Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
Να μην τροποποιηθεί το άρθρο 5

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την απόρριψη της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τροποποίηση του άρθρου 5 του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα και η οποία συναντά την καθολική αντίδραση των εργαζομένων στον κλάδο, ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση σχετικής έκθεσης.

Ο Γ. Θεωνάς χαρακτήρισε "ακατανόητη και εντελώς αβάσιμη" την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που "επιδιώκει την τροποποίηση του άρθρου 5 του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα, κατά τρόπο που θα αποτελέσει καίριο και τελειωτικό πλήγμα στο δοκιμαζόμενο από την ανεργία και την υποαπασχόληση κλάδο των εκτελωνιστών". Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι "απώλεια του 80 - 85% των θέσεων εργασίας ήταν το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν από το 1993 οι εκτελωνιστές, με την κατάργηση των εσωτερικών συνόρων".

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της πρότασης της Επιτροπής, είπε ότι "προτείνει την κατάργηση της διαζευκτικής δυνατότητας, που έχει κάθε κράτος - μέλος να επιλέγει εκείνο, ανάλογα με τις δημοσιονομικές του ανάγκες, τον τρόπο - άμεσο ή έμμεσο - εκπροσώπησης στα τελωνεία. Αυτή η δυνατότητα έχει καθιερωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες, έχει δοκιμαστεί στην πράξη και έχει αποδειχτεί ότι λειτουργεί ομαλότατα, αφού δίνει την ευχέρεια σε κάθε κράτος - μέλος να λάβει υπόψη του και τις ιδιαιτερότητες του εκτελωνιστικού χώρου, αλλά και να προωθεί εγγυημένα την ορθή, υπεύθυνη, γρήγορη και οικονομική διεκπεραίωση των εργασιών στα τελωνεία.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι "τα καθήκοντα του εκτελωνιστή απαιτούν τεχνικές γνώσεις και βαθιά γνώση της τελωνειακής νομοθεσίας, προκειμένου να γίνει η δασμολογική κατάταξη των εμπορευμάτων και να προσδιοριστεί το ύψος των δασμών και των φόρων. Τα κριτήρια εισόδου στο επάγγελμα και άσκησης δραστηριότητας (επαγγελματική ικανότητα - φερεγγυότητα - εντιμότητα) οδηγούν στην αναβάθμισή τους σε συνεργάτες της τελωνειακής αρχής, στην πάταξη της απάτης και στη διευκόλυνση της ταχύτητας και της ρευστοποίησης των συναλλαγών, μέσω της έγκαιρης απελευθέρωσης των εμπορευμάτων και, επομένως, της μείωσης του κόστους αποθήκευσης και διανομής, προς όφελος της ανταγωνιστικότητας και της ροής του εξωτερικού εμπορίου".

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της Επιτροπής, ο Γ. Θεωνάς υπογράμμισε ότι"η Επιτροπή επικαλείται το επιχείρημα του περιορισμού του ανταγωνισμού και της αρχής της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών. Πρόκειται, όμως, για αβάσιμο επιχείρημα, καθώς, αφ' ενός οι εκτελωνιστές είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, δε διαθέτουν κανένα συλλογικό τιμολόγιο και είναι ανταγωνιστές μεταξύ τους και, από την άλλη, οι χρήστες των τελωνείων μπορούν είτε να προβαίνουν οι ίδιοι στις ενέργειες που απαιτούνται ενώπιον της τελωνειακής αρχής, είτε να εκπροσωπούνται με εκείνον από τους τρόπους εκπροσώπησης, που σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία δεν αποτελεί προνόμιο των εκτελωνιστών".

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "τα επιχειρήματα της Επιτροπής είναι έωλα, αστήρικτα και αυθαίρετα, αφού δεν υπάρχει ούτε μια ποσοτική μελέτη, που να στηρίζει τους περιέργους ισχυρισμούς της. Ζητάμε να υπερψηφιστεί η έκθεση του εισηγητή, που αποκρούει τους ισχυρισμούς της Επιτροπής και να παραμείνει η ισχύουσα διατύπωση του άρθρου 5".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λιμάνια στην υπηρεσία του λαού(2007-10-31 00:00:00.0)
Από τον Γ. Παττάκη αντικαθίσταται ο Γ. Θεωνάς(2000-11-22 00:00:00.0)
Ερώτηση για το Α' Τελωνείο Πειραιά(1999-11-25 00:00:00.0)
Ενωτικός αγώνας ο μόνος δρόμος(1999-03-19 00:00:00.0)
Αμόκ κατά των μεσογειακών προϊόντων(1997-02-28 00:00:00.0)
Ημερίδα του ΚΚΕ(1996-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ