Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
Αντίθετη με την καταστρατήγησή του η ΕΣΗΕΑ

Χτες, το νέο ΔΣ συνεδρίασε για πρώτη φορά και ασχολήθηκε με τα άμεσα ζητήματα που προκύπτουν από την απόφαση ορισμένων μεγαλοεκδοτών να κυκλοφορήσουν τις απογευματινές εφημερίδες τους μαζί με τις πρωινές. Σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζεται η αντίθεση του κλάδου σε κάθε προσπάθεια που οδηγεί σε καταπάτηση δικαιωμάτων των εργαζομένων, στο κλείσιμο μικρών εφημερίδων και τη συρρίκνωση της πολυφωνίας. Καλείται, σχετικά, η κυβέρνηση να μη συνεργήσει στην παρανομία.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρεται πως:

"Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο χώρο του Τύπου, με κορύφωση την ανατροπή στο υφιστάμενο καθεστώς έκδοσης και κυκλοφορίας των εφημερίδων, που πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο πραξικοπηματικό και ερήμην των εργαζομένων σ' αυτές, καταστρατηγεί το νόμιμο καθεστώς.

Η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει και με τη σημερινή (χτεσινή) της απόφαση την πλήρη αντίθεσή της σε κάθε προσπάθεια, που μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο εφημερίδων, με συνέπεια την απώλεια θέσεων εργασίας, τη συρρίκνωση της πολυφωνίας και την "επί τα χείρω" μεταβολή των όρων και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στις εφημερίδες.

Η ΕΣΗΕΑ καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει και αυτή από την πλευρά της την εφαρμογή του νομίμου καθεστώτος κυκλοφορίας των εφημερίδων και να μην προχωρήσει, επίσης, στη μεταβολή του καθεστώτος ιδιοκτησίας των εφημερίδων, που οδηγεί σε ολιγοπωλιακή συγκέντρωση στα ΜΜΕ". Η αιχμή αφορά τη γνωστή δικομματική τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές Τηλ. Χυτήρης και Πρ. Παυλόπουλος (ΝΔ), ο οποίος χτες μπροστά στις αντιδράσεις υποχρεώθηκε να αποσύρει την υπογραφή του, με την οποία επιχειρείται η νομιμοποίηση της παρανομίας.

Για τα ζητήματα αυτά, μετά από τηλεφωνικό διάβημα της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ, προγραμματίστηκε, για αύριο Τετάρτη, συνάντηση ΕΣΗΕΑ και Ενωσης Εκδοτών (ΕΙΗΕΑ), ενώ την Πέμπτη 18 Μάρτη θα συνεδριάσει το Μεικτό Συμβούλιο της Ενωσης που θα συζητήσει σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης του κλάδου.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με την ίδια ανακοίνωση χαιρετίζει τους συναδέλφους, επισημαίνει τη σοβαρότητα των προβλημάτων του κλάδου και υπογραμμίζει ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, τέλος, αποφάσισε να αντιδράσει στις προσπάθειες της ιδιοκτησίας του "ΕΘΝΟΥΣ" να βάλει σε λειτουργία σύστημα ελέγχου των δημοσιογράφων με κάμερες, κάνοντας καθαρό πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο, όπως, εξάλλου, και η επιβολή κάρτας προσέλευσης που πάει να επιβάλει η διεύθυνση της ΕΡΤ στους δημοσιογράφους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η ομηρία των εργαζομένων(2010-03-16 00:00:00.0)
Προβλήματα στον «Ελεύθερο Τύπο»(2007-02-23 00:00:00.0)
Διαφάνεια και πολυφωνία(2004-04-23 00:00:00.0)
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων(2003-11-29 00:00:00.0)
Ανησυχία και προβληματισμός για την κινητικότητα στα ΜΜΕ(2000-09-01 00:00:00.0)
Απολύσεις στην "Εξπρές"(1996-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ