Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Το παρασκήνιο οργιάζει

Δυο μέρες έχουν απομείνει μέχρι την έναρξη του 5ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και δε θα ήταν υπερβολή να πεις κανείς ότι το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων για τη στάση που θα κρατήσει η κάθε εσωκομματική πτέρυγα οργιάζει. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει πρωτοκλασάτο (Τσοχατζόπουλος, Αρσένης, Πάγκαλος, Λαλιώτης κ. ά.) ή μη στέλεχος της τάδε ή της δείνα εσωκομματικής ομάδας που να μην έχει παρελάσει από έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ τα τελευταία 24ωρα, για να προσθέσει και τη δική του φωνή μεταξύ των "σωτήρων του έθνους", που τυγχάνει πάντα να το σώζουν καλύτερα οι δικές του απόψεις (σ. σ.: το έθνος) από τις απόψεις της άλλης εσωκομματικής τάσης κ. ο. κ. Σήμερα, πάντως, συνεδριάζει και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Από το περασμένο Σάββατο, λοιπόν, οπότε και περί τα 40 μέλη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, αναζητείται τόσο από την πλειοψηφία, όσο και από τη μειοψηφία το επόμενο βήμα.

Οι μεν "εκσυγχρονιστές", με την υπεροχή των ευνοϊκών γι' αυτούς συσχετισμούς, ακολουθούν άλλοτε τη γραμμή του καρότου και άλλοτε του μαστιγίου. Ετσι ο πρωθυπουργός, που το Σάββατο στην ΚΕ καλούσε σε "ενότητα" και διακήρυξε ότι "όλοι μαζί" πρέπει να συμπορευτούν στο ΠΑΣΟΚ, την Κυριακή, με δήλωσή του στο "Εθνος", κάλεσε (και) τους εσωκομματικούς αντιπάλους του "να αναλάβουν τις ευθύνες τους" για τη συντήρηση του κλίματος "μιζέριας και μεμψιμοιρίας", αφού όπως συνέχισε "εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε κορόνα - γράμματα το αύριο αυτού του τόπου"... Από τους στενούς συνεργάτες του, δε, χτες ο Γ. Πασχαλίδης, ενώ υποστήριξε ότι στο συνέδριο "εκ των πραγμάτων οδηγούμαστε σε μια ευρύχωρη κεντρική επιτροπή, όπου όλες οι πτέρυγες μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή αντιπροσώπευση", ταυτόχρονα μίλησε για συνέδριο που "θα λύσει τα χέρια του πρωθυπουργού" και που θα βάλει τέρμα στη "συγκατοίκηση του παλιού με το καινούριο"... Εσπευσε, δε, να δηλώσει με νόημα ότι δεν πρέπει η αποχώρηση κάποιων από την ΚΕ να σημαίνει και "αναχώρηση" από το ΠΑΣΟΚ.

Από τη μεριά της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, με την κίνηση της αποχώρησης από τη συνεδρίαση της ΚΕ, που κατά τον Β. Χωραφά - στενό συνεργάτη του Α. Τσοχατζόπουλου - ήταν ένα "καμπανάκι" προς την ηγεσία (ενώ για τον Θ. Τσουκάτο ήταν κίνηση "εντυπωσιασμού"), τέθηκε και πάλι ως απειλή η έγερση θέματος νομιμότητας του συνεδρίου. Χτες τόσο ο Α. Κοτσακάς όσο και ο Γ. Δασκακάλης δήλωσαν ότι ο αριθμός των 5.802 συνέδρων που ανακοίνωσε ο Κ. Σκανδαλίδης ότι θα συμμετάσχουν είναι μεγαλύτερος από αυτόν που θα έπρεπε και που τον προσδιορίζουν γύρω στους 5.500 συνέδρους.

Ο Κ. Σκανδαλίδης, πάντως, ζήτησε χτες να πάψουν οι "σκιαμαχίες", κάλεσε τους "συντρόφους" του να μη σκεφτούν αμφισβήτηση του συνεδρίου και έδωσε στοιχεία που κατά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνουν τον αριθμό των συνέδρων.

Παράλληλα δυο ακόμα θέματα συνεχίζουν να απασχολούν τις προσυνεδριακές εξελίξεις. Αφ' ενός οι δηλώσεις Τσοχατζόπουλου για πιθανή ήττα στις ευρωεκλογές που θα εγείρουν θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, και που προκάλεσαν την αντίδραση Λαλιώτη, ο οποίος αφού χαρακτήρισε "λάθος" τις δηλώσεις, κάλεσε τον υπουργό Αμυνας να σκεφτεί το "εμείς και όχι το εγώ"... Αφ' ετέρου το ζήτημα της αντίπαλης του Κ. Σημίτη υποψηφιότητας στο συνέδριο, για την οποία και ο Α. Πεπονής δήλωσε χτες ότι αμφισβητεί τη χρησιμότητά της. Πάντως ο Π. Οικονόμου επανέλαβε ότι ζητείται "αλλαγή πολιτικής και αλλαγή προσώπων".

Τέλος, χτες συνεργάτες του Α. Τσοχατζόπουλου, που αποχώρησαν από την ΚΕ, έλεγαν ότι η στάση τους "δεν αποτελεί πρόβα τζενεράλε για το συνέδριο" και, κατά το πρότυπο του υπουργού Αμυνας, ο οποίος δήλωσε την Κυριακή στην "Ελευθεροτυπία" ότι στήριζε και στηρίζει τον Κ. Σημίτη, έλεγαν ότι "δεν αμφισβητείται η προεδρία Σημίτη"...

Αλλοι παράγοντες όμως της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" υποστήριζαν πως αν τελικά επικρατήσει ο αριθμός των 5.800 συνέδρων, τότε δεν αποκλείεται να απόσχουν από τις ψηφοφορίες του συνεδρίου, αφού οι "εκσυγχρονιστές" με τις "λίστες" που θα κατεβάσουν θα μπορούν να εκλέξουν μέχρι και 144 μέλη από την επόμενη 150μελή ΚΕ του κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ