεσσαλονίκης σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" που οδηγούν στην υποβάθμιση και τελικά στην ιδιωτικοποίησή του.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, εκλεγμένοι συνδικαλιστές που πιστεύουν ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να σταματήσει η πορεία ιδιωτικοποίησης του τομέα υγείας και εκπρόσωποι αγωνιστικών επιτροπών κατά χώρο δουλιάς. Ακόμη συμμετείχε, εκπροσωπώντας και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων του ΙΚΑ Ν. Θεσσαλονίκης Γ. Ραφαηλίδης.

"Πιστεύουμε πως η υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και πρέπει να προσφέρεται δωρεάν σ' όποιον την έχει ανάγκη", τονίζεται στο κείμενο που ψήφισαν οι συγκεντρωμένοι. "Δεν μπορεί να προσφέρεται από ιδιωτικά ή δημόσια ιδιωτικοποιημένα νοσοκομεία με λίγους εντατικοποιημένους και με δουλικές σχέσεις εργαζόμενους. Οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές όλο το προηγούμενο διάστημα εφησύχαζαν τους εργαζόμενους, ενώ η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ παζάρεψε και συμφώνησε με το υπουργείο τη μεταφορά των εργαζομένων στο "Παπαγεωργίου". Δε θα πρέπει να ανεχθούμε αυτά τα εγκληματικά σχέδια. Να οργανώσουμε σε κάθε νοσοκομείο Επιτροπές Αγώνα και να αποφασίσουμε κινητοποιήσεις μέσα από τα σωματεία με γενικές συνελεύσεις".

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν:

- Να λειτουργήσει το "Παπαγεωργίου" ως νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και να καλυφθούν οι θέσεις του με νέες προσλήψεις.

- Να μη μεταφερθεί κανένας εργαζόμενος, καμία κλινική από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα.

- Να μην καταργηθεί η μονιμότητα.

- Να μην αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις.

Επίσης, τονίζεται ότι θα πρέπει να γίνει ο υγειονομικός χάρτης της χώρας με βάση τις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού κι όχι για τα κέρδη των επιχειρηματιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ