Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χαριστική βολή τα ευρωπρόστιμα

Πρόστιμο 250 εκατομμυρίων δραχμών επιβλήθηκε στους αγελαδοτρόφους του Νομού Σερρών, γιατί υπερέβησαν κατά 8.200 τόνους την καθορισμένη από την Ευρωπαϊκή Ενωση ποσόστωση αγελαδινού γάλακτος τον προηγούμενο χρόνο.

"Τα υπέρογκα πρόστιμα αποτελούν τη χαριστική βολή, κυρίως σ' εκείνους που ασχολούνται αποκλειστικά με την αγελαδοτροφία και την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος", τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου,σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για το θέμα αυτό.

"Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε ανύποπτο χρόνο - πριν την κατανομή της ποσόστωσης - οι αγελαδοτρόφοι του Νομού Σερρών πήραν δάνεια προκειμένου να οργανώσουν σύγχρονες αγελαδοτροφικές και γαλακτοπαραγωγικές μονάδες. Η ποσόστωση, όμως, που τους κατανεμήθηκε ήταν με βάση τα 3.200 κιλά ανά αγελάδα. Σήμερα, ύστερα από την ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου με βελτιωμένες φυλές, παράγουν υπερδιπλάσια ποσότητα γάλακτος και αναπόφευκτα οδηγούνται στην υπέρβαση της ποσόστωσης. Οι αγελαδοτρόφοι εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους γιατί, αντί να αμείβονται για τις προσπάθειές τους να εκσυγχρονίσουν τις μονάδες τους και να ανεβάσουν την παραγωγικότητα της εργασίας, τιμωρούνται!", υπογραμμίζουν οι βουλευτές του Κόμματος.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αν δεν αυξηθεί η ποσόστωσή τους, οι παραγωγοί είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς την Τράπεζα. Εκτός, όμως, από το ότι η ίδια η επιβολή προστίμων για την υπέρβαση της ποσόστωσης οδηγεί στην εξόντωση τους παραγωγούς, οι ίδιοι θεωρούν άδικο το γεγονός ότι ενώ πληρώνουν ΕΛΓΑ, ΦΠΑ και φορολογούνται για το σύνολο της παραγωγής τους, τα ποσά αυτά δεν αφαιρούνται από το πρόστιμο.Ομως, ούτως ή άλλως, "η αύξηση της ποσόστωσης της χώρας από 629.000 τόνους σε 699.000 τόνους για τα επόμενα τρία χρόνια, υπολείπεται κατά πολύ από τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς, οι οποίες ανέρχονται σε 1.100.000 τόνους" επισημαίνεται στην Ερώτηση. Οι 70.000 επιπλέον τόνοι δεν καλύπτουν ούτε και αυτήν την υπέρβαση που κατά το γαλακτοκομικό έτος 1998 - 1999 ήταν 90.305 τόνοι και για την οποία οι γαλακτοπαραγωγοί της χώρας μας καλούνται να πληρώσουν 2.610 εκατομμύρια δραχμές πρόστιμο.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να καταργηθούν ή να μειωθούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους αγελαδοτρόφους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος.
  • Να αυξηθεί η ποσόστωση σύμφωνα με τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς.
  • Να κατανεμηθούν με διαφάνεια και αντικειμενικότητα οι επιπλέον 70.000 τόνοι.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ